nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase..

Ce atmosferă de pace şi prietenie, ce zâmbete, ce strângeri de mâini bărbăteşti, ce armonie… Zici că a explodat o bombă cu normalitate fix în sala mare a Palatului Cotroceni. Şi toţi participanţii la ceremonia de învestire a guvernului Ponta 2 au inhalat gaz ilariant şi praf fermecat de stele.

Dacă te uitai cu atenţie, puteai să-l zăreşti pe undeva pe Moş Crăciun, atent să vadă dacă sunt cuminţi copiii, să ştie dacă le lasă ceva sub pom. Şi micuţii se simţeau priviţi, aşa că şi-au dat toată silinţa să-şi recite cât mai bine poeziile. Şi să se joace frumos, fără să-şi dea peste mâini sau să se îmbrâncească pentru a pune mâna pe căluţul de lemn sau săbiuţa strălucitoare. Şi-au dat mâinile, s-au pupat, au făcut glumiţe, au chicotit când doamna Pivniceru a ocolit ditamai bradu’, speriată să nu încalce vreun protocol, când Dragnea s-a-mpiedicat de covor sau când premierul a scuturat cu nădejde mapa din care pixul adus de acasă refuza să cadă.

Ce minuni poate face un acord semnat la ceas de taină între un preşedinte şi un premier! Parc-ar fi fost o scrisoare către Moş Crăciun! Ai zice că asta lipsea vieţii politice de la noi pentru a intra într-o oarecare normalitate, după atâţia ani de haos şi bătălii subterane, de învrăjbire şi dat la gioale. După ce s-au făcut în toate felurile, s-au tras de codiţe şi şi-au pus piedică, după ce şi-au băgat în ochi creioanele de desenat şi s-au pârât la doamna învăţătoare, au decis să se lase cuprinşi până la prăsele de spiritul sfintelor sărbători, că doar se ştie că tot românul e credincios şi respectă toate poruncile divine.

Dacă nu ai fi fost atât de obişnuit cu feţele lor, multiplicate obsesiv de televiziuni la fiecare jurnal sau talk-show, ai fi zis că asişti la un bal mascat, în care personaje care se dispreţuiau până acum sunt interpretate de oameni simpli, oneşti şi paşnici, care, dincolo de mască, se înţeleg de minune şi nu au nimic de împărţit. Cel mai bine şi-a jucat rolul extraterestrul care i-a luat locul preşedintelui ales şi reales, suspendat şi răs-suspendat, dar imposibil de demis. Sigur, a refuzat să dea mâna cu 3 miniştri şi i-a cam luat peste picior pe cei din noua garnitură de la Palatul Victoria, arătându-se convins că aceaştia ştiu “tot, chiar tot despre ţara asta”, dar, în linii mari, s-a purtat civilizat şi n-a scos din buzunar vreo pocnitoare pe care s-o arunce, în stilu-i caracteristic, în mijlocul mulţimii. N-a plecat pe furiş la toaletă, şttiindu-se că porcul înghiţit pe nemestecate ar putea da dureri de burtă. A vorbit frumos, aproape ca un adevărat şef de stat şi, după petrecerea fără şampanie, deh, criza, a plecat la săniuş!

Dar lasă că trece el Crăciunul şi se risipeşte şi magia! Se usucă bradul şi se pune beteala în cutii. Să vedem atunci dacă prichindeii mai au motive să se poarte frumos!

***

Dacă ţi-a plăcut această postare, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta) pentru a fi printre primii care vei afla, printr-un mail, ce articole noi au mai apărut pe blog.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. “…ai fi zis că asişti la un bal mascat, în care personaje care se dispreţuiau până acum sunt interpretate de oameni simpli, oneşti şi paşnici, care, dincolo de mască, se înţeleg de minune şi nu au nimic de împărţit.”
   Oare n-o fi asa si in viata reala actuala, concreta? Mie asa imi face impresia… si (in opinia mea) nici macar nu este (nu ar trebui – in principiu – sa fie) anormal: faptul ca doua persoane sunt parlamentari cu conceptii politice diametral opuse (ceea ce face ca “in exercitiul functiunii” sa fie adversari neimpacati) ar trebui sa nu reprezinte o masca , ci o normala separare a relatiilor “profesionale” de cele “personale”, adica ar trebui sa nu interfereze cu faptul ca poate in viata privata, particulara, cei doi ar putea sa fie prieteni vechi, care se indragesc si se viziteaza unul pe altul “in familie”.

  2. Va fi conform proverbului”Lupul îşi schimbă părul,dar năravul ba!”

  3. N-au avut romanii un exemplar ca acesta,niciodata,dar si-l merita,ei insisi sunt mincinosi,tradatori,cleptomani,bulimici si cu ochii in curtea celorlalti,implicati mai mult sau mai putin intr-un clan sau altul,puturosi,nespalati,delatori,obedienti,au multe,multe defecte.Invidia,dorinta de inavutire pe orice cale,fara scrupule,dispusi la orice compromis,face ca sa uite ca,omul civilizat,disciplinat,rabdator obtine succese diferite prin munca onesta,pas cu pas si cu perseverenta.Modelul acesta al lor,fost barcagiu,nu va duce Romania si romanii pe drumul democratiei,acum e la vila de protocol cu familia lui de beizadele agramate.Asta e Romania,astia-s cetatenii ei !

  4. Ehe,ce ti-e si cu poruncile astea divine! Ne-ar trebui sa cotrobaim dupa porunca din vina?