manipulare la tot neamu’

Ca autor al unei cărţi despre tehnici de propagandă în mass-media, trebuie să mă recunosc surprins şi, uneori, copleşit de avalanşa de manipulări care îngroapă şi riscă să sufoce societatea românească în ultimele săptămâni. Mă consider un om relativ bine informat, datorită mediului în care muncesc, şi, teoretic, familiarizat cu domeniul comunicării şi influenţei în masă, datorită experienţei şi cercetărilor extinse făcute pentru scrierea volumului mai sus-amintit.

Dacă eu sunt câteodată ameţit de amploarea şi complexitatea mecanismului de intoxicare a opiniei publice, declanşat înainte chiar de suspendarea lui TB, nu mă mir că oamenii obişnuiţi, în sensul bun al cuvântului, care nu au timp, determinare, interes, informaţii anterioare, capacitatea de analiză a fenomenului politic exersată, cad victime ale propagandei prezidenţiale.

De la amestecul jumătăţilor de adevăr cu jumătăţi de minciună, omisiunea de elemente, contraadevărul, generalizarea, valorificarea amănuntelor neesenţiale, în dauna celor relevante, până la  exagerarea paroxistică şi minciuna sfruntată, toate au făcut parte din arsenalul specialiştilor de comunicare angajaţi de TB. Să nu mai vorbim de folosirea culorilor, a simbolurilor, a copiilor, a cuvintelor cheie, repetate până la saturaţie, a garanţilor sociali.

Şi, ca la manual, o tentativă de manipulare trebuie să depăşească orice barieră logică, trebuie să stimuleze reacţiile emoţionale şi să exploateze fricile individului, oricât de iraţionale ar fi. Ba, aş putea spune, cu cât sunt mai iraţionale temerile subiectului-ţintă, cu atât manipularea are şanse mai mari de reuşită. Sunt convins că, dacă i-ar servi intereselor, echipa lui TB ar reuşi să convingă o parte a susţinătorilor săi că soarele se învârte, totuşi, în jurul Pământului şi că echipa Ponta Antonescu e gata să ardă pe rug pe oricine ar susţine contrariul.

PS. Sigur ar merita scrisă o carte despre aceste zile. Poate o voi face chiar eu, dacă voi mai avea suficiente resurse psihice după confruntarea nu atât cu manipularea deşănţată cât, mai ales, cu dezamăgitoarea şi chiar înfricoşătoarea uşurinţă cu care a avut efecte asupra unei părţi a populaţiei.

***

Dacă ţi-a plăcut, poate te-ar interesa şi aceste articole:

vara asta se poartă alba-neagra
ne dezbrăcăm în pielea goală
de bună voie şi nesiliţi de nimeni
e lovitură de stat, monşer, parol!
cine seamănă vânt, culege furtună

***
Dacă ţi-a plăcut această postare, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta) pentru a fi printre primii care vei afla, printr-un mail, ce articole noi au mai apărut pe blog.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Pana pe 29 iulie se poarta alb,fiinndca dupa acesta data vor purta alb cu dungi verticale,cei care simtim romaneste sa-i ajutam in atingerea tintei si sa purtam tricolorul ,este cel mai frumos din lune.Veniti la vot si votati ce vreti sa purtati.TRAIASCA ROMANIA!

  2. Am citit cu interes si articolul si mare parte din comentarii.
   O sa ma duc la vot si o sa votez in sensul Constitutiei si nu pentru “lupi tineri sau batrani”
   Totusi nu pot sa nu remarc un lucru…
   Daca tin bine minte Crin i-a spus lui Geoana D-le Presedinte :)
   Ce s-a mai intamplat cu Geaona si cat din tot ce se intampla acum este rezultatul unor vechi frustrari nu mai conteaza

  3. aceasta carte o citesc acum si pana acum imi place ce am gasit in ea , sunt de parere ca televiziunea si biserica sunt 2 mari instituti care se folosesc de tehnici de manipulare si cum spuneati in carte televiziunea e la fel ca si cei care o urmaresc , asta inseamna multe daca ne raportam la ora actuala .

  4. voi nu aveti in general ce manca si faceti politica; ca ala a plagiat ,alalalt trebuie demis. puneti mana la munca si nu pierdeti timpul pe net.

  5. Cand eram mic cineva m-a pacalit din etimologia cuvantului reiese ca manipulare inseamna masturbare. Mai tarziu am aflat din dictionar ca inseamna altceva. Acum incep sa cred din ce in ce mai mult ca avvea dreptate cel care mi-a explicat prima data ce inseamna acest cuvant. E de fapt un fel de masturbare intelectuala. Dupa cum spunea Benjamin Francklin “Trisarea si perfidia sunt practicate de prostii care nu au suficient creier sa fie onesti.”