dă mai departe

 Să tot fie 10 ani de când am văzut prima dată filmul Dă mai departe! Un gen de basm modern în care un tânăr erou vrea să schimbe universul. Ca răspuns la o temă dată la şcoală, el trebuie să imagineze o cale (aplicabilă!) prin care lumea în care trăieşte şi de care e nemulţumit să devină mai bună. Se gândeşte la un lanţ al „binelui”. Va face bine unor oameni iar aceştia, la rândul lor, îl vor „da mai departe“, ajutând alte persoane. Şi tot aşa, din mână-n mână, binele se va răspândi în întreaga lume, schimbându-i faţa.

Şi, ca în orice basm, ideea, deşi pare utopică şi lipsită de orice şansă de împlinire, prinde şi se răspândeşte. Oamenii primesc binele, promiţând să-l dea mai departe. Serviciu contra serviciu, chiar dacă beneficiarul gestului cuiva devine binefăcătorul altcuiva.

Mă întreb dacă scenaristul, actorii sau regizorul peliculei cred în ceea ce au încercat să transmită celorlalţi. Sunt curios dacă, plecând de la filmări, s-au gândit măcar o clipă să facă un bine cuiva necunoscut pentru a vedea dacă povestea în care joacă ei devine realitate. Cu atât mai mult cu cât, la prima vedere, pare atât de simplu. Să ajuţi trei persoane nu e greu. Sunt mulţi dintre noi care susţin că fac bine unui număr oarecare de oameni în fiecare zi. Poate unii şi fac. Dar unde se duce binele acela? Unde se opreşte? Binele pe care ni-l fac părinţii, crescându-ne aşa cum trebuie, binele pe care ni-l fac profesorii, deschizându-ne ochii asupra lumii, binele pe care ni-l fac prietenii, descoperindu-ne universul, binele pe care ni-l face cineva care ne zâmbeşte într-o friguroasă seară de toamnă. Unde se pierde? De ce nu naşte alt bine, de ce nu se înmulţeşte şi nu se răspândeşte în jurul nostru ca o epidemie? Cine rupe acel „contract“ pe care specia umană ar fi trebuit să-l aibă înscris în ADN, prin care te obligi să devii Om, dăruind ceea ce ai primit, înzecit chiar?

Un copil dintr-un film a reuşit să demonstreze, la nivelul teoriei sau al lumii de celuloid, dacă vreţi, că se poate că un singur om, unul singur, poate face diferenţa. Dar, ideea centrală e că fiecare dintre noi trebuie să fie acel singur om. Fiecare dintre noi ar trebui să vrem să schimbăm lumea, aşa nemulţumiţi cum ne declarăm.

Interesant e că problema nu începe cu faptul că nu vrem, nu ştim să facem bine sau nu credem că putem schimba ceva prin el. Ci că nu ştim să-l primim. Am ajuns la stadiul „evoluţiei“ noastre în care, dacă cineva ne face un bine, ne întrebăm imediat ce urmăreşte. Dacă te lasă să te urci primul în autobuz, te întorci să vezi dacă nu vrea să-ţi fure portofelul. Şi chiar dacă nu descoperim pe moment substratul (pentru că trebuie să aibă unul, nu?) întrebarea rămâne undeva în subconştient, diminuând până la anihilare binele primit. Şi, evident, acesta nu poate trezi în noi dorinţa de „a-l da mai departe”. Uimitor, în epoca noastră de măreţe revoluţii spirituale, omul care face bine nu devine un model, ci un specimen ciudat, suspect chiar.

va urma aici

PS. M-am străduit, din considerente jurnalistice, să găsesc sinonime pentru “bine”, ca să nu folosesc acelaşi cuvânt de prea multe ori. Se pare, însă, că binele nu poate fi înlocuit. Cu nimic altceva…

Categorii: anacronic
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. EEEEI , UITE CUM INTELEG EU ! BINELE CAND IL FACI TE SIMTI BINE , ACESTA ESTE SENTIMENTUL , DECI INSEAMNA CA AI PRIMIT MULTUMIREA ACEEA DE SINE , NU AI NEVOIE DE ALTCEVA . NU ASTEPTA SA PRIMESTI NIMIC , AR FI JALNIC SA FACI CEVA DOAR CA SA PRIMESTI LA SCHIMB LA FEL , N-AR AVEA ACEEASI VALOARE . IN FIECARE ZI TREBUIE SA FACI UN BINE , E SUFICIENT CA SA TE SIMTI BINE . AZI AI FACUT PE CINEVA FERICIT ?