despre maimuțe, congolezi, fața mea și domnii Buzdugan și Morar

stupid-manM-am obișnuit greu cu câteva lucruri de când sunt în CNA. De exemplu, cu lipsa de viziune sau interes a unor manageri, moderatori sau realizatori față de efectul pe termen lung asupra societății al prostiilor pe care le dăruiesc cu generozitate unui public din ce în ce mai needucat și mai superficial. Cu cinismul goanei după audiență, cu monetizarea cadavrelor sau a violurilor, a sărăciei de spirit a unor personaje, a imundității altora. Cu ușurința cu care-și găsesc scuze când au greșit și lipsa de sinceritate cu care promit că vor încerca să n-o mai zbârcească. Și cu justificarea coborârii nivelului jurnalistic prin nevoia de supraviețuire comercială. Și cu calculele meschine prin care scad posibila amendă de la CNA din mai sigurele câștiguri din publicitatea dintr-un program cu probleme. Și le iese pe plus. Cu lipsa oricărei jene în a da vina pe telespectatori pentru tabloidizarea emisiunilor. Cu naturalețea cu care își arogă merite în ”lupta” pentru normalitate și cu care își declină orice responsabilitate pentru halul în care arată România azi. Cu lipsa de scrupule cu care se ascund în spatele ”interesului public” atunci când distrug reputația cuiva pe baza ”surselor”, când ridică bârfa și zvonurile la rang de ”dezbatere”, sau când intră cu bocancii în viața unui om, doar pentru a satisface curiozitatea trivială a telespectatorilor.

M-am obișnuit, în sensul că nu mă mai surprind și nu mai pierd secunde bune să ies din năuceala în care mă aruncau pe la începutul activității mele în CNA.

Cu ce nu m-am obișnuit încă e modul unora de a-mi jigni inteligența, de a mă trata (nu pe mine, special, ci pe mine, un oarecare membru al Consiliului) ca pe un individ cu un IQ minuscul, căruia poți să-i îndrugi orice, indiferent cât de halucinant, absurd sau stupid sună, pentru că el va lua de bun.

Cred că ați auzit cu toții de halul în care doi realizatori radio au înțeles să vorbească minute în șir despre fotbaliștii și suporterii congolezi, după un meci cu reprezentativa României. Într-un final, cei doi și reprezentanții postului au ajuns și în fața Consiliului, pentru a răspunde multelor sesizări primite de CNA.

Iată scuza invocată de șeful celor doi: ”Nu am fost nici stat colonialist, nu am trăit nici drama africanilor. Nici măcar nu ne-a trecut prin cap că am putea să jignim o persoană. După ce am stat de vorbă cu cei de la ambasada R. D. Congo, am înțeles că apelativul de maimuță pentru ei este unul jignitor.”

Acum, din două una: ori ne cred pe noi înfiorător și iremediabil proști, ori… chiar vorbea serios! Ceea ce, în locul dlor Morar și Buzdugan, m-ar fi deranjat, prin implicațiile poate prea subtile, însă perfect logice. Dar înclin spre prima variantă, pentru că cei doi domni au completat ”argumentele” cu care au combătut acuzațiile de rasism: ”Dacă erau din Australia, probabil că am fi zis canguri sau altceva (Buzdugan)” și ”Am vorbit despre maimuță pentru că este animalul reprezentativ pentru Congo (Morar)”

Ca de obicei în astfel de cazuri, primul impuls a fost să dau fuga la oglindă! Am rămas, însă, ca să-i asigur pe interlocutori că, indiferent de cum li se pare lor fața mea, intelectul meu stă mult mai bine decât ea!

PS. N-o să insist asupra fondului problemei. Am considerat din start afirmațiile bășcălioase ale celor doi (le găsiți aici) drept o manifestare rasistă incalificabilă prin cuvinte decente, care nu are ce căuta pe un post de radio sau de televiziune din secolul 21, din nicio țară civilizată. Țară în care un asemenea derapaj ar aduce după sine pierderi enorme de audiență și bani din publicitate. Dar noi nu suntem o astfel de țară, nu? Așa că, în afara unor trecătoare reacții virulente pe facebook, singura repercusiune ar fi o posibilă sancțiune dictată de CNA, mai mare sau mai mică, așa cum ar rezulta ea printr-un sistem democratic de vot, care valorifică viziunile, experiențele și principiile a 11 oameni. Ceea ce nu va fi niciodată suficient pentru a se schimba ceva, cu adevărat.

Categorii: anacronic, CNA, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Nu i-am auzit pe cei doi debitandu-si prostiile insultătoare pentru ca imi e imposibil sa urmăresc emisiuni ca cele făcute de ei.As vrea,totuși,ca CNA sa aibă puterea de a face curat in presa,de a matura gunoaiele rasiste din televiziuni,din radio si din presa scrisă,sa mai putem respira aer curat si noi,cei care detestam josnicia si manifestările suburbane pe care si le permit moroni ca cei despre care vorbim.

  2. Dacă toată această discuție ar fi numai și numai despre jigniri, discriminare, exprimări nepotrivite la un post de radio, atunci tot ce scrie aici este OK. Doar că, în spatele agitației d-lui Kamara Ghedi cu privire la acest subiect, dar şi cu privire la o altă emisiune radio, stă afirmarea unui anumit curent politic – opus celui ce pare să-l susțină trustul de presă care deține respectivul post de radio. O simplă cercetare pe pagina d-lui Kamara va dezvălui ce-l mână în luptă de fapt, şi care sunt resorturile aceste combativităţi. Uneori, pentru a face jocuri politice murdare unii se camuflează cu o haină acceptată de mulțime, aceea a combaterii discriminării, de exemplu, care este una foarte sigură pentru a purta de fapt alte arme sub ea. E doar o părere. Sigur, CNA-ul nu are de ales, el vede fapta, în sine, dacă există şi acționează după reguli, dar cred că trebuie să vedem şi dincolo de perdeaua de fum.

   1. Aceasta discutie, fiind pe blogul meu, este numai despre rasism si xenofobie. In rest, opiniile politice nu ma intereseaza, atat timp cat nu sunt folosite ca argumente.

    1. De acord, îți înțeleg poziția, eu am comentat şi pentru cei care mai citesc pe blog, astfel încât să nu creadă că reacția ta în CNA, care punctual poate să fie corectă, legitimează o atitudine politică de ansamblu. Între paranteze fie spus, la Kamara pe pagină mai că nu se cere spânzurarea, biciuirea în public a celor 2, eventual execuția, (printre laudele aduse lui Radu Herjeu. pentru atitudinea avută). Personal, dezavuez tipul ăsta de fanatism şi intolerantă. Pentru ce au făcut, sunt 2 căi: măsurile luate de CNA şi judecata unei instanțe, dacă va fi cazul. Atât. Restul este joc politic, campanie, manipulare, exagerare. Mulțumesc pentru răspuns şi pentru înțelegere.

     1. Nu este niciun fel de exagerare. Nu s-a cerut niciunde capul celor doi Moțoci. Cel care manipuleaza pe acest subiect esti chiar dumneata, de teama ca cei doi au sanse teoretice de a fi dati afara. Sa presupui ca cei jigniti cer capul Moțocilor e o idee absolut imbecila. In primul rand, fiindca nu Moțocii sunt cei jigniti in aceasta poveste. Dumneata ai folosit exact aceeasi “aparare” pe care au avut-o ei doi la sedinta CNA: transformi vinovatii in victime. Chiar nu m-ar mira sa fii chiar Buzdugan sau Morar.

      Printre altele, nu am vazut persoane care vor mai mult decat demisia celor doi sau disparitia celor doi din audiovizual, cel putin pentru o perioada de x ani, unde x e mai mare sau egal cu 3.

      Vezi cazul Andy Gray la Sky Sports, din 2011, cand a fost dat afara pentru o remarca sexista si a disparut de pe micile ecrane pentru 3 ani.

      Intr-o tara civilizata cei doi nu ar mai fi fost la radio inca de pe vremea cand au fost prinsi de mai multe ori cu furtul glumelor de pe net.

   2. Imi cer scuze ca ma bag eu in discutie, insa acuzele aduse lui Kamara cum ca el face parte dintr-un joc politic sunt absolut imbecile.

    De ce? Fiindca artistul Kamara Ghedi tocmai COLABOREAZA cu trustul Intact, insa el nu mai doreste sa colaboreze si cu cei doi “mascarici” de la Matinalul Radio “Zoo”.

    Printre altele: are you Buzdu, are you Buzdu, are you Buzdu in disguise?

    1. Percepția mea este că d-l Kamara face jocuri politice, direct sau indirect. Pe pagina lui se pot găsi cu ușurință aceste trimiteri. Nu e treaba mea, în fond omul are ce opinii politice poftește, eu am intervenit din motivul că îl respect pe Radu Herjeu şi nu aş vrea ca, dintr-o acțiune corectă să se legitimeze un tip de susținere politică din fundal, lucru UȘOR de demonstrat, de altfel. Nu am să intru în amănunte, ori să dau link-uri, etc, am să spun numai că regret că lupta politică este dusă şi pe altarul unor cauze înalte, cum este lupta împotriva rasismului. Mi se pare urât tot ce se întâmplă, inclusiv că se folosește apelativul de “imbecil”. Nu are nicio legătură că artistul colaborează cu un anumit trust, asta nu anulează fanatismele de la el de pe pagină pe care el ori le scrie, ori le încurajează. Ceea ce nu e o problemă, problema este alta, dar cred că am explicat deja. Nu mă interesează ce pedepse se vor da, să-i bage la pușcărie, să le interzică pe viată, ceea ce m-a interesat a fost alăturarea lui Radu Herjeu de demersul politic. Sau poate m-am înșelat, eu asta am văzut. Succes în carieră îi doresc lui Kamara şi mult calm agitaţilor, cu sau fără miză, din jurul lui. PS: Nu, nu sunt Daniel Buzdugan, nu sunt decât cel care a semnat aici, de altfel, nu ascult Radio Zu, nu mă interesează despre cei doi.

     1. Eu ce am vazut pe pagina sa au fost zeci de comentarii rasiste la adresa lui, dovada faptului ca rasismul exista si in Romania intr-o masura considerabila. Sunt convins ca ce face el nu e o lupta politica, ci o lupta pentru normalitate. Nu a incurajat in absolut nicio postare atitudini extremiste, a apelat doar la normalitate, iar asta s-ar putea obtine numai daca ni s-ar oferi o calitate mai buna a emisiunilor la orice post Radio-TV, insa cu persoane precum Buzdugan sau Morar in audiovizual nu se poate. Parerea mea e ca exista cu siguranta multe persoane (poate chiar si in staff-ul Intact) care ar face treaba mult mai buna si mai cinstita decat cei doi.

  3. In primul rand vreau sa felicit pe oricine a tinut contra celor doi indivizi carora nu vreau sa le scriu nici macar numele!
   Consider ca sunt om cu un simt al umorului destul de bun dar cand am ascultat ulterior inregistrarea,nu numai ca nu m-am amuzat deloc dar imi era rusine de rusinea lor.Cum se poate sa ai un “umor” de un asa prost gust si sa continui sa paravlagesti in urechile ascultatorilor minute in sir fara ca cineva sa te opreasca?Nu uitati de copii,ei sunt comorile ei capteaza si tiparesc in subconstient tot ce aud/vad/simt in jurul lor! am si eu o intrebare:Exista vreo sansa si este capabil CNA-ul de a le interzice indivizilor sa mai faca radio vreodata?

   1. Nu, CNA nu poate interzice nimic, nici emisiuni, nici moderatori, nici subiecte, nici invitati. Poate doar sanctiona un derapaj de la litera legii.

  4. Buna ziua, domnule Herjeu!

   In primul rand, m-am bucurat nespus de mult pentru faptul ca la sedinta CNA toti membrii au considerat ca cei doi au gresit grav.

   Apreciez ca dumneavoastra ati propus amenda mai mare (desi din punctul meu de vedere chiar si aceea e una mica pentru gravitatea faptei si ei ar merita mult mai mult, avand in vedere ca in tarile civilizate pentru astfel de declaratii se platesc amenzi de zeci de mii de euro si in majoritatea cazurilor se fac si ani buni de inchisoare).

   Ca fapt divers, va sugerez sa aruncati o privire peste ultima postare de pe Facebook al artistului Kamara Ghedi si veti vedea o adevarata “surpriza”: domnii Morar si Buzdugan NU au fost iertati de Ambasada Congo, asa cum au sustinut ei la sedinta CNA. Ei au mintit intreaga lume in legatura cu asta, au folosit aceasta strategie probabil pentru a obtine o amenda cat mai mica din partea CNCD si, astfel, probabil si din partea CNA. E bine, insa, ca adevarul a iesit la iveala. Ar fi o idee buna sa tineti cont si de acest fapt la urmatoarea sedinta pe care o aveti avea in prezenta celor doi.

   Printre altele, maimuta nu este animalul reprezentativ pentru statul RD Congo, asa cum au sustinut dumnealor. Animalul reprezentativ e okapi.

   Numai bine si toate cele bune!

   1. Am vazut si eu textul lui Kamara. Poate ar fi fost util daca aparea inainte de sedinta CNA. Dupa cum ai vazut, chiar si asa, propunerea mea a primit mai putine voturi decat cealalta, de jumatate. Dar asa e in democratie :)

  5. Aveam niște pretenții dela Toni teșiu omul afăcut școala radio contact dar să fiu sincer sunt dezamăgit de declarația lui.