cum se zice ”manipulare” în franceză și engleză?

Cu mult înainte de alegeri au fost aruncate pe piață zvonuri despre intenția guvernului de a reduce drastic numărul de secții de votare din străinătate, unde viețuiesc cei mai luminați români, nespălați pe creier de Antena 3 și necumpărați de PSD cu un kil de mălai. Ținând cont că, în 2009, aceștia au decis, practic, președintele, miza era importantă: obținerea a două efecte complementare, atragerea la urne a expaților, speriați că nu li se va permite să-și exprime opțiunea, și pregătirea terenului pentru strategia din 2004, cea cu acuzațiile de fraudă majoră, niciodată demonstrată.

Au ieșit cei de la guvern și au arătat, cu documente, că totul va rămâne exact ca acum 5 ani. Și, pentru o vreme, lucrurile s-au calmat, permițând declanșarea și desfășurarea celorlalte scandaluri cu scopuri strict manipulatoare: ofițerii sub acoperire, aducerea la București a bătrânilor anchetați de DNA și interceptările liderilor PSD. Dar au reizbucnit cu forță exact în ziua alegerilor, când impactul lor era maximizat de încărcătura emoțională a momentului.

În jurul prânzului au început să circule poze cu cozi nefiresc de lungi, la care stăteau românii de afară în așteptarea exercitării dreptului legal de a decide cine îi va conduce pe ceilalți. Încet, internetul a început să se inflameze și noile acuzații au devenit virale. Nu sunt ștampile, nu sunt cabine, nu sunt secții. Evident, totul dovedea intenția clară a candidatului Ponta personal de a împiedica diaspora progresistă să oprească victoria comuniștilor în țara în care au rămas, majoritari, ”ăia cu 4 clase, proști și needucați”. Așa cum se preconiza, isteria i-a determinat pe unii să se dea jos din pat pentru a contracara mașinațiunile puterii bolșevice. Ceea ce, în unele capitale europene, a dus la mărirea cozilor și, implicit, a numărului celor care, la ora 9, au rămas pe dinafară. Tensiunea a atins apogeul și ei au început să scandeze împotriva celui care a dat ordin să nu se prelungească programul de votare.

Rezultatul? Procentele, topul candidaților, răspunsul alegătorilor la oferta acestora au trecut în plan secund, principalul subiect de dezbateri fiind situația creată la ambasadele noastre. Și pedala a fost apăsată, profitându-se de faptul că cei mai mulți oameni, mai ales cei care se informează de pe facebook, habar n-aveau cine e responsabil de organizarea secțiilor de votare și de stabilirea detaliilor de care s-au plâns. Vinovatul trebuia scos Ponta, pentru a se transmite un mesaj celor care au stat în casă că, fără ei, în turul doi vor învinge forțele răului!

Timid, reprezentanții guvernului au început să demonteze manipularea, arătând că responsabilitatea pentru ceea ce s-a-ntâmplat aparține unui organism independent, Autoritatea Electorală Permanentă. Și au ieșit cu cifre concrete. Numărul secțiilor a fost identic cu cel din 2009, crescând, în schimb, cel al cabinelor de vot. Prin urmare, au votat pe 2 noiembrie cu vreo 70.000 de expați mai mulți decât atunci. Au explicat că problemele au fost cauzate de aplicarea legii în privința declarațiilor pe proprie răspundere, în încercarea de a evita fraudele. Sigur, mulți vor rămâne convinși că nu e adevărat. Sunt aceiași care, dacă executivul ar fi decis dublarea numărului secțiilor și al buletinelor de vot pentru străinătate, l-ar fi acuzat de intenții necurate. Tot ei ar fi sărit primii dacă, în alte condiții, premierul ar fi făcut presiuni asupra BEC să prelungească alegerile.

Indiferent de simpatiile politice și de locul în care ești cetățean român, indiferent de televiziunea la care te uiți sau de nivelul de trai al rudelor care te informează despre mersul lucrurilor în țară, este relativ simplu să evaluezi corect situația și să nu te lași folosit de diverse aparate de propagandă, dacă apelezi la logica elementară. Să presupunem că, neavând habar despre legi și pentru că, oricum, nu-l poți suferi, ești tentat să crezi că Ponta e de vină și că a vrut să te oprească să votezi împotriva lui. Atunci trebuie să admiți și ipoteza aberantă că același Ponta, cu bună știință, a aruncat la coș câteva mii de sufragii favorabile de la Chișinău, aplicând aceeași stratagemă, a secțiilor și ștampilelor insuficiente. Și trebuie să fii dispus să crezi că e atât de prost încât nu și-a dat seama că un astfel de scandal îi va face mult mai mult rău decât îi puteau provoca cele câteva sute, hai mii, de voturi împotrivă pe care le-ar fi dat cei ”ținuți” la ușa ambasadelor. Sigur, tu poți crede orice, dar asta nu mai are legătură cu logica!

PS. Avantajul cuiva ca mine, autor de cărți despre manipulare, este că o vede, oricât de mică ar fi. Dezavantajul vine din frustrarea că, din păcate, prea mulți nu sunt în stare s-o identifice și se lasă influențați de ea, convinși fiind că ei gândesc cu capul lor.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Probleme au fost si in Bucuresti,unde datorita programului de lucru nu am reusit sa ajungem la sectia de votare de care apartinem.Am incercat la o sectie care a fost la indemana,dar nu am fost primiti.In domeniul medical programul este de 12 ore sau si mai mult,garzile sunt lungi!

      1. Legea e clara: bucurestenii nu pot vota decat la sectia la care sunt arondati. Daca legea e buna sau nu… asta e alta discutie.

      2. dupa cate stiu eu, poate gresesc, ca-s de multi ani plecata din tara,DAR ce scriu acum era valabil si pe vremea lui ceausescu, dar’mite acum, in DEMOCRATIE, ( ca tot va place sa fluturati cuvantul ) si in CE, unde is aceleasi legi, Ro fiind in CE :))

        celor care nu se pot deplasa la sectiile de votare, li se aduce urna de vot acasa, la locul de munca,etc…cu singura conditie, ca trebuie sa te anunti din timp, maximum o saptamana inainte….
        ai primit garda, asa…de pe o zi pe alta??!! ciuciu….ai stiut cu o luna inainte( la sfarsitul lunii octombrie, de ex., cand ai garzi in noiembrie ) cand ai garzile in luna urmatoare….lucrez in sistemul medical, deci si daca ai vrea sa o ( ne ) aburesti, nu tine….

        strugurii sunt mereu acri, cand cautam sa ne scuzam

    2. Mi-a placut comen traiul dvs. Chiar daca se face propaganda electorala este penibil sa-ti denigrezi tara si poporul. pentru simplu motiv ca tu ai alte convingeri sau poate esti paltit. Dambla.

    3. Raducule, tu ai auzit de securitate? Aceasta institutie inca exista datorita acestui popor las care a admis ca securitatea(respectiv securistii) sa poata (lucra) in continuare peste tot in institutiile de stat, nu numai la SRI, ci peste tot : in invatamant, in biserica, la interne, in partide, etc. Vechea meteahna a securitatii de a controla si de a sti tot despre toti si toate a fost transparenta de la inceput cand acest alogen alienat mintal Virgin Magareanu a pus mana pe toata puterea in Romania duopa(revolutie) , iar Iliescu l-a acceptat. Acum dupa 25 de ani suferim la fel de mult de Securitate ca pe vremea lui Ceausescu. La MAE au ramas tot vechii securisti dinainte plombati cu odraslele lor care au fost bagate peste tot. E clar ca (diplomatii) lui peste(basescu) au pus la cale inca o marsavie ca aia cu piata universitatii, mineriadele, etc, asta ca sa nu le scada cumva influenta prin alegerea lui Ponta. Avem nevoie de un presedinte care sa le dea la cap vechilor securisti, nu sa-i tolereze si sa-i lase sa-si faca de cap ca si pana acum. Securistul basescu striga in gura mare ca Ponta e securist !!! Asta e culmea, iar prostii cred. Securistii batrani trebuie pensionati neaparat pentru ca sunt naraviti numai la rele exact ca pe vremea lui Ceausescu. Sa va intre bine in cap ca intre securitatea lui Ceausescu si Gestapoul lui Hitler nu a fost aproape nici o diferenta!!!

      1. Eu am nevoie de dovezi pentru a accepta o teorie ca aceasta. Altfel n-as fi decat unul din prea multii care, pentru a-si sustine simpatiile sau antipatiile politice, sunt dispusi sa spuna sau sa creada orice :)
        Mi-ar fi fost usor sa sugerez ca ambasadorii numiti de basescu au tot interesul ca alegerile sa fie date peste cap, ca sa-i dauneze lui Ponta. Dar, repet, ar fi fost doar o tentativa de manipulare, cu nimic mia rasarita decat a celor care au urlat zilele astea.

      2. DAAAAAAAAAAA….desigur…securitatea nu ii pune ceasul unuia sa sune la 3 dimineata daca vrea neaparat s avoteze si ambasada e la 400 de km, nu-i asa??!!

        cine vrea intr-adevar sa voteze ia in calcul neprevazutul si isi lasa timp destul pt a-l preintampina…

        daca vreau sa votez si trebe sa conduc 400 de km pana la ambasada, nu ma scol la 10, iau micul dejun, eventual si pranzul si plec dupa aceea…

        in tara e aeeasi chestie…vreau sa votez, nu ma duc mai intai la cumparaturi, vizite, etc…ma duc la VOT, sa fiu sigur( se pot intampla atatea ), apoi fac ce mai am de facut….depinde de lista de prioritati a fiecaruia…dar daca pun pe primul loc altceva, NU am voie si nici dreptul sa urlu ca mi se incalca drepturile…

    4. Domnule Radu Herjeu,
      Cred ca nu ati citit Legea Electorala. Cititi si veti vedea ca de buna desfasurare a scrutinului pentru romanii din diaspora se ocupa MAE. Deci Autoritatea Electorala Centrala nu are nicio vina in acest caz.
      PS. Nu-i mai faceti pe toti care nu sunt de acord cu dumneavoastra ~fara creier~. E jignitor sa faceti oamenii care va scriu niste legume.

      1. Sa incep cu finalul. N-are nicio importanta daca cineva e de acord sau nu cu mine. Prostia nu se masoara astfel. Ci in functie de capacitatea de a intelege niste rationamente simple de genul Daca A egal cu B si B egal cu C, atunci A egal cu C.
        Cat priveste legea, eu am citit-o. Si am si inteles-o. Tu, se pare, nu. MAE este responsabila cu buna desfasurarea a alegerilor din diaspora, IN CONDITIILE stabilite de BEC. Adica, in traducere, BEC stabileste cate sectii, cate stampile, cate cabine sunt si unde. BEC stabileste ca electorii trebuie sa dea o declaratie pe proprie raspundere pe care trebuie, conform legii, s-o completeze in fata comisiei din sectia de vot. MAE are datoria sa se asigure ca deciziile BEC sunt respectate. Acum e clar? Faptul ca BEC nu e evaluat exact sansele ca mai mult de dublul celor care au votat in 2009 sa vrea s-o faca acum, ca nu s-a gandit cat va dura completarea fiecarei declaratii, ca nu a prevazut ca unii reprezentanti ai partidelor din opozitie se vor da bolnavi exact in ziua votulului… e alta discutie. care n-are legatura cu Ponta, cu guvernul, cu manipularea nesimtita din ziua alegerilor si, desigur, cu prostii care nu inteleg aceste lucruri elementare.

        1. Eu nu stiu cine e vinovat pentru (dez)organizarea votului, dar stiu ca la precedentele alegeri, inclusiv la referendumul din 2012 s-a putut vota. Anul asta am vazut cu ochii mei coada din Haga si am prieteni in paris, bruxelles si londra care nu au putut vota. Si asta e adevar, nu manipulare. Haosul creat este pus in carca unuia dintre candidati, corect sau incorect, asta e o alta discutie.
          Ca roman ce traieste peste hotare, nu ma consider nici mai destept, nici mai cu mot decat alti romani, vreau sa mi exercit dreptul de vot inscris in Constitutie. Eu am reusit printr-un noroc, prieteni de ai mei nu. Dezbaterea ar trebui sa fie despre cum facem ca pe 16 nov sa nu ramana oameni pe afara. Cand primul ministru are o prima reactie de genul “oameni veniti sa fraudeze” apoi declara ca ministrul AE raspunde cu functia daca lucrurile nu merg bine, perceptia mea de ne-cititor al legii electorale este ca domnia sa are responsabilitatea a ceea ce s-a intamplat.

          1. La precedentele alegeri au votat aproape jumatate din cei de acum. In mod firesc, MAE si BEC nu puteau prevedea ca acum vor fi atat de multi. Asa ca au stabilit ca numarul de sectii sa fie identic. Daca l-ar fi marit, aceiasi oameni care urla azi, ar fi tipat atunci ca PSD vrea sa fraudeze alegerile, trimitand in neant prea multe buletine de vot si stampile. E ca si cand ai considera vinovat un om ca, dupa ce a platit in ultimii 10 ani cate 1 milion pe luna la intretinere, nu are destui bani sa plateasca o factura neasteptata aproape dubla. Toate celelate probleme care au aparut, precum si decizia de a nu prelungi programul de votare, apartin exclusiv BEC. Asupra caruia guvernul nu are nicio putere.
            N-a spus ca au venit oameni sa fraudeze, ci au fost unii veniti sa faca scandal. Dovada sunt pancartele aparute din senin.
            Si a atras atentia MAE sa solicite BEC infiintarea unui numar mai mare de sectii. Si sa gaseasca o alta metoda legala prin care completarea declaratiilor sa nu mai ingreuneze procesul de votare.

          2. Aici logica ta scartaie rau de tot ! Atat timp cat se stia cu exactitate nr de romani din dispora , respectandu-le tuturor dreptul constitutional de a vota, trebuiau asigurate exact nr de buletine de vot (si stampilele aferente) pentru ca fiecare sa-si poata exprima optiunea. De ce trebuie mers pe statistici, cati au votat la alegerile precedente s.a.m.d? In tara s-a procedat la fel? Daca ar fi iesit la vot intreaga populatie cu drept de vot n-ar fi existat nr necesar de buletine pt ca , statistic vorbind, niciodata nu s-a inregistrat prezenta de 100%?? …exemplul tau cu grija pentru banul publica este subtire de tot!
            …si Ponta s-a exprimat clar “pentru a nu se mai frauda”, nicidecum nu a folosit cuvantul “scandal” ci “frauda”! Deci despre ce vorbim? cumva incerci sa ne “manipulezi” ca un specialist in comunicare si autor de carti despre manipulare ce esti??
            Agresivitatea limbajului tau nu dovedeste decat lipsa de argumente, incapacitatea acceptarii altor opinii!
            Daca iti plac doar monologurile,argumenteaza-ti si exprima-ti opiniile in fata oglinzii!

          3. Eu nu va inteleg nesimtirea! Va permiteti sa veniti in casa mea si sa ma jigniti, dupa care va dati victime agresate de faptul ca va spun ca sunteti prosti.
            Am mai explicat ca, daca guvernul ar fi avut proasta inspiratie de a trimite 2 milioane de buletine de vot si zeci de mii de stampile, aceiasi care urla acum ar fi zbierat ca din gura de sarpe ca vrea sa fraudeze alegerile.
            Pentru oricine nu e prost sau de rea credinta, legile sunt clare, ele stabilesc responsabilitatile fiecarei institutii.
            Pe de alta parte, chiar prostiile debitate de voi arata ce grad de incompetenta crasa au multi romani. Mie mi se pare penibil ca expatii sa nu aiba habar despre cum se desfasoara procesul de votare si actorii implicati in el, dar sa se pretinda superinformati despre ce candidat e mai bun pentru tara IN CARE EI NU TRAIESC!
            Ponta a explicat, dar fiecare intelege dupa cum il duce capul. El a spus ca s-a decis completarea declaratiilor pe propria raspundere EXACT asa cum prevede legea, in fata comisiei birourilor electorale, pentru a se evita frauda majora din 2009.
            In final, trebuie sa constat din nou tupeul fenomenal pe care il au unii ca tine. Am venit eu la tine in casa? Cum iti permiti tu sa ma certi ca imi spun parerea la mine in casa? Nu tu esti cea care ai venit la mine cu prostiile si injuriile tale, in loc sa ti le spui singura in fata oglinzii?

          4. pai se stie mandro, cu exactitate cati romani sunt in diaspora???))) stii tu ?
            se stie exact cati romani sunt, DACA au domiciliul anuntat…te-ai intrebat cati is, asaaaaaaa, provizoriu, in strainatate, dar cu domiciliul stabil in Ro ?? si tu bati campii si scrii pt ca-ti place sa te citesti..hai, hai

          5. p.s.
            se merge pe statistica PT CA , daca in alti ani, fiind chiar 2 milioane de romani ( cu domiciliul declarat in strainatate- asta inseamna tanti, ca nu mai au domiciliul in RO-), au votat mereu doar 500.000 e normal sa nu se tipareasca 2 milioane ca POATE vor vota toti….in RO se tiparesc atatea buletine de vot cati locuitori sunt, sau???.. daca s-a gresit, e votul nul, nu se primeste alt buletin sa se voteze din nou…bash vi-s ( tu si cei asemeni tie ) toti “puscati” in aripa ?! care surub va lipseste sau e slabit, ce ceasca v-o picat din dulap ??

        2. Conform Legii 370/2004 privind alegerea preşedintelui, MAE trebuie să asigure completarea birorilor secţiilor de votare în cazul în care numărul celor propuşi de partide este insuficient.
          Articolul 12 al legii prevede că, pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor.
          Articolul 23, alineatul 3 al aceleiaşi legi menţionează şi atribuţiille MAE în ceea ce priveşte completarea birourilor secţiilor de votare din străinătate .
          “În cazul în care numărul persoanelor propuse de formaţiunile politice este insuficient pentru completarea birourilor electorale ale secţiilor de votare din străinătate, acestea sunt completate cu persoane cu o bună reputaţie, fără apartenenţă politică şi care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 13 alin. (2), dintr-o listă întocmită de Ministerul Afacerilor Externe. Lista este transmisă spre avizare Autorităţii Electorale Permanente de către Ministerul Afacerilor Externe, în formatul solicitat de aceasta, în termen de două zile de la întocmire. Avizul Autorităţii Electorale Permanente se comunică Ministerului Afacerilor Externe până cel mai târziu cu 5 zile înaintea desemnării preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare”, indică articolul citat.
          Cu deosebita stima,
          Emil Caldaras

          1. E ultima tentativa de a raspunde unor chestii fara legatura cu discutia in cestiune. Completarea birourilor se face inainte de ziua votului. “Avizul Autorităţii Electorale Permanente se comunică Ministerului Afacerilor Externe până cel mai târziu cu 5 zile înaintea desemnării preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare”. Ceea ce implica, logica elementara, inaintea zilei votului. Daca, din motive diverse, unii membri ai birourilor se dau loviti fix in ziua votului, legea nu permite inlocuirea lor pe loc, tocmai pentru ca trebuie indeplinite conditiile prezentate chiar de tine.
            Mai ai si alte pasaje care confirma cuvant cu cuvant ce am spus eu? mai pune-le, dar eu nu ma mai chinui sa ti le traduc.

          2. Nu am nevoie sa-mi traduci. Observ ca scrii romaneste, iar eu am pretentia ca stapanesc binisor aceasta limba frumoasa si armonioasa. Este adevarat ca nu stapanesc tehnica manipularii. Manipularea o fac televiziunile, iar din cate mi-amintesc, ai fost stirist la mai multe posturi de televiziune.
            Nu am nevoie de raspuns. In rest….s-auzim numai de bine!

          3. E, gata, m-ai dat pe spate cu argumentul ca am fost stirist. Din fericire, am fost mult mai mult. Manipularea o face orice om care vorbeste despre lucruri pe care nu le cunoaste. Si e muuult mai periculoasa decat cea sistematica, a mass-mediei. A doua e mai usor de combatut (cu conditia sa o si simti, nu doar sa spui ca exista pentru ca asa ti s-a spus).
            In rest, sa auzim numai de bine. Chiar daca e clar, pentru mine, binele nu inseamna acelasi lucru ca pentru tine.

          4. Sa stii ca nu am folosit cuvantul “ stirist“ in sens peiorativ. Am foarte multa stima pentru adevaratii stiristi. Ei nu manipuleaza, ei informeaza. Si tu ai fost un bun stirist si te urmaream. Ma bucur ca ai plecat de la Romania TV, un post de televiziune care intr-adevar manipuleaza.
            Sa fii iubit, Radule!

          5. eu nu pricep in ruptul capului de ce persoane care nu apreciaza sau nu au incredere intr-o sursa – site, blog, ziar, etc – isi pierd timpul pe acolo varsand ura. nu-i mai simplu sa citesti ce-ti place ?
            am citit un articol pe site-ul antenei si la comentarii – Doamne ajuta ! numai injuraturi si obscenitati. nu e mai simplu sa te duci sa cauti sursele in care ai incredere si sa-i lasi pe cei care gandesc altfel sa gandeasca asa cum considera ei ?

          6. Asta înseamnă să nu iei atitudine cînd vezi ,sau auzi” răul”! Un om care lasă să se propage răul în jurul lui nu este OM!
            A, sigur că de unul singur , nu poţi rezolva mare lucru! Şi apoi e mai comod să stai de-o parte…
            Dar dacă toţi oamenii buni, ar lua atitudine, nu crezi că am stîrpi (sau măcar micşora) răul?!

          7. iarta-ma ca indraznesc sa pun la indoiala faptul ca tu sau oricine ai fi detinatoarea adevarului absolut. dar cum poti fi tu absolut sigura care e raul si care e binele ? asta e totul vazut prin prisma ta. asa cum altii au dreptul sa vada prin prisma lor. si chiar daca ai detine adevarul absolut, nimic nu iti da dreptul sa jignesti pe altul si sa-i bagi “binele” pe gat cu forta. oricat de “dobitoc” ai crede tu ca e.

        3. Admir răbdarea dvs. de-a da explicaţii la toţi “deştepţii”.
          Din păcate f. mulţi ,au intenţia de-a manipula (pe cei care citesc, dar n-au logică şi sunt dezinformaţi de comentariile celor care apar la posturile TV).
          Din păcate ,aceştia reprezintă 50%,iar 30% sunt corupţii, evazioniştii şi alte “specimene cameleonice” ghidate de interes.
          Ca atare, cred că vom muri cu dreptatea-n braţe :(

    5. Subscriu opiniilor dlui Herjeu, ba chiar am postat inFB parerea mea cum ca MAE a fost organul de executie al deciziei emanate de la AEP.
      Iar, dupa stirea mea, numarul sectiilor de votare din diaspora este supeior celui din 2009.
      In fapt, s-a urmat si se va urma si in turul al II-lea, scenariul lui Basescu cu fraudarea alegerilor, in speranta ca romanii de dincolo de granita vor da curs strigatului de ajutor al matrozului, sensibilizandu-i incl. pe nehotarati sa iasa din casa spre a-i vota protejatul.