de din vremuri de demult

Nel mezzo del cammin di nostra vita… de până acum, am ajuns pentru prima oară să-mi privesc strămoşii dăltuiţi în piatră, pe Columna lui Traian. Poza de alături stă mărturie pentru întâlnirea noastră emoţionantă. Desigur, profilul a fost folosit pentru identificarea preponderenţei genelor… dacice sau romane.

Nu pot spune că nu a fost un moment deosebit. Vedeam cu ochii mei un monument despre care învăţasem la istorie şi care nu se compara cu pozele lui, oricât de bine ar fi fost zugrăvit în ele. Mie mi-a plăcut întotdeauna istoria. Şi ce altceva e Columna decât o bucată de istorie păstrată în marmură? În plus, eram, totuşi, în faţa unei dovezi a faptului că noi, românii, n-am răsărit ca ciupercile după ploaie, printre ciulinii Bărăganului. Da, ştiu, există acum tot felul de teorii despre dacii care erau, de fapt, strămoşii romanilor… .

În 1991, când am ajuns la Roma, habar n-aveam de astfel de idei năstruşnice. Eram pentru prima oară ieşit din ţară şi ajuns, din întâmplare, chiar în cetatea eternă, acolo unde duc toate drumurile. Mi-a plăcut Roma, deşi, novice în ale călătoritului, am fost copleşit de abundenţa de clădiri, monumente, oameni, senzaţii, trăiri, emoţii, zgomote. S-au amestecat toate şi s-au sedimentat undeva, cu siguranţă. Dar prea puţine dintre ele sunt acum, după atâţia ani, identificabile separat una de cealaltă. Noroc cu fotografiile care-mi amintesc, dacă nu ce-am simţit atunci, măcar ce am făcut atunci.

PS: Click pe poză dacă vreţi s-o vedeţi mai mare.

PPS. Uf, ce tânăr eram :)

Categorii: fotografii, peripeteia - Περιπέτεια
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. In locul tau mi-as fi cautat stramosii apropiati de undeva din anii ’20- ’30…ti se potrivesc ca o manusa eleganta si bunul simt al acelor vremuri….eu am fost socata cand am comparat tinuta strabunicilor mei aflati in vacanta in fata Cazinoului din Constanta (si cum arata Cazinoul atunci!!!!!) cu modul(adica halul) in care arata totul acum …si oamenii si cladirea…si e clar un regres la toate capitolele ,desi ne place sa gandim ca am progresat si ca nu suntem demodati etc….cred ca sunt o nostalgica incurabila a celor vremuri…mauve melody…si nu vreau sa fiu urmasa a cumanilor sau alte nazbatii de genul asta….

   1. Constanta oricum s-a intors in timp. Cred ca si pe vremea razboiului arata mai bine. Asta trebuie sa-i multumim primarului Mazare care este mai mult circar decat primar.