cum se zice ”manipulare” în franceză și engleză?

Cu mult înainte de alegeri au fost aruncate pe piață zvonuri despre intenția guvernului de a reduce drastic numărul de secții de votare din străinătate, unde viețuiesc cei mai luminați români, nespălați pe creier de Antena 3 și necumpărați de PSD cu un kil de mălai. Ținând cont că, în 2009, aceștia au decis, practic, președintele, miza era importantă: obținerea a două efecte complementare, atragerea la urne a expaților, speriați că nu li se va permite să-și exprime opțiunea, și pregătirea terenului pentru strategia din 2004, cea cu acuzațiile de fraudă majoră, niciodată demonstrată.

Au ieșit cei de la guvern și au arătat, cu documente, că totul va rămâne exact ca acum 5 ani. Și, pentru o vreme, lucrurile s-au calmat, permițând declanșarea și desfășurarea celorlalte scandaluri cu scopuri strict manipulatoare: ofițerii sub acoperire, aducerea la București a bătrânilor anchetați de DNA și interceptările liderilor PSD. Dar au reizbucnit cu forță exact în ziua alegerilor, când impactul lor era maximizat de încărcătura emoțională a momentului.

În jurul prânzului au început să circule poze cu cozi nefiresc de lungi, la care stăteau românii de afară în așteptarea exercitării dreptului legal de a decide cine îi va conduce pe ceilalți. Încet, internetul a început să se inflameze și noile acuzații au devenit virale. Nu sunt ștampile, nu sunt cabine, nu sunt secții. Evident, totul dovedea intenția clară a candidatului Ponta personal de a împiedica diaspora progresistă să oprească victoria comuniștilor în țara în care au rămas, majoritari, ”ăia cu 4 clase, proști și needucați”. Așa cum se preconiza, isteria i-a determinat pe unii să se dea jos din pat pentru a contracara mașinațiunile puterii bolșevice. Ceea ce, în unele capitale europene, a dus la mărirea cozilor și, implicit, a numărului celor care, la ora 9, au rămas pe dinafară. Tensiunea a atins apogeul și ei au început să scandeze împotriva celui care a dat ordin să nu se prelungească programul de votare.

Rezultatul? Procentele, topul candidaților, răspunsul alegătorilor la oferta acestora au trecut în plan secund, principalul subiect de dezbateri fiind situația creată la ambasadele noastre. Și pedala a fost apăsată, profitându-se de faptul că cei mai mulți oameni, mai ales cei care se informează de pe facebook, habar n-aveau cine e responsabil de organizarea secțiilor de votare și de stabilirea detaliilor de care s-au plâns. Vinovatul trebuia scos Ponta, pentru a se transmite un mesaj celor care au stat în casă că, fără ei, în turul doi vor învinge forțele răului!

Timid, reprezentanții guvernului au început să demonteze manipularea, arătând că responsabilitatea pentru ceea ce s-a-ntâmplat aparține unui organism independent, Autoritatea Electorală Permanentă. Și au ieșit cu cifre concrete. Numărul secțiilor a fost identic cu cel din 2009, crescând, în schimb, cel al cabinelor de vot. Prin urmare, au votat pe 2 noiembrie cu vreo 70.000 de expați mai mulți decât atunci. Au explicat că problemele au fost cauzate de aplicarea legii în privința declarațiilor pe proprie răspundere, în încercarea de a evita fraudele. Sigur, mulți vor rămâne convinși că nu e adevărat. Sunt aceiași care, dacă executivul ar fi decis dublarea numărului secțiilor și al buletinelor de vot pentru străinătate, l-ar fi acuzat de intenții necurate. Tot ei ar fi sărit primii dacă, în alte condiții, premierul ar fi făcut presiuni asupra BEC să prelungească alegerile.

Indiferent de simpatiile politice și de locul în care ești cetățean român, indiferent de televiziunea la care te uiți sau de nivelul de trai al rudelor care te informează despre mersul lucrurilor în țară, este relativ simplu să evaluezi corect situația și să nu te lași folosit de diverse aparate de propagandă, dacă apelezi la logica elementară. Să presupunem că, neavând habar despre legi și pentru că, oricum, nu-l poți suferi, ești tentat să crezi că Ponta e de vină și că a vrut să te oprească să votezi împotriva lui. Atunci trebuie să admiți și ipoteza aberantă că același Ponta, cu bună știință, a aruncat la coș câteva mii de sufragii favorabile de la Chișinău, aplicând aceeași stratagemă, a secțiilor și ștampilelor insuficiente. Și trebuie să fii dispus să crezi că e atât de prost încât nu și-a dat seama că un astfel de scandal îi va face mult mai mult rău decât îi puteau provoca cele câteva sute, hai mii, de voturi împotrivă pe care le-ar fi dat cei ”ținuți” la ușa ambasadelor. Sigur, tu poți crede orice, dar asta nu mai are legătură cu logica!

PS. Avantajul cuiva ca mine, autor de cărți despre manipulare, este că o vede, oricât de mică ar fi. Dezavantajul vine din frustrarea că, din păcate, prea mulți nu sunt în stare s-o identifice și se lasă influențați de ea, convinși fiind că ei gândesc cu capul lor.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Bună ziua.Sunt nou aici,dar aș vrea să mai citesc ce scrieți.Eu am hotărât să nu votez un politician decât la al doilea mandat,dacă face ceea ce a promis,astfel că nu prea votez.Aș vrea ca în 2019 să votez cu Ponta…Și eu am observat manipularea înfiorătoare pe care o face grupul dreptei (ca să nu spun băsist).Este o manipulare ce exploatează inclusiv religiozitatea alterată a oamenilor,cea cu „forțele răului”,legată organic,fără ca oamenii să realizeze,de corolarul ei,adică divinizarea liderului propriu.Acum nu votez cu Ponta,dar îl respect tocmai pentru că e ținta unei campanii de denigrare cum nu am mai văzut.O altă manipulare grosolană este cea cu comunismul.știu pe cineva,nostalgic ceaușist,care poartă chiar o insignă cu chipul lui Ceaușescu și care acum votează împotriva lui Ponta,ca să nu aducă comunismul.

    2. Manipularea a inceput cu ceva timp inainte de alegeri si s-a materializat in ziua scrutinului, scopul fiind discreditarea lui Ponta.
      Numarul sesctiilor de votare a fost acelasi ca si atunci cand a castigat Basescu.
      Acum au reusit sa voteze chiar mai multi cu 70 de mii.
      Multi poate ca nu aveau de gand sa se prezinte la vot dar fiind manipulati de net si unele imagini pe TV, au iesit la vot in ultima ora inainte de inchiderea sectiilor de votare. Puteau sa fie triplate numarul de cabine sau stampile, ca atunci cand intr-o ora vin la vot tot atatia oameni cat au venit in 7 ore anterioare, este evident ca se ajunge la cozi si la imposibilitatea de a vota.
      Iar in aceasta ultima ora cei care s-au ocupat de manipularea avand pregatite sloganuri, au incitat la dezordine si-au reusit sa-si duca la bun sfarsit misiunea.
      Daca cei ce voiau sa voteze ar fi venit de dimineata la vot, ar fi reusit sa voteze de cinci ori mai multi fara a sta la cozi.

      1. Buna am varsta 49 si as dori sa va spun greselile pe care le a facut domnul Ponta 1nu trebuia sa anunte ca a luat voturi in primul tur de la domnul Vadim Tudor 2nutrebuia sa vb de domnul Iohanes ca nu e Roman. 3 trebuia o campanie mai cu tam tam dar nu sa ocupat primariile ca sa le ramana foarte multi bani 4toti lideri etniilor trebuia sa fie bagati in seama de autoritati. GRESALA SE PLATESTE mie imi pare rau ca nu e la putere psd.

    3. Speram, ca tinerii acestei tari, sunt cat de cat mai inteligenti, spre deosebire de generatiile trecute. Probabil au cu totul alte preocupari , sunt usor manipulabili, sau chiar nu au habar de ceea ce se intampla in tara asta. Intrpretarile lor sunt atat de eronate si rau intetionate,incat te lasa nedumerit, si in acelas timp mahnit, ca sunt ai nostril. Acesti zece ani de minciuni,de corupti,de mizerie si de ura, nu sunt suficienti pentru un popor si o tara?Ei, acesti tineri care vor sa construiasca viitorul lor, viitorul unei tari, nu sunt in stare sa gandeasca logic, sa aleaga si sa aprecieze oamenii cu valoare, ce pot sa schimbe ceva in aceasta societate,rau bolnava de un presedinte bolnav . O seara buna, d-le Radu.

    4. Ati facut referire la facebook.Pe mine ma ingrozeste ce se intampla acolo si acel efect de turma.Sunt oameni care blameaza,jignesc si alte lucruri josnice,doar ca asa face x sau y.Au impresia ca daca acolo e o gloata care sustine ceva,ei sunt reprezentantii tarii.

    5. MULTUMIM RADU CA TU CREZI CA SUNTEM LUMINATI SI NESPALATI PE CREIER SI CRED CA ASA SI ESTE!!! CA DE ACEEA AM PLECAT CA NE/AM SATURAT DE NEDREPTATILE DIN TARA!!!!! DAR MA BUCUR CA NU AM FOST SA VOTAM PENTRU CA PRIETENII NOSTRII AU STAT LA COADA LA MUNCHEN CATEVA ORE DUPA CARE AU RENUNTAT SI BINEINTELES CA AU PLECAT ACASA!! SI EU AVEAM MUSTRARI DE CONSTIINTA!!! DECI LA AMBASADA DIN MUNCHEN SE SIMTE NESIMTIREA TIPIC ROMANEASCA DE ACASA!!! NU LE PASA DE OAMENI ALOR NOSTRII NU LE PASA!!!!!! NU AVEAU O TOALETA DESCHISA LA ATATA MULTIME DE OAMENI!!!! INCREDIBIL!!!! NU MAI AM CUVINTE DCAT RELE SI GATA RENUNT!!!