referendumul nu e despre ceilalţi

Aţi observat că toţi cei care îl sprijină pe preşedintele suspendat, nu-şi “argumentează” niciodată poziţia, spunându-ne ce-a făcut bine Traian Băsescu, de ce e el demn de funcţia ocupată şi ce merite personale îl recomandă pentru a mai rămâne doi ani la Cotroceni? De exemplu: “eu îl vreau preşedinte pe TB pentru că a făcut şi a dres”, de bine şi foarte bine, evident. Nu! Aproape toţi sunt mânaţi în luptă de o singură motivaţie explicită: nu vor să vină ăilalţi. Hoţii, uzurpatorii, păcălicii, leneşii, comuniştii, plagiatorii, oamenii varanului, ruşii, Voiculescu, Hrebenciuc, sarea, poşta, alea, alea… completaţi voi cu alte etichete ieşite din aparatul de propagandă. Sau paiaţele şi maimuţele, după cum ne spune elevatul limbaj prezidenţial!

Ca să fie mai convingători (cred ei), mulţi încep prin a preciza că nu le place de Băsescu, dar… nu-i vor sub nicio formă pe cei descrişi mai sus. În afară de faptul că e caraghioasă şi infantilă tehnica de manipulare folosită, de disculpare înainte chiar de a avea pentru ce să fii bănuit de subiectivism sau partizanat, repetarea obsesivă în mai toate comentariile de pe internet a formulării respective nu face decât să demonstreze cât de profund a pătruns propaganda, chiar şi în oameni, poate, de bună credinţă.

 De altfel, coincidenţă sau nu, aşa este construită şi toată campania preşedintelui suspendat. Niciun cuvânt despre realizările personale, ci doar fluturarea apocalipsei care s-ar pogorî peste România, dacă ar câştiga ăilalţi. E singura campanie naţională de până acum în care una dintre părţi nu are nimic de spus în favoarea sa, ci-şi bazează tot discursul pe demonizarea celorlalţi. Trebuie să recunosc, ca om familiarizat cu universul acesta, că a fost extrem de iscusită şi, prin urmare, de succes, mutarea discuţiilor de la Traian Băsescu la orice altceva sau altcineva. Au reuşit să inducă ideea că plebiscitul nu e punctul final, concluzia unei evaluări a activităţii şi caracterului unui om, ci manevra periculoasă de deschidere a cutiei Pandorei, de care românii se tem (chiar dacă nu ştiu cine-i Pandora), bulversaţi de toate schimbările dramatice din ultimii 23 de ani.

Ei bine, dacă la TB e vorba de strategie politică, susţinătorii lui, dar mai ales oamenii neafiliaţi poltic, dar mai sperioşi din fire, ar trebui să iasă din logica manipulării şi să constate că pe 29 iulie NU sunt alegeri prezidenţiale. Nu alegem între TB şi Antonescu, sau între TB şi Victor Ponta. Pe 29 decidem dacă mai vrem sau nu să-l mai avem în fruntea statului pe TB, aşa cum s-a dovedit a fi el în ultimii 20 de ani de când, într-o formă sau alta, s-a numărat printre liderii influenţi din România. Dacă dorim ca acesta să fie modelul politic şi uman pentru tinerii care azi învaţă ce calităţi trebuie să-şi dezvolte, ce abilităţi trebuie să folosească, ce valori trebuie să îi ghideze ca să reuşească în viaţă.

A spune că cine votează DA la referendum, este mare iubitor şi admirator de USL, manipuleaază cel puţin cât cel care spune că votează NU sau absentează de la vot, nu pentru că îl place pe Băsescu, ci pentru că nu-i vrea pe “ăia”. O simplă analiză obiectivă (doamne, ce cuvânt urât şi incomprehensibil pentru prea mulţi), arată că lucrurile stau niţeluş altfel.

Dacă nu le place TB, aşa cum susţin, să vină la plebiscit şi să voteze pentru demiterea lui. Pentru ca, apoi, conform părerii lor despre ceilalţi, să meargă la apropiatele alegeri prezidenţiale şi la cele generale, şi să aducă, democratic, în fruntea ţării, oameni mai capabili decât aceştia. Mie mi se pare simplu şi logic! Ups, iar folosesc cuvinte urâte!

***

Dacă ţi-a plăcut, poate te-ar interesa şi aceste articole:

manipulare la tot neamu’
vara asta se poartă alba-neagra
ne dezbrăcăm în pielea goală
mai alb nu se poate
de bună voie şi nesiliţi de nimeni
e lovitură de stat, monşer, parol!
cine seamănă vânt, culege furtună

***

Dacă ţi-a plăcut această postare, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta) pentru a fi printre primii care vei afla, printr-un mail, ce articole noi au mai apărut pe blog.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. cred in continuare ca referendumul este despre incalcarea sau neincalcarea grava de catre Traian Basescu a Constitutiei Romaniei si asta indiferent daca imi place/nu-mi place sau il urasc pe TB

  2. d-le Herjeu, pe mine ma uluieste altceva: numarul imens de oameni despre care aveam opinii de la buna in sus, dar care se dovedesc a fi simbriasi ai mafiei basiste! nu-mi vine sa cred, realmente, cat de murdari se dovedesc a fi! daca foloseste la ceva tot acest circ, apoi darea aramei pe fete este un castig net.

  3. Domnule Herjeu,
   Presedintele suspendat Basescu si-a inceput campania cu “minciuna” şi “adevarul”. Oamenii uita foarte repede ca “democratie” nu inseamna “autocratie”. Nu exista nimeni care detine ADEVARUL absolut. Poate doar Dumnezeu. Autocratul Basescu, intr-o miercuri a spus că nu se taie pensiile şi salariile, iar joi le-a tăiat cu 25%, după ce luase TOATE sporurile care mai ajutau cât de cât pe salariaţi. Bun, noi am făcut sacrificii. Mă întreb însă, unde sunt sacrificiile lui Băsescu, sau mă rog, ale apropiaţilor lui ? Aş dori sa cunosc, dacă nouă ne-au scăzut salariile cu 25%, averile celor bogaţi cu cât au crescut. Şi aici iau în calcul nu numai pe Videanu, Popoviciu, Cocoş (Udrea), Blaga, Blejnar, Olteanu Ioan, Zăgrean Augustin, ci şi pe Voiculescu, Becali, Copos, Patriciu, etc. Evident, inclusiv pe Mircea Băsescu sau pe Băsescu personal. Măcar dacă Băsescu ar fi solicitat înţelegerea oamenilor pentru măsurile de austeritate ! Nu, Băsescu a dictat doar aceste măsuri fără să se consulte cu nimeni. Nici cu proprii săi colaboratori, nici cu alte forţe politice sau cu societatea civilă. Sunt sceptic. Probabil manipularea lui Băsescu va reuşi din nou şi oamenii, scarbiti, nu vor merge, din păcate la vot. Si-atunci, în loc să intrăm în normalitate, NE VOM ADÂNCI ŞI MAI TARE ÎN criză, în conflicte interminabile şi inutile, deosebit de păgubitoare pentru România. Qui prodest ?, domnule Herjeu. Sigur că DA.