încolonaaaarea! ascultă comanda la mine!

Un consens extatic a pus stăpânire pe, altfel, divizata clasă politică dâmbovițeană. Toată lumea pare ferm convinsă că nimic nu e mai important în acest moment decât să mărim bugetul armatei. Așa le-a spus noul președinte, așa s-au încolonat toți, dând aprobator din cap. Printr-o mobilizare demnă de cauze ceva mai bune, stânga-dreapta și dreapta-stânga s-au strâns rapid la Cotroceni ca să semneze acordul care arată lumii ”că suntem o națiune responsabilă”!

Primul meu gând, văzând rapida desfășurare a procesului, a fost: ne pregătim de răzbel? Da, da, știu, cică Putin vrea să cucerească Europa și să dea calului ovăs din pristolul de la Bruxelles. Eu cred, mai degrabă, că el primește cotă parte de la toate companiile producătoare de armament, ca mulțumire că le-a revitalizat vânzările, făcând ”Bau” către Occident.

Acum, să nu fiu înțeles greșit. Sunt convins că apărarea națională e un sector în care trebuie băgați bani. Dar în ce domenii ale angrenajului acesta gripat care este statul român nu e  nevoie de investiții urgente și substanțiale? Sigur, n-o să am naivitatea să mă întreb de ce fix cu asta a găsit de cuviință să-și înceapă mandatul Iohannis. După numirea consilierilor, desigur, și petrecerea privată de la Palat pentru amicii domniei sale. Nici n-o să mă prefac că nu știu cam ce argumente a putut folosi pentru a-i ”convinge” pe toți că asta trebuie făcut fără zăbavă. De altfel, pe unul l-a citit cu voce tare chiar el: ”programele de înzestrare cu tehnică de luptă pot să genereze parteneriate între firmele de profil din țară și cele ale aliaților noștri”. Mai clar de atât ce voiați? Partea a doua a frazei, cea cu ”investiții străine și locuri de muncă pentru români”, e pentru impresia artistică. Nu e nimeni suficient de credul să-și imagineze că americanii vor da buluc să deschidă fabrici de avioane multirol undeva pe la Chitila, ca să permită în cel mai altruist mod cu putință folosirea noilor sume pentru dezvoltarea economiei autohtone.

Așa că nu insist asupra motivelor. Sunt, însă, un pic uimit de lipsa de reacție a societății civile. Știți voi care, cea cu sticlele de plastic pline cu pietricele folosite în apărarea ecosistemului. Sau a intelectualității, prin definiție pacifistă. Sau a celor care deplâng hemoragia de medici. Sau a grămezii de analiști care le știu pe toate. N-am văzut pe nimeni contestând uniunea în cuget și simțiri legată de armată și întrebând de ce educația sau sănătatea nu se bucură de același interes din partea celor ”de sus”. Mi-ar fi plăcut să văd profesori și doctori ieșiți în stradă, cerând guvernanților să se mobilizeze așa și pentru ei. Spunându-le că o școală nouă, dotată așa cum trebuie, cu dascăli bine pregătiți și bine plătiți, s-ar putea dovedi mai utilă societății noastre pe termen mediu și lung decât înlocuirea parcului de elicoptere. Așa cum un spital nou, cu echipament de ultimă generație și cu profesioniști bine motivați, ar avea un efect mai bun asupra sănătății fizice și mentale a populației decât gândul că, undeva într-un hambar, o ceată de F16 așteaptă războiul.

PS. Un calcul sumar arată că, din diferența de un miliard de euro dintre cât se dă acum armatei și cât va primi aceasta din 2017 se pot cumpăra doar 20 de avioane suspomenite. Nu știu dacă acestea vor opri o invazie rusească sau vreun atentat terorist. Dar mă îndoiesc profund că ele vor face din noi ”o națiune responsabilă”!

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Bine, bine, dar istoria !?!…Chiar asa, desi suntem mai bine informati decat oricand, am uitat lectiile invatate din propria noastra istorie !? A incurca cultura, sanatea cu…apararea, creaza un amalgam de idei, cu consecinte imprevizibile. Cresterea bugetului armatei la 2% este un nimic, dar este ceva, chiar si din 2017. Altfel, foarte curand nu vom mai avea decat o amarata de “agie“. Voi incerca sa ma exprim cat mai sintetic : sanatatea este corpul omului, cultura este sufletul lui, iar armata este imbracamintea. Este greu sa fi sanatos ca in dictonul “mens sana in corpore sano“ daca esti dezbracat atunci cand temperatura este sub O grade. Niciuna dintre cele trei nu se realizeaza peste noapte. Pentru toate trebuie zeci de ani de pregatire. Cred totusi ca, inainte de a judeca cum trebuie impartit bugetul, ar trebui, cu mare fermitate, sa se elimine evaziunea fiscala. Privesc acum la tv , oripilat, cum se “judeca“ despre afacerea LOTO. Unde este miliardul despre care se vorbeste ?! Iar noi facem sublime aprecieri unde ar trebui alocati banii care au mai ramas. Pai simplu: s-au furat. Oare nu ne trebuie “imbracaminte“?! Nu trebuie sa ne aparam ordinea de drept, atat din interiorul, cat si din exteriorul tarii ?! In 1940, in afara de conjunctura internationala si confuzia politica interna, datorita proastei dotari a Fortelor Armate ne-am uitat cum a fost dezmembrat teritoriul national. Cred ca situatia actuala este similara cu cea de-atunci.

   1. Aşa văd şi eu problema.Un om, cu un ciomag în mână,e mai respectat,chiar dacă de frică,decât unul fără!

  2. De acord cu Radu Herjeu! Dincolo de faptul ca nu cred in niciun fel de “conjuratie”, ma intreb de ce ruta tarilor fost socialiste a fost “NATO, apoi UE” si nu invers? Si ma mai gandesc si la isteria cu Putin. Dincolo de faptul ca nu sunt fan Putin, refuz sa cred ca “Raul” locuieste la Moscova iar “Binele” la Bruxelles sau la Washington (sau invers). Insa toata isteria asta foloseste unor firme care fac multi bani pe fundalul asta de teama gratuita, cred eu. Multi bani! Bani care lipsesc de la sanatate, educatie, cultura. Pana la urma, educatia, cultura, un sistem de sanatate performant, o infrastuctura moderna te duc inainte, nu niste avioane, tancuri si mai stiu eu ce echipament militar sofisticat.
   Nu cred ca un stat modern si civilizat se defineste prin puterea militara. In definitiv, puteri militare sunt si India, si Turcia (de ex.) si desi nu sunt state din lumea a treia, nu pot fi totusi vazute ca example de state moderne si civilizate. Ca India este cea mai mare democratie din lume, nu inseamna si ca este dezvoltata si civilizata. Asta doar asa, ca exemplu….
   Tin minte bine un interviu la SWR3 (un post de radio german) luat unui manager din industria de armament din Germania, care spunea “nu armele ucid oamenii, oamenii ucid folosind armele!” Si ma gandeam cat de farisei pot fi unii! De parca ei nu ar produce arme ale caror rol il stim cu totii, nu! Ei produc ceva cu care se secera graul, se produce curent, se construiesc sosele, spitale, scoli! Noi, oamenii, suntem de vina ca armele alea fac ce fac! Ce urat din partea noastra, sa le folosim la asa ceva, nu?
   Ca presedintele nsotru iubit face ceea ce se asteapta de la el in diferite cancelarii din Vest, nu ceea ce este in interesul cetatenilor care l-au ales, nu ma mira. Deloc chiar.
   Pe scurt, oricum ai intoarce-o, daca nu esti orbit, militarist, panicat, etc., Radu Herjeu are dreptate!