precedent periculos! cică îi discriminezi pe credincioşi dacă “ataci” biserica!

Societatea românească tocmai a înregistrat o premieră în domeniul drepturilor omului. Ceea ce, cred eu, va constitui un precedent periculos. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis să amendeze un ziar pentru că a găzduit, anul trecut, un articol al unui blogger, Alex Dumitriu, în care acesta critica Biserica Ortodoxă pentru că se opune cercetării în domeniul celulelor stem. Printr-o decizie rămasă definitivă prin necontestare, CNCD a constatat existența faptei de discriminare religioasă! 

Verdictul se bazează pe catalogarea BOR, în textul incriminat, drept “o organizaţie anti-umană, criminală şi anti-viaţă, al cărei scop pare a fi propăşirea suferinţei şi mizeriei, a misticismului şi necunoaşterii, pentru propria lor bunăstare” (pasaj scos ulterior de autor)Lăsăm la o parte limbajul virulent, cu care nu sunt de acord, şi pentru că poate fi folosit ca scuză pentru autovictimizare şi pretext pentru răspunsuri similare. El ar fi justificat, în cel mai rău caz, o acţiune în instanţă a reprezentanţilor patriarhiei pentru… ştirbirea imaginii, limbaj injurios sau… calomnie. Lăsăm la o parte şi fondul problemei abordate, religie versus ştiinţă, dogmă versus salvarea de vieţi cu ajutorul celulelor stem. Este un subiect care trebuie tratat fără patimi, şi de oameni cu pregătire serioasă în cele două domenii.

Pe mine mă interesează să înţeleg de ce afirmaţiile lui Dumitriu despre Biserica Ortodoxă Română, o INSTITUŢIE, au fost considerate discriminatorii la adresa celor care cred în d-zeu. N-am găsit în tot articolul vreun cuvânt care să facă referire la ei. Nicio propoziţie în care aceştia să fie catalogaţi în vreun fel sau altul pentru credinţa lor, pentru ritualurile la care participă sau pentru convingerea multora dintre ei că ateii şi agnosticii sunt răi prin definiţie. Nu se cere nicăieri interzicerea sau ostracizarea lor pe motiv că se închină de la stânga la dreapta sau invers. E un “atac”, dacă vreţi, la adresa unei INSTITUŢII care se manifestă în spaţiu public şi ale cărei acţiuni au efect asupra unui grup mare de oameni.

Pur şi simplu, nu înţeleg. Deci, dacă eu ironizez gesturi precum sfinţirea cu trafaletul, sau mă revolt la adresa bogăţiei ostentative a înalţilor şi mai scunzilor prelaţi, sau spun că România are nevoie de spitale, creşe şi şcoli, nu de catedrale grandomane, dacă afirm că religia n-are ce căuta în şcoli, dacă iau peste picior ritualuri de ev mediu, precum sfinţirea unui lift sau a unei instalaţii de telescaun, dacă militez pentru ca biserica să achite taxe şi impozite pe profiturile uriaşe pe care le obţine, dacă mă revolt că nişte oameni sunt daţi în judecată pentru că nu vor construirea între blocuri a unui lăcaş de cult, dacă nu sunt de acord ca statul să plătească (şi) din banii mei angajaţii aceleiaşi instituţii, înseamnă că-i discriminez pe credincioşi? Conform cărei logici?

Conform ei, mă aştept ca, de fiecare dată când redau înţeleapta vorbă a strămoşilor mei “fă ce zice popa, nu ce face popa”, să fiu amendat! Ups, mă duc să sparg puşculiţa!

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Imi aduce aminte de o perioada trista a omenirii, in care INCHIZITIA a produs milioane de victime din randul oamenilor ce nu doreau sa traiasca indobitociti de dogmele bisericii. Si sa nu uitam ca cei ce conduceau lumea, doar asa puteau sa striveasca pe toti care se impotriveau lor. Fiecare sa creada in ce vrea, fara sa impuna celorlalti ritualurile lor.

    2. D-lui Robert, coleg de generatie,
      Stimate domn, eu cred ca dvs. nu sunteti in masura sa vorbii in numele generatiei din care fac si eu parte. Din pacate pentru dvs., probabil ca unii membri ai generatiei noastre comune, membri la care dvs. insiva aveti acces, sunt asa cum i descrieti: sceptici, atei sau agnostici. Insa departe de a fi adevarat ca toti sau majoritatea acestei generatii sunt la fel. Sa stiti ca nu e asa. Bisericile, daca ati avut curiozitatea sa intrati recent in vreuna, sunt pline de oameni tineri. Chiar si mai tineri decat cei din generatia `80, din care spuneti ca faceti parte si respectiv din care afirm ca fac parte si eu. Dumnezeu lasa libertatea omului de a Il renega, eu spun ca asta e un adevar de necontestat. Sigur, fiecare ne facem alegerile pe propria raspundere. Insa din pacate, dimensiunea de profet va depaseste cu desavarsire. Credibilitatea lui Dumnezeu depaseste clerul. Nu exista nicio alta explicatie valida pentru faptul ca atei convinsi, din tata in fiu, ajung la un moment dat crediniciosi ferventi. Dumnezeu il cauta pe om neincetat, chiar si atunci cand omul inceteaza a Il cauta pe El.Din pacate, toata criza economica mondiala are drept cauza o criza si mai profunda: pe cea spirituala. Indepartarea de valorile traditional-crestine duce la rataciri extreme, care risca sa arunce lumea in haos. Este cazul comunismului: noua “religie atee” care a aruncat lumea inapoi pe scara evolutiei, in sens invers ascendent, respectiv in sensul involutiei. Insa Dumnezei si Biserica Lui (care nu este “adunatura de clerici” ce provoaca atatea comentarii rautacioase si rauvoitoare, ci, avandu-l drept Cap al Sau pe Domnul Iisus Christos iar drept membre si componente ale organismului viu care este, pe toti credinciosii) va dainui pana la sfarsitul veacurilor si nici portile iadului nu o vor darama – asa cum sta scris Cuvantul cel vesnic viu.
      Raspunzand unei intrebari nerostite, pe care o anticipez, nu sunt “popa”, nici macar student la teologie, sunt angajat in campul muncii laice (o munca plina de responsabilitati de care incerc mereu sa ma achit cu vrednicie si constiinciozitate), insa inainte de toate, sunt un om pe care Dumnezeu si rugaciunile celor care Il urmeaza, m-au ajutat enorm, in cele mai dificile momente.
      Va zic asadar, cu prietenie si deschidere, fara ura si fara patinire,
      DOAMNE AJUTA,
      Cu deosebita stima, Alexandru Florea

      1. Faceti referire la religia crestina, dar nu uitati de faptul ca religia crestina este destul de diversificata. Numai la noi sunt peste 5 culte crestine, iar numarul cultelor neoprotestante este mult mai mare, care au la baza invataturile lui Hristos. Dar alaturi de crestini si atei mai sunt o sumedenie de religii si culte a caror discipoli depasasc numeric mult numarul crestinilor. Toti acesti oameni sunt credinciosi. Eu militez pentru dreptul la libertatea de opinie a tuturor, inclusiv al ateilor.

    3. Așa se întâmplă când BOR se simte atacată. Mă întreb de mult timp , când și cine are curajul să purifice și să clarifice acțiunile de arestare a slujitorilor Domnului ? DNA e foarte operativ atunci când e vorba de bugetarii care iau mită ( Medici, polițiști, judecători,etc ) dar pe bugetarii BOR, parcă sunt orbi , nu-i vede nimeni ! Discriminarea ATEILOR de ce nu e luată în seamă ? Orele de religie din școlile de Stat de ce sunt înfipte în programa școlară în trunchiul comun ? De ce nu a fost transparent , dar mai mult semnat Protocolul dintre BOR și Ministerul Educației ? Cum de nu vede nimeni încălcarea Constituției și a legilor de către onorata instituție BOR ? ARTICOLUL 1
      (1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

      (2) Forma de guvernământ a statului român este republica.

      (3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

      (4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

      (5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

      ARTICOLUL 16
      (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.

      (2) Nimeni nu este mai presus de lege.

      ARTICOLUL 29
      (1) Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nici o formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale.

      ARTICOLUL 32
      (7) Statul asigură libertatea învăţământului religios, potrivit cerinţelor specifice fiecărui cult. În şcolile de stat, învăţământul religios este organizat şi garantat prin lege. Trebuie să se facă înțeles faptul că aici este vorba de învățământul religios în sine , adică școlile în care studiază viitorii teologi, popi, sau calificații în cele sfinte și nu se referă la dreptul de a se preda religie în școlile cu învățământ obligatoriu , deci ora de religie este ilegală !

      Legea 272 Drepturile copilului

      Art. 30
      (1) Copilul are dreptul la libertate de gândire, de conștiință și de religie.
      (2) Părinții îndrumă copilul, potrivit propriilor convingeri, in alegerea unei religii, în condițiile legii, ținând seama de opinia, vârsta și de gradul de maturitate a acestuia, fără a-l putea obliga sa adere la o anumita religie sau la un anumit cult religios.
      (3) Religia copilului care a împlinit 14 ani nu poate fi schimbata fără consimțământul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul sa își aleagă singur religia.
      Și atunci pentru ce insistă BOR cu religia în învățământul de Stat începând cu grădinița ???
      Așa că pun întrebarea : De ce sunt discriminați Ateii ??

    4. Nu ai vazut destule filme SF cu “calea luminoasa” pe care o poate urma genetica in relatie cu omul ? Care o fi fost rostul lor ? Nu cumva filmele alea horror din anii 80 acum devin realitate ?
      “credinţele sunt lucruri intime, nu publice”
      la fel si cretinitatile finantate de tatuca Sorosh ;) tot intime ar trebui sa fie !

      1. Am vazut filmele mai nesefe, in care genetica si stiinta salveaza vieti. Am vazut “filmul” acela in care noi traim cam dublu decat cei de acum 3-400 de ani.