ne dezbrăcăm în pielea goală

Acum mulţi ani, copil fiind, am asistat de la balcon, la o scenă care m-a intrigat, dar ale cărei semnificaţii depline nu le-am desluşit atunci. Un tânăr şi-a dat jos toate hainele, strigând cu o  notă de disperare, că n-a furat nimic. A rămas aşa cum l-a făcut maică-sa, agitându-şi în mână chiloţii. Nu părea să aibă o problemă cu asta, deşi în jurul lui se strânsese, aşa cum era de aşteptat, ciopor de oameni, locuitori ai unui cartier altminteri linştit. Era mult mai preocupat să demonstreze că acuzaţiile care i se aduseseră (nu ştiu de către cine) nu sunt adevărate. Că nu luase nimic ce nu-i aparţinea. Şi dovada stătea în goliciunea lui totală, în faţa unor necunoscuţi.

Zilele acestea, mai ales în timpul vizitei premierului la Bruxelles, am avut senzaţia de déjà-vu. Parcă o naţiune întreagă se dezbracă, disperată, în pielea goală, încercând să arate străinătăţii că n-a furat nimic şi că dorinţa de a decide dacă merge mai departe cu actualul preşedinte e nu numai legitimă ci şi firească, ţinând cont de evoluţia relaţiei dintre acesta şi poporul său în ultimii 8 ani. Exact ca bărbatul acela, ne umilim în faţa “judecătorilor” externi, montaţi de acuzaţii prea puţin analizate, ne punem fruntea în ţărână şi cerem control profund şi extins. Sigur, la o analiză mai serioasă, toate acele incriminări ajunse la urechea mai-marilor europeni ar fi fost tratate nuanţat, cu mai multă reţinere şi echilibru. Dar cine are timp de analize? Cine ştie realităţile şi legile româneşti şi, mai ales, câţi din cei care se declară îngrijoraţi de soarta ţărişoarei noastre, au trecut vreodată printr-un regim ca cel al lui Traian Băsescu, discreţionar şi sufocant, care a avut grijă să-şi aservească justiţia, serviciile secrete şi “intelectualii”, portavoci atât de folositoare? Câţi dintre ai au timpul şi răbdarea de a desluşi iţele unei legislaţii româneşti confuze şi contradictorii, intenţionat lăsate aşa mai ales de cel care a profitat cel mai mult de asta în ultimii ani? Cine are informaţiile necesare ca să se întrebe pentru o secundă de ce acum e nevoie de 50% + 1, prezenţă la vot, când acum 5 ani,  în aceeaşi ţară, în aceeaşi situaţie, au fost suficienţi 44%?

Maşinăria, extrem de puternică şi bine pusă la punct, de zgomote şi manipulări a lui Traian Băsescu a isterizat o Europă întreagă. Acuzele, mitraliate la foc automat, prin toate canalele bine unse în timp de fidelii preşedintelui au bulversat demnitarii comunitari, obişnuiţi cu spălatul rufelor în familie şi nu cu expunerea lor în piaţa publică, ca să vadă tot norodul petele de sânge, probă a trâmbiţatului viol. Oameni de lume, nu pune niciunul mâna ca să vadă că e doar vopsea.

Şi-atunci, ne punem în genunchi şi ne dezvinovăţim, aproape că ne cerem iertare că am îndrăznit să vrem să ne decidem singuri conducătorii şi solicităm percheziţia care să ne exonereze. Vrem comisie de control ca să se asigure occidentul că dorinţa românilor de a scăpa de tot ce a însemnat regimul ultimilor ani e pe bune şi nu o invenţie a lui Ponta şi Antonescu (Voiculescu, Năstase, Hrebenciuc bla, bla, bla…).

Nu-mi place de loc asta. Ne întoarcem în epoca Înaltei porţi, când domnitorii tremurau de frică ca nu cumva vreun boier cu dare de mână să ungă cum trebuie demnitarii otomani, pentru a smulge din mâna Sultanului nu doar firmanul, ci şi moartea celui care nu ştiuse să-şi construiască relaţiile necesare pentru a supravieţui la putere. Sigur, atunci când faci parte dintr-o construcţie ca Uniunea Europeană, nu mai poţi închide uşa dormitorului în care se bat soţii, liniştit că nimeni nu va interveni. Dar nici nu e normal să te dai de ceasul morţii şi să-ţi vânturi chiloţii ca să arăţi de ce unul dintre ei, după ce şi-a înşelat, agresat, minţit, desconsiderat, umilit partenerul timp de 8 ani, urlă acum ca din gură de şarpe că acesta vrea, pur şi simplu, să divorţeze.

PS. Chiar nu e nicio minte limpede la Bruxelles, care să se întrebe de ce, după ce a umplut cancelariile vestice, prin goarnele lui „intelectualiste”, de zbierete isterice că e agresat preşedintele şi statul lui de dreapta, Băsescu e primul care spune acum că, de fapt, n-avem nevoie de nicio monitorizare?!

***

Dacă ţi-a plăcut, poate te-ar interesa şi aceste articole:

referendumul nu e despre ceilalţi
manipulare la tot neamu’
vara asta se poartă alba-neagra
mai alb nu se poate
de bună voie şi nesiliţi de nimeni
e lovitură de stat, monşer, parol!
cine seamănă vânt, culege furtună

 

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Felicitari Radu Herjeu.Analiza este impecabila.Sigur nu este pe placul celor care-l vor pe Basescu in spatele nostru desi, se vede clar ca aproape tot neamul romanesc s-a saturat de minciuna,de reforma tarii ,care da rezultate inverse,ne-am saturat de dispretul si ifosele lor,de hahaielile basiste.Inafara de clica basista cine dracu mai beneficiaza de ”prestatiile” lui Basescu? Dece nu putem da credit de incredere generatiei mai tinere din USL,?Dece le punem mereu in spate pe Voiculescu,pe Iliescu si nu vedem ca au deja langa ei oameni de valoare, cu expertiza care nu au nimic deaface cu tranzactii dubioase,cu furturi din banii publici…Este oribil sa lipim mereu aceliasi ”etichete” furnizate de un milion de ori de basisti.E bine sa judecam fiecare, sa nu folosim”prefabricatele”altora si sa negam alternanta la conducerea tarii,la guvernare.DA-NE DOAMNE MINTEA CEA DEPE URMA A ROMANULUI, SA MERGEM LA VOT SI SA VOTAM DA.

  2. Felicitari pentru articol ! Inca o analiza lucida si o comparatie foarte relevanta.
   un mesaj pentru: Simona, incerci sa manipulezi? Te dai impartiala, dar de fapt sugerezi aceiasi mizerie basista, ca “toti sunt la fel”,pe cei de la USL, ii consideri vinovati, aprioric, si-i judeci pentru delict de intentie, iar pe basescu, il scuzi doar in comparatie cu “gravitatea” delictul de intentie ? Cam lamentabila “impartialitatea”, mai ales ca trimiterea pe care o faci la miros, te tradeaza. Vad ca toti cei care-l sustineti pe basescu, aveti o obsesie pentru miros si faceti alergie la parfumul de crin, asa ca-ti recomand sa mirosi in ograda ta ; parfumul florilor, care se respita aici dauneaza grav sanatatii tale morale.

  3. Îmi amintesc declaraţia unei parlamentare britanice, de pe poziţia de observator la nişte alegeri în România: La mine în circumscripţie au fost nereguli mai grave când am fost aleasă, faţă de cele constatate aici.
   La fel, îmi amintesc de o discuţie cu un belgian, cu vreo zece ani în urmă, care susţinea “egalitatea democratică” şi eu nu am fost de-acord cu afirmaţia lui: tu, îţi pui paşaportul în buzunar şi vii în România, în timp ce, eu, trebuie să duc un teanc de “dovezi de seriozitate” la ambasada ţării tale, ca să obţin viză de intrare. Prezumţia de seriozitate se aplică numai la tin, îmn mod “egal” şi “democratic”!
   A acuzat faptul că nişte români au furat prin Belgia, Exact în acea perioadă fuseseră prinşi în România doi pedofili belgieni!

  4. @Nadia: de ce m-ar interesa isteriile Vestului, care mi-a facut tara praf, mi-a furat tot ce era de valoare, iar acum incearca sa mi-l tina pe cap pe slugoiul basexu? asemenea tradatori trebuie sa sape la canale pana crapa, nu sa ne conduca sfidandu-ne!