RSS
 

final de capitol pentru Adrian Năstase

18 Mar 2013

Au întins coarda cât au putut. Unii spun că atât cât le-a comandat tătucul. E posibil, dar greu de demonstrat. Şi aşa, în toată această poveste, s-a mers prea mult pe baza impresiilor, a zvonurilor şi a umorilor personale. L-au umilit cât pentru 10 vieţi, i-au scos pe nas orice aroganţă reală sau închipuită va fi deranjat grămezi de români obişnuiţi, lucrători prin mass-media, colegi de partid, adversari politici sau foşti subalterni, pe vremea când puterea lui era mare şi părea nemuritoare.

După un proces şi o condamnare care au stat mai mult sub semnul lui “se ştie” decât sub cel al dovezilor imbatabile, superficialitatea, reaua-voinţă, tergiversările evidente şi lipsa de profesionalism ale acuzatorilor au reuşit să-i diminueze păcatele condamnatului mai mult decât executarea pedepsei.

Acum s-a terminat. Condamnat pentru prea puţin sau pentru prea mult, Adrian Năstase a plătit. Pentru vini reale sau închipuite. Om inteligent, cred că a învăţat ceva din tot acest calvar pe care l-a trăit în ultimii ani. Nu ştiu dacă o să-i mai folosească la ceva. Nu ştiu dacă va mai avea o carieră politică în care să urce altfel decât a făcut-o prima dată. Dar sper să înţeleagă că nu este o victimă. Sau, dacă vreţi, e victima unui sistem, a unui mod de a face lucrurile în România postrevoluţionară, la care şi el a contribuit din plin. Prea multă putere în mâna unui singur om, consilieri şi colaboratori fără coloană, o justiţie labilă, ţinută în lesă prin numiri politice, o mass-media fragmentată şi lipsită de credibilitate, lipsa de transparenţă în conducerea treburilor ţării, o viermuială politică, o reţea de interese, cumetrii, corupţie la toate nivelele… toate acestea nu sunt invenţiile regimului Băsescu. El doar le-a ridicat pe culmi mai înalte decât predecesorii săi. Dar toţi cei care au condus ţara în ultimii 23 de ani, chiar dacă nu pot fi trataţi otova, au încurajat sau au ignorat, au păstrat sau nu s-au implicat prea mult în schimbare, au tolerat sau n-au fost capabili să vadă, au întreţinut sau au accentuat aberaţiile structurale ale unei societăţi bolnave.

În rest, aprecierile de genul “stai să vezi, c-o fi, c-o păţi, c-am auzit eu de la nu’ş cine, că nu ştiu sigur, dar sigur e aşa cum zic eu, că nu se poate să nu fi furat, că n-ai văzut ce moacă antipatică are”… sunt de făcut pe bancă, la poartă, sau în faţa unei cinzeci, în taverne, dar nu de oameni serioşi şi aşezaţi. Aceştia, indiferent de simpatiile sau antipatiile personale, înţeleg că eliberarea fostului premier este legală, firească şi necesară. Că un alt verdict ar fi prejudiciat şi mai mult imaginea justiţiei, mult prea şifonate, oricum, şi, mai important, ar fi reprezentat un (alt) precedent, tocmai bun de valorificat atunci când roata se va întoarce şi, în locul lui Năstase va sta un alt fost lider atotputernic.

***

Poţi primi direct prin mail informaţii despre orice postare nouă de pe blog. Nu trebuie decât să te abonezi la newsletter (în meniul din dreapta).

 
 
Ţi-a plăcut? Apasă
Şi nu fi egoist! Împarte cu prietenii tăi!
 
facebooktwittergoogle_plus
Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Abonează-te la newsletter, în meniul dn dreapta!

 

Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

Dar trebuie să ştii că nu voi aproba apariţia acelor comentarii pe care eu le găsesc nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar şi, desigur, a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!

 

 
 1. raduherjeu

  18/03/2013 at 17:51

  Deoarece comentariile de pana acum sunt la cele doua extreme, fie cu acuzatii nedovedite la adresa lui AN, fie la adresa lui TB, nu le voi aproba!

   
  • tefyn

   18/03/2013 at 19:28

   Ne tot plingem ca asa si pe dincolo viermuială , corupție, balcanism dar nu se vede de nicăieri o sugestie de indreptare, de lecuire a coruptiei , de stirpire a cumetriilor etc cum ar fii aceea că dacă justitia de pină acum e concrescută sau coadaptată corupiei in sensul ca de imberb profesionistul ei trebuie să facă proba loialității fată de un astfel de sistem cumpărindu-și cu bani grei dreptul de-a profesa, nu stiu 20 000 eur.-80 000 eur. etc pe care dacă nu-i are trebuie in stil fanariot sa-i ia cu imprumut si pe care in acelasi stil trebuie sa-i recupereze profesind…. iată un cerc vicios care ar trebuii intrerupt !! Cum ? Radem toată justitia de pină acum si reclădim alta cumva de pe băncile studentiilor la drept organizati cumva ca o societate civilă ? sindicat ,uniune, barou ? etc si să se tină ei cumva acolo cumva atirnati numai de constitutie.. etc etc uite-asa am incălecat si eu pe-0 să (asta herjeu-istă) v-am spus si eu ceva ca un exemplu imaginar sau utopic acum, dar pentru ce altceva sint exemplele, ca să fie urmate si incetul cu încetul imbunătățite

    
 2. Iulia Banica

  18/03/2013 at 18:01

  Sunt de acord cu Radu Herjeu. Daca a gresit, a platit. Mai trist e ca cei care “vin” dupa dansul si au facut mai mult decat Adrian Nastase, nu o sa plateasca niciodata. Multi altii ar trebuii sa-l urmeze pe Nastase, hoti adevarati, dusmani ai tarii, coruptii.

   
 3. Catalin Nistor

  18/03/2013 at 18:09

  Nu am fost, nu sunt si nici nu voi fi un fan Năstase. Totuşi, consider un lucru bun faptul că a fost eliberat. După părerea mea, dosarul care l-a băgat după gratii este o făcătură.
  …şi da, Năstase este o victimă a sistemului la care el însuşi a contribuit.

   
 4. Dannyboy

  18/03/2013 at 19:29

  As fi curios sa stiu de cate ori a functionat sistemul judiciar in acelasi mod in care a facut-o cu AN. Devine evident faptul ca oricine se poate gasi in aceeasi situatie. Si asta genereaza frica. Spre asta a tanjit poporul asta oropsit in aceeasi masura de straini ca si de propriii sai cetateni? Intrebarea nu-i retorica, poate raspunde cineva?

   
 5. Mirela

  18/03/2013 at 19:55

  Imi place asta: “… puterea lui era mare şi părea nemuritoare.”. Asa este. Si e valabila pentru toti cei care, vremelnic, au impresia ca-s de neinlaturat, se cred de neatins, undeva sus. Si ca sa inchei optimist, mi-au facut bine azi imaginile cu eliberarea domnului Nastase, dar traiesc cu speranta ca poate o sa apuc si ziua arestarii lui basescu, dupa care sa se tina de asemenea toate masinile televiziunilor, in drum spre puscarie. Apoi, ziua eliberarii lui visez sa fie undeva foarte departe in timp. Amin!

   
 6. Gabi

  18/03/2013 at 19:59

  Final de capitol? Asta-i cea mai buna gluma. Urmeaza Zambaccianul cand va fi iar pedeapsa cu executare si fiind recidiva, va face si restul de pedeapsa ramasa pt trofeul cacalitatii , intre noi fie vorba, nu vad la ce calitate pt ca in ro nu se mai face nimic in afara de politica si prostitutie, asa ca e doar o mica pauza in asa zisa justitie romaneasca unde puterea este legea si puterea inseamna dreptate

   
 7. dorin

  18/03/2013 at 21:23

  Daca AN va da da dovada de inteligenta pe care a demonstrat-o ca o are, cel putin din articole pe care le-a scris / sincer cartiile nu / va sta departe de viata politica, din cand in cand cate un articol, un
  comentariu pe blog, poate niste carti si va fi foarte castigat, apreciat si poate chiar … iubit! Si eu ma bucur ca a fost eliberat, iar sentimentul cu nonprofesionalismul si ura ca asta a fost a dna cuvintele nu pot fi redate pe blogul tau , …il respect prea mult .

   
 8. Maria

  19/03/2013 at 06:23

  Eu sunt un fan Adrian Nastase, unul din acei fani necunoscuti, un nimeni pentru granzii de azi si de ieri, m-a durut cand l-au incatusat , am sperat apoi ca va fi un curent masiv de opinie in nfavoarea sa, un curent de opinie care sa-si apere valorile…dar n-a fost asa, multi au tacut, ca si mine..din lasitate, din lehamite, din frica..
  As dori ca odata , candva, poate peste ani, sa se recunoasca ca sentinta data in acest proces a fost o mare eroare judiciara si sa se recunoasca ca a fost un proces politic – dupa mine de-abia atunci vom avea o justitie reformata si nepartizana;
  Bine ai venit printre “oamenii liberi” domnule Adrian Nastase!

   
 9. dada

  19/03/2013 at 08:14

  Nu stiu ce a facut sau nu a facut Adrian Nastase. Important este ca un om a fost consamnat fara probe, ceea ce e f. f.grav. Restul e razbunare si cancan. Niciodata nu se va sfarsi cu hotia atat timp cat nimeni, nici un partid nu doreste un control riguros al averilor. E inadmisibil sa se arate averi imense, opulenta, (ex. la tv.: cu un imbecilism total) fara a intreba (si dovedi) provenienta acesteia. Pana atunci, “vorbim vorbe”.

   
 10. Sorin Radulescu

  19/03/2013 at 16:59

  Ma deranjaza exagerarile facute de majoritatea posturilor tv. Adrian Nastase este prezentat ca un erou national. Ca un martir al neamului.
  Mai mult , oprirea la spital a fost facuta ca sa impresioneze “prostimea”
  Il cunosc personal , il apreciez ca pe un om educat si “citit” si nu cred ca ar trebui sa apeleze la trucuri ieftine.
  Este jenant………Pacat !

   
  • raduherjeu

   19/03/2013 at 17:05

   Te inseli. Nu a oprit la clinica pentru a impresiona pe cineva, ci pentru a putea scapa de jurnalisti si pentru a putea pleca apoi la munte, fara sa fie urmarit pas cu pas.
   Si nicio televiziune nu l-a prezentat ca pe un erou. Nici macar el nu cred ca se considera un martir, sa fim seriosi!

    
  • Mirela

   19/03/2013 at 18:31

   Mie truc ieftin mi se pare sa plangi in public, ditamai politicianul, si sa te smiorcai in repetate randuri, doar-doar ii mai aburesti pe “intelectualii” care te sustin…. ca prostimea toata e, fireste, in cealalta tabara. De basescu zic, sa nu fie dubii cine era plangaciosul ipocrit in cauza. Mie aia mi se pare prosteala pe fata, iar atitudinea demna a domnului Nastase, de 8 ani incoace de cand e hartuit non-stop de toti incultii, e de toata lauda. Punct.

    
 11. Aga Lucia-Selenity

  20/03/2013 at 00:08

  Este un articol, deci un discurs publicistic… vocea pare neutră faţă de politic, dar tocmai tema şi conţinutul sunt implicit politice… şi vocea mai lasă şi impresia că… justiţia nu este ok, ca probatoriu sau ca implementare a unei comenzi… de sus, ca factor de presiune, sau de jos, din opinie, tot ca factor de presiune. Este o redundantă, condamnarea de către un sistem, pe care şi AN l-a condus cândva, şi l-a subordonat scopurilor sale…
  Despre imaginea justiţiei, creare de precedent… ştim şi presiunea străină, să cadă capete mari, şi adversitatea politică internă, şi Raportul pe justiţie, dar mai ştim că, evenimentele şi dramele personale, sunt comentate şi aici, fără a lua în considerare că existenţa lor, dă pâine ziaristului… Adrian Năstase trebuie privit cu respect de presă, căci el este stimulul, ca pretext al demersului şi al discursului publicistic… şi asta trebuie să se vadă… din profesionalimul, părţilor şi al intregului text emis şi semnat de autor…

   
  • Stefan

   21/03/2013 at 10:28

   Lasand la o parte aprecierile si criticile la adresa persoanelor de care este vorba aici, lucrul care mie mi se pare ingrijorator si care ar trebui subliniat cu doua linii groase este faptul ca justitia romana nu este ceea ce trebuie sa fie. Nu reiau ceea ce s-a spus, toata lumea vede acest aspect grav si apoi unii, cei corecti si cu bun simt, se simt neaparati de justitie, altii, cei incorecti si tupeisti, gasesc metode fie sa o fenteze, fie sa o compromita. Pierderea respectului fata de lege , principala tara a societatii romanesti de azi, are radacini adanci in vremea comunismului, cand a inceput sa functioneze cu succes sistemul PCR (pile-cunostinte -relatii) si a capatat noi valente dupa 1989, cand stim cu totii ca fiecare a avut intrepretarea proprie a notiunii de libertate. Ce e de facut, cred ca toata lumea stie, dar nimeni din cei care trebuie sa faca nu face din diferite motive. Am speranta ca totusi generatia noua va fi capabila sa introduca incet-incet normalitatea.

    
 
Powered By Mow - Wordpress Popup Plugin