alo, staţi liniştiţi la locurile voastre!

Vă mai aduceţi aminte de îndemnul din titlu? Pentru cei mai tineri sau care au memoria ceva mai scurtă, el a fost lansat de Nicolae Ceauşescu, chiar înainte de a fugi cu elicopterul din clădirea CC al PCR, în 21 decembrie 1989. Adică acum mulţi, mulţi şi, unii dintre ei, inutili ani! Ei bine, acum, după atâta timp, reaud acel strigăt disperat al celui care, şocat de ceea ce i se întâmpla, nu reuşea decât să-i poftească pe români să stea liniştiţi şi să-l asculte. După care, neliniştiţi cum s-au dovedit, i-a luat la împuşcat!

Mi-am reamintit de scenă, văzându-l la televizor pe unul dintre fruntaţii PDL, Cezar Preda pe numele lui, care spunea “nu am să mai invit pe nimeni la vot pentru că eu nu invit poporul ca cineva să îl păcălească”. Desigur, el a fost mai nuanţat decât alt democrat-liberal de frunte, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel. Acesta, teoretic pedelistul cu cea mai înaltă funcţie în stat (în afară de TB), a fost mult mai tranşant: „Celor care cred în mine le spun să stăm acasă la urne, ca să putem repara urgent ce au stricat Ponta şi Antonescu. E mai bine să stăm acasă la umbră sau să mergem cu copii la plajă. “

Sigur, sigur, preşedintele suspendat a ieşit şi s-a zburlit la cei care sunt adepţii absenteismului la plebiscit. Că doar el e bărbat adevărat, îi place bătaia cinstită, în ring, nu e adeptul subterfugiilor prin care se aude clopotul arbitrului înainte de terminarea reprizei. Dar mi-e greu spre imposibil să cred că fiii lui iubiţi şi devotaţi s-au răsculat brusc şi vor să-i facă o aşa mare ruşine părintelui lor politic, să-l readucă la Cotroceni, deşi poporul va fi votat masiv împotriva lui. Dar, evident, sunt puţini atât de naivi încât să creadă că toţi aceşti oameni scoşi din anonimat de TB ar îndrăzni să facă ceva împotriva comandamentelor (desigur, nu cele publice, pentru prostit prostimea). Astfel încât, îndemnul la absenteism este din ce în ce mai puternic, atât prin exemplul personal cât şi prin apeluri directe.

De aceea mi-au revenit în urechi, cuvintele lui Ceauşescu. Pentru că le aud, mascate, în strategia taberei Băsescu: “Alo! Alo! Români, staţi liniştiţi la locurile voastre!” Ce vă trebuie vouă referendum?

***

Dacă ţi-a plăcut, poate te-ar interesa şi aceste articole:

hai cu bomba nucleară!
referendumul nu e despre ceilalţi
manipulare la tot neamu’
vara asta se poartă alba-neagra
ne dezbrăcăm în pielea goală
mai alb nu se poate
de bună voie şi nesiliţi de nimeni
e lovitură de stat, monşer, parol!
cine seamănă vânt, culege furtună

***

Dacă ţi-a plăcut această postare, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta) pentru a fi printre primii care vei afla, printr-un mail, ce articole noi au mai apărut pe blog.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Am mai scris undeva şi repet aici: mai avem o zi după care facem sămădaşul. Presimt şi am convingerea că la vot vom ieşi mai mulţi decăt 50+1%. Poate undeva aproape de 60% şi asta pentru că oamenii s-au săturat de mincinile şi demagogia lui Băsescu, iar după această dată PDL-ul se va transforma în opoziţia democrată nu în opoziţia ce-i îndeamnă pe oameni să nu iasă la vot, adică opoziţia antidemocrată cum este astăzi.
      Să nu uite Băsescu că astăzi securitatea nu este mai tare ca în 1989 şi atunci oamenii au avut curajul să-l înlăture pe ceauşescu.

    2. Este a doua cadere a lui Ceausescu. Ce a ramas neterminat atunci se va inchide definitiv prin caderea lui Basescu.
      Strategiile lui Basescu de a nu se atinge cvorumul cred ca i-ar fi placut si lui Ceausescu. Fara armata, fara morti etc simplu, prin neatingerea cvorumului. Idealizam revolutia din decembrie 1981. De fapt, si atunci, ca si acum, NU TOT poporul il voia dat jos, cu siguranta erau 30% care il voiau in continuare. Macar pentru privilegiile ce le pierdeau, daca nu de frica perspectivei de a fi trasi la raspundere. Exact ca si acum.
      Sunt si diferente notabile:
      1. am senzatia ca atunci cand vom pune stampila pe DA il am in fata mea pe Basescu. Ceea ce nu am simtit in decembrie 1989, parca o faceau altii in locul meu.
      2. basescu va fi mult mai mizerabil inainte si dupa cadere. La capitolul deminitate, Ceausescu i-a dat clasa.
      3. va urma (macar) un proces. Si de-adevaratelea. In care basescu va fi judecat in spiritul sli litera legii. Nu ca acela al lui Ceausescu.
      4. nu mai astept sa urmeze paradisul, cum credeam in 89. Dupa 22 de ani stiu cum merg lucrurile. In lumea omeneasca nu exista rai sau iad, ci amandoua, iar noi doar ne straduim sa le tinem cat de cat in echilibru. Astept insa oameni de stat, nu smenari.

    3. Practic Base ne spune ca suntem prea prosti sa intuim singuri ca de fapt nu este nicio lovitura de stat. Ce face acum il sustine pe Victor Socaciu care spunea ca poporul nu are dreptul sa voteze demiterea. Prefer sa fiu condus de o mana de oameni care a dat chipurile lovitura de stat, decat de o minte bolnava si mahmura. Se vede clar ca Base nu lupta pentru scaun ci pentru popor prin propunerea boicot-ului. Halal presedinte inr-o tara membra UE…