numai în România (3)

Au românii o vorbă bătrânească: “Vrei, nu vrei, bea Grigore agheasmă”. Eu nu cred că ultimul cuvânt e ales întâmplător. În fond, puteau spune “vrei, nu vrei, mănâncă Grigore varză”. Sau cremă de zahăr ars. Sau “vrei, nu vrei, îmbracă-te Vasilico cu ţoale urâte şi scumpe de la un magazin de fiţe”. Dar nu, oamenii au ales special “agheasma”. Semn că biserica de pe plaiurile miroitice n-a descoperit de ieri de azi că binele trebuie făcut şi cu forţa, dacă nu merge cu vorba bună şi promisiunea raiului.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei s-a gândit să cheltuiască banii primiţi de la statul român, adică de la noi toţi, ultracredincioşii locuitori ai acestor meleaguri, dându-ne în judecată pentru că nu vrem să fim mântuiţi cu forţa. Mă rog, nu pe toţi, că mulţi dintre noi n-au nevoie de hotărâre judecătorească pentru a-şi face cruce din metru în metru. Ci pe nişte onorabili locuitori ai unui cartier din Piatra Neamţ care, mânaţi de diavol, cum ar spune înalt-prea-sfintele-şi-bogatele feţe, nu vor nici în ruptul capului să permită construirea celei de-a n-şpe-mia biserici între blocuri. Auzi la ei! Ar vrea un părculeţ pentru copii sau un punct termic, că astea sunt mai deficitare în zonă decât lăcaşurile de cult. O atitudine necreştină şi, evident, antinaţională!

Şi cum pârdalnica asta de lege cere ca o astfel de construcţie să beneficieze de acordul oamenilor care vieţuiesc prin zonă, Mitropolia i-a târât pe aceştia la tribunal. Să decidă acesta că nu-i nevoie de semnături, ci doar de intenţiile mizericordioase ale bisericii strămoşeşti de a răspândi binele cu forţa. Şi, desigur, de generozitatea consilierilor locali, care i-au dat terenul în concesiune, fără să întrebe pe nimeni. Adică pe cei care i-au votat şi i-au trimis acolo.

Că România are mult prea multe biserici şi mult prea puţine şcoli şi spitale, o ştiam de mult. Că poţi fi dat în judecată pentru că nu vrei te trezeşti în sunetul diafan al clopotelor şi-n miros de tămâie, nu mă gândisem. Dar există un început pentru toate. Aleluia!

PS. Click pe poză pentru a vedea locul aflat în dispută.

Categorii: specimene şi mentalităţi, timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Mirosul de tamaie , si uneori ,vara si de la capela unde se tin mortii , amestecat cu mirosul de sarmale si celalalte feluri ce se gatesc in aceeasi cladire , pentru pomana mortului,despartite doar de un perete se intregesc cu clopotele si vesnicile slujbe facute la statia de amplificare, dimineata, seara…in fiecare zi de tot felul de culori de sarbatoare…in toate zilele de postul ortodox, asta insemnand muuulte cateva luni pe an. Si toate astea la nici 10 m de blocuri. E biserica sf Nicolae Onesti. M-am nascut in credinta ortodoxa , si am crezut ca e directia spre care ne indreptam cand cerem ajutor si nu numai, ca e locul unde sa vorbim cu cel de sus. Din pacate biserica ne-a adus , sau mai bine zis ne-a dus doar spre spital, spre medici din cauza poluarii fonice mai ales. Nu mai sunt ortodoxa,,,sunt in cautarea a ceea ce face bine oamenilor.

  2. Din pacate din fericire sunt intradevar multe biserici…
   In 90 cand am ajuns in Italia erau 2 sau 3 biserici ortodoxe romane.Acum sunt peste 120…
   Iar in Romania nu mai spun..Si toate aceste lacasuri au nevoie de 1 sau 2 preoti,case parohiale,plata lor si a cheltuielilor de intretinere.Se vede ca ne-am inmultit si noi ca popor si suntem comozi ca atunci cand mergem la biserica trebuie sa fie foarte aproape(gen non stop-ul de la coltul strazii) si atunci au construit cate una pentru fiecare strada .Cred ca va fii greu in viitor pentru a le intretine ,bani sunt tot mai putini…

  3. O intrebare pentru Domnul Emil Moise. Sunt din Onesti si locuiesc langa biserica ce pana la revolutie era singura din oras. Nu vreau sa zic cate sunt acum, desi Onestiul e un oras mort, ca au avut grija sa distruiga tot, tot…Combinatu chimic, de cauciuc, rafinaria…etc..etc…va rog doar sa aflu pararea dv. Biserica e la 20 metri de blocuri, si de ceva ani a pus statie. Intai rageau popii la Paste, Craciun si noi ne faceam ca nu auzim.Apoi au inceput sa faca in fieecare duminica…apoi in fiecare sarbatoare,,,apoi si in fiecare miercuri si vineri…dimineata si seara….toaaaate la statia de amplificare. 4 ani am facut reclamatii si petitii, incepnad de la popa, apoi primarie. politie…am mers la toate institutiile municipale si judetene..cu lista de semnaturi. si va spun ca nimic nu sa rezolvat. Si astazi e la fel ..sa nu mai zic si de clopote la nesfarsit. de 70mii de ori pe zi. Toate institutiile mi-au raspuns ca nu o sa mai fie la statie decat cand e lume multa si nu incape in biserica. Cui sa mai zic ca nu e asa…ca popa rage SA PLECAM NOI DE AICI DACA NU NE CONVINE.., Nici sa vand ap nu pot…lumea fuge de biserica stiind ca nu se poate trai , daaar cand e vorba sa facem ceva,NUUU, CA E PACAT. Am cerut sa vina sa masoare nivelul de zgomot din casa…NICI VORBA. multumesc in caz ca-mi spuneti ceva care sa ma ajute

  4. Pana nu le tot spunem dragilor nostril popi ca s-a cam terminat cu afacerea BISERICA (oricare ar fi ea), nu or sa priceapa. S-a cam terminat dragii mei popi. Hai sa punem umarul la dezrobirea poporului roman, sau afgan, sau englez, sau …. Sa militam pentru scoaterea la lumina si folosire a aparatelor electrice inventate de Tesla (care nu au sursa de la RENEL), pt punerea in constructie a triciclului lui Capra Iustin (pt acestea nu sunt bani), triciclu care foloseste 1/2 l benzina pe zi. Spor.

  5. In nici o tará nu s-a construit atítea biserici ca in Romínia in ultimii 20 de ani.In loc de scoli ,spitale,mor oamenii cá nu sunt bani ptr,sásnátate,dar ptr,biserci sunt milioane