cine seamănă vânt, culege furtună

Nu e în regulă ce se-ntâmplă. Nu e deloc în regulă ca o majoritate (mai ales una neligitimată încă de popor) să forţeze fiecare mecanism care-i stă la îndemână pentru a castra minoritatea. Nu e doar nedemocratic (ceea ce în România, şi nu de ieri de azi, nu înseamnă mare lucru) ci şi profund imoral. Măreţia celui care are puterea nu se vede în abilitatea de a-şi zdrobi adversarii ci în capacitatea de a fi corect şi echilibrat în luptă.

Chiar dacă e hilar şi/sau penibil ca hoţul să strige hoţii şi pedeleii să cheme poporul întru apărarea democraţiei şi a statului de drept, asta e treaba lor ca opoziţie. Şi, spre deosebire de PSD, care s-a bazat mereu pe activiştii de partid pentru a comunica cu poporul, PDL-ul a ştiut să-şi hrănească un aparat de făcut valuri mult mai eficient, format din „intelectuali” a căror uniformă de camuflaj şi dezinhibiţii politice sau de alt gen le permit să ocupe cu mai mult succes spaţiile media.

E în logica personajului şi mulţi încă îl admiră pentru consecvenţa în acest domeniu, ca preşedintele să folosească toate pârghiile pe care 8 ani de domnie i le-au consolidat în mâini ca să distrugă orice opoziţie, chiar dacă asta vine din partea actualei puteri.

Dar perpetuarea de către noua majoritate a unui stil discreţionar de a conduce, de a rezolva conflictele şi de a atinge anumite obiective nu e, cu siguranţă, în măsură să bucure pe cineva cu scaun la cap, indiferent cât de mult îi detestă pe cei pe care roata i-a adus în postura de “victime”. Şi cred că oamenii, oricât de imperfectă se va dovedi noua putere, un singur lucru nu-şi doresc de la ea: să semene cu fosta grupare care a condus România până alaltăieri.

Dar nu ştiu cum ar trebui procedat cu bătăuşul clasei, cel care, timp de 4 ani, ţi-a tras castane de câte ori te-a prins, ţi-a luat fiecare măr din ghiozdan, ţi-a rupt caietele şi ţi-a băgat gândaci în buzunare, în hăhăiala găştii care se formează, de obicei, în jurul unui astfel de lider. Cum să răspunzi unuia care, atunci când nu te-a ignorat, instituţional, ţi-a tras scatoalce pe unde te-a nimerit? Îl rogi umil să înceteze? Îi explici calm că nu e frumos ce face? Că e creştineşte ca oamenii să se-nţeleagă între ei şi în lume trebuie să fie pace? Nu cred c-apuci să spui prea multe, pentru că, în timp ce tu eşti decent, democrat şi diplomat, celălalt s-a ocupat să-ţi mai scoată câţiva dinţi din gură.

România este în blocaj total, în timp ce în vintrele ei se duc războaie politice halucinante. Toată societatea riscă să se gripeze, cu efecte incalculabile. Nu există decât două soluţii. Ori ne întoarcem la ce-am avut în ultimii 4 ani, ori mergem mai departe. Cu o nouă putere, legitimată rapid de români, care să-şi înceapă mandatul prin a implementa sisteme care să împiedice pe viitor toate aceste abateri grave de la mersul firesc al unei societăţi civilizate.

Şi pentru că toate aceste derapaje au apărut odată cu ajungerea lui Băsescu la butoane, nu putem decât spera că ele o să înceteze după plecarea lui. Dacă nu… USL-ul ar face bine să ia aminte şi ea la zicala din titlu.

***

Mai poţi citi, din acelaşi domeniu, şi:

toate tunurile pe ei
(ne) plângem, suferim, poate chiar murim, dar nu ne predăm!
păi, ce facem fraţilor, o luăm de la capăt?
de ce le place românilor circul

***

Dacă ţi-a plăcut ce-ai citit, poate ar merita să împărtăşeşti asta şi cu prietenii tăi de pe facebook, twitter sau alte reţele de socializare. E suficient să dai share, folosind unul din butoanele de mai jos :)

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Perfect ,titlul ! pedele-ii au ceea ce merita , e adevarat nu cu acest pret pe care din pacate tot noi ,cei multi , il vom deconta dar, afirmatiile de :lovitura de stat sau mineriada sunt foarte deplasate. Ma interb , cand vom avea niste regulamente normale ,dpdv juridic si moral ? De ce un presedinte de camera este ales cam asa “pe viata” precum patriarhii si episcopii {si aici mandatele ar trebui limiate} la fel si judecatorii CCR ,mai mult a unii dintre ei nu au judecat un proces macar. In ce priveste europedelii eu sunt putin jenat ca asupra uneia dintre ei in urma cu ceva ani plana suspiciunea de “tras la masea ” iar alta afirma ca drogurile usoare ar trbui legalizate . De ce patriotism dau ei dovada , camd cer suspendarea drepturilor Romaniei , si prezinta cancelariilor europene o imagine distorsionata si partinica?

  2. Domnule Herjeu,

   O sa va raspund la intrebarea legata de batausul clasei – daca vrem sa evoluam ca indivizi si societate nu putem aplica regula “ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Nu avem voie sa ne coboram la nivelul batausului indobitocit. Violenta si abuzurile nu pot duce intr-o directie buna, indiferent de intentie. Scopul nu scuza mijloacele.

   Multumesc pentru articol

   1. Dupa cum cred se intelegea din textul meu, nu sunt adeptul coborarii la nivelul dusmanului. Si nici a aplicarii regulii “ochi pentru ochi”… Dar, sincer, sunt situatii in care nu reusesc sa vad o cale civilizata de iesire dintr-o astfel de situatie. Si, de cele mai multe ori, cel civilizat cedeaza, tocmai pentru a nu se lasa tarat intr-o confruntare care nu i-ar face cinste. Si nu stiu daca asta e bine intotdeauna.

  3. De saptamani bune, ICR cheltuie bani si isi foloseste relatiile nu pentru a promiva Romania si cultura romaneasca ci, culmea, pentru a aduna proteste internationale impotriva tarii care ii finanteaza. daca este unul dispus sa ne injure, ICR il aduce in fata, sa injure mai cu folos. Incredibil, dar asta este tradare nationala, pe banii nostri. Asta fac si europdlistii, peste tot ne umplu de rahat. Americanul Gittenstein, care ar trebui sa fie echidistant, dar el se declara in clar portocaliu convin – oare de ce?- ne da palme ppeste cap, pe site ambasada.

   1. :) Draga Neuitatorule,

    ICR nu protesteaza impotriva tarii, ci a unor decizii luate de actuala putere. Nu cred sa fi auzit pana acum ICRul luand vreo pozitie politica (da, Dl Patapievici a facut-o, poate nu trebuia, dar a facut-o in nume propriu, fara sa angajeze institutia pe care o conduce).

    Nu cred ca este corect sa califici protestul drept “tradare” numai pentru ca nu esti de acord cu mesajul sau.

    Numai bine!