10 negri mititei, şi-au rămas doar doi

Un celebru roman poliţist al Agathei Christie se numeşte chiar aşa “Zece negri mititei” şi spune povestea morţii a 10 personaje, reprezentate fiecare de câte o statuetă micuţă. Totul se desăşoară în ritmul unui cântecel care începe astfel: “Zece negri mititei au cinat sub luna nouă:/ Unul însă s-a-necat şi-au rămas doar nouă”. Asta mi-a sunat în cap, văzând telenovela (sau documentarul, că vorbim de mulţi “intelectuali” implicaţi) chinurilor facerii marii alianţe de dreapta.

Ştiţi care, nu? Cea în care urmau să se strângă, sau să se coaguleze, cum vreţi, toate elementele sănătoase din ţară, şi care, cu forţe unite, să ridice inima poporului ăsta până sus, pe cele mai înalte culmi de progres şi civilizaţie. Şi s-au strâns ele, forţele, adică, la masă şi au început negocierea, cu pieile de urs bine pitite în pădure.

Şi au fost la început mai multe. Partidul Democrat Liberal, desigur. Posesorul unui record mondial, neomologat încă, de a trece peste noapte de la socialism la populism, sau popularism, nu mi-e clar cum se numeşte derivatul de la popular. Adică s-a făcut de dreapta, că  pe stânga era înghesuială mare. Gând la gând cu bucurie cu Partidul Popular European, care tânjea de mult după un cap de pod mai solid în România, după disoluţia PNŢCD-ului. Care a fost al doilea dispus să fortifice dreapta autentică. Sigur, doar cu o mână şi-un picior, celelalte fiind încă sub comanda fostului premier Ciorbea.

Vine la rând o fundaţie creştină, condusă de Baconschi şi Papahagi. Nu se ştiu prea multe despre ea, decât că e susţinută financiar de PDL, adică e un fel de aripă “intelectuală” a acestuia.

Noua Republică, condusă de un tânăr gălăgios, care se ia in gură cu toată lumea, n-are mamă. n-are tată, doar pe Macovei o are şi-o ajută la zgâlţâirea steagului în zile festive şi a usturoiului în cele lucrătoare. Mare simpatizant al lui Zelea Codreanu, la vârsta la care alţi adolescenţi citesc Cei trei muşchetari sau Misterele Parisului, zice acum că s-a lămurit cum e cu legionarii, dar tot la dreapta vrea, pentru că se ştie că tot ce e nou, de acolo vine. Că doar de aceea li se mai spune prin lumea civilizată şi “conservatori”.

Şi ultimul, dar nu cel din urmă, oengeul lui Ungureanu, Iniţiativa Civică, musai de Centru Dreapta, care tocmai şi-a achiziţionat din târg o aripă politică, Forţa Civică, menită să-l ducă pe noul ei lider direct în Parlament. Şi pe cei din jurul lui, proveniţi din alte partide, mai mult sau mai puţin de dreapta.

Dar, din poza de grup făcută la semnarea unui fel de proclamaţii către ţară (sau măcar către latura ei dreaptă) au început să dispară protagoniştii. Mai întâi Papahagi, pentru că nu are în spate un partid politic. Apoi, zilele trecute, şi Neamţu recunoaşte că Noua Republică nu e partid, e… nu se ştie exact ce, că nu a reuşit să se înscrie în registru. Iar azi descoperim că nici PNŢCD-ul nu prea ar avea motive legale să mai existe, nereuşind la ultimele alegeri să propună cel puţin 18 liste complete de candidaţi, aşa cum cere legea.

Aşadar, în marea coaliţie izbăvitoare de ţară au rămas doar doi negri mititei, care să coaguleze repede dreapta şi să învingă în alegerile din toamnă. Doar că poezia continuă:

“Doi negri mititei se uscau la soare-un pic;
Unul s-a prajit de tot si-a ramas un negru mic.
Un negru mititel, singur-singurel,
Cu un streang s-a spanzurat si n-a mai ramas nici el”

***

Poţi citi şi alte articole pe teme asemănătoare:

cu dreptu-n dreptu’!
hai cu forţa!
de inimă albastră
ungureni vs nemţeni
te pui cu blondele?

***

Dacă vrei, poţi primi direct prin mail informaţii despre orice postare nouă de pe blog. Nu trebuie decât să te abonezi la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Pai sa amintim cum speranta la succesiune a lui base , mru , a fost nevoit sa cumpere listaci ca sa-si inscrie plodul , mort inainte de a se naste . Sa-i fie tzarana usoara !
   Dupa asta , nmeamtu a latrat si el , cat a putut , sa s-auda pana la Cotroceni cine are trecut mai glorios , pentru ca doar pepiniera asta e pe placul guvernatorului , ca daca ar avea el un viktor bout …ehei …

  2. Au incercat ei mai multi sa ne uneasca pe noi, pe romani, inca de pe vremea cand nu ne ziceam romani. Si statul centralizat dac al lui Burebista s-a destramat repede. Si tot asa cand uniti cand in voivodate si cnezate pana la Basarab l si iar pe bucati pana la M. Viteazu. Nici Unirea lui nu a durat doua revelioane si iar asa pana in modernitate cand, la fel, aparea cate o halca de Romanie cand disparea la loc si inca mai disparea alta ca sa fie disparitiile facute temeinic. Si toate disparitiile si despartirile se faceau cu contributia aborigenilor. Asta-i intr-adevar, trist.

  3. Mi se pare atat de elegant articolul pentru apostolii aceia de la masa care n-au nici o insemnatate si vor ajunge evident precum in citat
   “Un negru mititel, singur-singurel,
   Cu un streang s-a spanzurat si n-a mai ramas nici el” .
   Va citesc si va urmaresc cu mare placere !

  4. “Eu cu cine votez” ? o spun in deplinatatea facultatilor mintale /am baut doar apa plata pana la aceasta ora / si eu vreau fete noi in politica dar cine?ma uit in jurul meu si ma intreb pe cine voi vota in decembrie ? nea Cornel Popa a devenit presedinte CJ , Ioan Mang a plagiat , Sonia Draghici nu a scos un sunet in toata legislatura , Lakatos Peter e de la udmr si astia mi-s “falitii ” si nu vad personalitati care sa merite atentia MEA cu atat mai mult ,ca am auzit ca “venerabilii ‘ si-ar pastra scaunele Fac parte dintr-o familie cu traditie de dreapta (tata a facut 13 ani de detentie politica) si sunt convis , calea cea buna este liberalismul dar cu cine ? Despre cei 10 …. eseul tau e superb , atat de elegant si fin ai pus punctul pe j numai ,dragul meu RADU , sunt atat de mici ,cat niste epsiloni >si atentie epsilon e numar pozitiv asa mic cum e, dar ei sunt pozitivi ?/sunt bun cu ei / crezi ca pricep ?, crezi ca inteleg ? eu cred ca nu , vor ajunge mai repede decat cred ei “pe soseaua de centura a ploliticii ” asa ca sa citez un …/ne prea merita atributul de clasic/ in viata al carui nume nu-l pomenesc .