încolonaaaarea! ascultă comanda la mine!

Un consens extatic a pus stăpânire pe, altfel, divizata clasă politică dâmbovițeană. Toată lumea pare ferm convinsă că nimic nu e mai important în acest moment decât să mărim bugetul armatei. Așa le-a spus noul președinte, așa s-au încolonat toți, dând aprobator din cap. Printr-o mobilizare demnă de cauze ceva mai bune, stânga-dreapta și dreapta-stânga s-au strâns rapid la Cotroceni ca să semneze acordul care arată lumii ”că suntem o națiune responsabilă”!

Primul meu gând, văzând rapida desfășurare a procesului, a fost: ne pregătim de răzbel? Da, da, știu, cică Putin vrea să cucerească Europa și să dea calului ovăs din pristolul de la Bruxelles. Eu cred, mai degrabă, că el primește cotă parte de la toate companiile producătoare de armament, ca mulțumire că le-a revitalizat vânzările, făcând ”Bau” către Occident.

Acum, să nu fiu înțeles greșit. Sunt convins că apărarea națională e un sector în care trebuie băgați bani. Dar în ce domenii ale angrenajului acesta gripat care este statul român nu e  nevoie de investiții urgente și substanțiale? Sigur, n-o să am naivitatea să mă întreb de ce fix cu asta a găsit de cuviință să-și înceapă mandatul Iohannis. După numirea consilierilor, desigur, și petrecerea privată de la Palat pentru amicii domniei sale. Nici n-o să mă prefac că nu știu cam ce argumente a putut folosi pentru a-i ”convinge” pe toți că asta trebuie făcut fără zăbavă. De altfel, pe unul l-a citit cu voce tare chiar el: ”programele de înzestrare cu tehnică de luptă pot să genereze parteneriate între firmele de profil din țară și cele ale aliaților noștri”. Mai clar de atât ce voiați? Partea a doua a frazei, cea cu ”investiții străine și locuri de muncă pentru români”, e pentru impresia artistică. Nu e nimeni suficient de credul să-și imagineze că americanii vor da buluc să deschidă fabrici de avioane multirol undeva pe la Chitila, ca să permită în cel mai altruist mod cu putință folosirea noilor sume pentru dezvoltarea economiei autohtone.

Așa că nu insist asupra motivelor. Sunt, însă, un pic uimit de lipsa de reacție a societății civile. Știți voi care, cea cu sticlele de plastic pline cu pietricele folosite în apărarea ecosistemului. Sau a intelectualității, prin definiție pacifistă. Sau a celor care deplâng hemoragia de medici. Sau a grămezii de analiști care le știu pe toate. N-am văzut pe nimeni contestând uniunea în cuget și simțiri legată de armată și întrebând de ce educația sau sănătatea nu se bucură de același interes din partea celor ”de sus”. Mi-ar fi plăcut să văd profesori și doctori ieșiți în stradă, cerând guvernanților să se mobilizeze așa și pentru ei. Spunându-le că o școală nouă, dotată așa cum trebuie, cu dascăli bine pregătiți și bine plătiți, s-ar putea dovedi mai utilă societății noastre pe termen mediu și lung decât înlocuirea parcului de elicoptere. Așa cum un spital nou, cu echipament de ultimă generație și cu profesioniști bine motivați, ar avea un efect mai bun asupra sănătății fizice și mentale a populației decât gândul că, undeva într-un hambar, o ceată de F16 așteaptă războiul.

PS. Un calcul sumar arată că, din diferența de un miliard de euro dintre cât se dă acum armatei și cât va primi aceasta din 2017 se pot cumpăra doar 20 de avioane suspomenite. Nu știu dacă acestea vor opri o invazie rusească sau vreun atentat terorist. Dar mă îndoiesc profund că ele vor face din noi ”o națiune responsabilă”!

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Dragilor Iohanis este teleghidat din Germania si in interesul Germaniei nu al nostru. Restul decurge ca si pina acum.

  2. Toate intrebarile pe care le pui stii bine ca sunt retorice, desi bunul simt ne inteapa cu ele din toate partile. Absurdul situatiei releva un crud adevar , acela ca Romania nu este un stat suveran, nu este condusa de romani adevarati, ci de marionete care de fapt sunt tradatori de neam si tara.

  3. Din pacate, nu am sesizat o analiza asemanatoare cand a fost decimata armata, ca personal si tehnica de lupta, cand bugetul alocat apararii, de la 2,34, a ajuns brusc la 1,08 din PIB. Dar, asa se intampla cand “armata nu e cu noi!”, dar plansetul populatiei la catastrofe naturale a fost in masura sa sensibilizeze efectivele de militari.
   Nu-i mai putin adevarat ca invatamantul, sanatatea, cercetarea stiintifica sunt prioritare in orice societate civilizata, insa lentoarea romanilor-martori la furaciunile clicii basiste, ……..
   Si cum este prima data cand se pune problema majorarii bugetului Apararii, dar numai din 2017, ma intreb daca reactia dtale, dle Herjeu, nu este manata de orice alte interese decat cele dovedite pana acum.
   Daca bugetele altor sectoare s-au mai “cosmetizat” din cand in cand, acum chiar cred ca nu era cazulprotestelor vs aceasta masura, mai ales ca, cu sprijinul guvernantilor, pana in 2017, este posibil sa se finalizeze disolutia armatei si, in consecinta, banii respectivi vor putea ajunge, pe culoare ilegale, in conturile borfasilor de ieri si de azi.
   Poate da necazul peste dvs si, similar procedand, veti fi tratati cu indiferenta, astfel incat sa stiti sa apreciati mana intinsa a unui militar!

   1. As fi putut sa incerc un raspuns, daca nu ati fi gasit de cuviinta sa ma jigniti, insinuand nu stiu ce interese…

  4. Eu una nu mai cred că dăscălimea va mai fi respectată ca pe vremuri de societate darămite remunerată . Orice rău se întâmplă de vină sunt doar dascălmai ştie că medicii pleacă deoarece sunt mai bine ” văzuţi ” în străinătate , eu însă consider că e foarte bine să ne gândim şi la militarii noştri să aibe în dotare ceva pe lângă praştie şi pistol din ciocolată …