cum se zice ”manipulare” în franceză și engleză?

Cu mult înainte de alegeri au fost aruncate pe piață zvonuri despre intenția guvernului de a reduce drastic numărul de secții de votare din străinătate, unde viețuiesc cei mai luminați români, nespălați pe creier de Antena 3 și necumpărați de PSD cu un kil de mălai. Ținând cont că, în 2009, aceștia au decis, practic, președintele, miza era importantă: obținerea a două efecte complementare, atragerea la urne a expaților, speriați că nu li se va permite să-și exprime opțiunea, și pregătirea terenului pentru strategia din 2004, cea cu acuzațiile de fraudă majoră, niciodată demonstrată.

Au ieșit cei de la guvern și au arătat, cu documente, că totul va rămâne exact ca acum 5 ani. Și, pentru o vreme, lucrurile s-au calmat, permițând declanșarea și desfășurarea celorlalte scandaluri cu scopuri strict manipulatoare: ofițerii sub acoperire, aducerea la București a bătrânilor anchetați de DNA și interceptările liderilor PSD. Dar au reizbucnit cu forță exact în ziua alegerilor, când impactul lor era maximizat de încărcătura emoțională a momentului.

În jurul prânzului au început să circule poze cu cozi nefiresc de lungi, la care stăteau românii de afară în așteptarea exercitării dreptului legal de a decide cine îi va conduce pe ceilalți. Încet, internetul a început să se inflameze și noile acuzații au devenit virale. Nu sunt ștampile, nu sunt cabine, nu sunt secții. Evident, totul dovedea intenția clară a candidatului Ponta personal de a împiedica diaspora progresistă să oprească victoria comuniștilor în țara în care au rămas, majoritari, ”ăia cu 4 clase, proști și needucați”. Așa cum se preconiza, isteria i-a determinat pe unii să se dea jos din pat pentru a contracara mașinațiunile puterii bolșevice. Ceea ce, în unele capitale europene, a dus la mărirea cozilor și, implicit, a numărului celor care, la ora 9, au rămas pe dinafară. Tensiunea a atins apogeul și ei au început să scandeze împotriva celui care a dat ordin să nu se prelungească programul de votare.

Rezultatul? Procentele, topul candidaților, răspunsul alegătorilor la oferta acestora au trecut în plan secund, principalul subiect de dezbateri fiind situația creată la ambasadele noastre. Și pedala a fost apăsată, profitându-se de faptul că cei mai mulți oameni, mai ales cei care se informează de pe facebook, habar n-aveau cine e responsabil de organizarea secțiilor de votare și de stabilirea detaliilor de care s-au plâns. Vinovatul trebuia scos Ponta, pentru a se transmite un mesaj celor care au stat în casă că, fără ei, în turul doi vor învinge forțele răului!

Timid, reprezentanții guvernului au început să demonteze manipularea, arătând că responsabilitatea pentru ceea ce s-a-ntâmplat aparține unui organism independent, Autoritatea Electorală Permanentă. Și au ieșit cu cifre concrete. Numărul secțiilor a fost identic cu cel din 2009, crescând, în schimb, cel al cabinelor de vot. Prin urmare, au votat pe 2 noiembrie cu vreo 70.000 de expați mai mulți decât atunci. Au explicat că problemele au fost cauzate de aplicarea legii în privința declarațiilor pe proprie răspundere, în încercarea de a evita fraudele. Sigur, mulți vor rămâne convinși că nu e adevărat. Sunt aceiași care, dacă executivul ar fi decis dublarea numărului secțiilor și al buletinelor de vot pentru străinătate, l-ar fi acuzat de intenții necurate. Tot ei ar fi sărit primii dacă, în alte condiții, premierul ar fi făcut presiuni asupra BEC să prelungească alegerile.

Indiferent de simpatiile politice și de locul în care ești cetățean român, indiferent de televiziunea la care te uiți sau de nivelul de trai al rudelor care te informează despre mersul lucrurilor în țară, este relativ simplu să evaluezi corect situația și să nu te lași folosit de diverse aparate de propagandă, dacă apelezi la logica elementară. Să presupunem că, neavând habar despre legi și pentru că, oricum, nu-l poți suferi, ești tentat să crezi că Ponta e de vină și că a vrut să te oprească să votezi împotriva lui. Atunci trebuie să admiți și ipoteza aberantă că același Ponta, cu bună știință, a aruncat la coș câteva mii de sufragii favorabile de la Chișinău, aplicând aceeași stratagemă, a secțiilor și ștampilelor insuficiente. Și trebuie să fii dispus să crezi că e atât de prost încât nu și-a dat seama că un astfel de scandal îi va face mult mai mult rău decât îi puteau provoca cele câteva sute, hai mii, de voturi împotrivă pe care le-ar fi dat cei ”ținuți” la ușa ambasadelor. Sigur, tu poți crede orice, dar asta nu mai are legătură cu logica!

PS. Avantajul cuiva ca mine, autor de cărți despre manipulare, este că o vede, oricât de mică ar fi. Dezavantajul vine din frustrarea că, din păcate, prea mulți nu sunt în stare s-o identifice și se lasă influențați de ea, convinși fiind că ei gândesc cu capul lor.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Sublim! Nu cred că se putea dace o descriere mai clară a mecanismelor manipulării.

      Constat totuşi că mulţi din cei care îţi scriu sunt complet pe lângă subiect. Ori nu îţi citesc postarea, ori nu pot înţelege chestii elementare (cam înfiorător, nu crezi?).

      Ceea ce să zicem că poate fi scuzabil. La urma urmei, nu toţi oamenii pot înţelege argumente simple gen “A implică B, B implică C, deci A implică C”.

      Ceea ce nu e scuzabil este însă fudulia, superioritatea şi autosuficienţa unor oameni care pe de o parte nu contenesc în a ataca clase întregi de oameni (gen asistaţii leneşi şi zombi) dar pe de altă parte ei se consideră super inteligenţi.

    2. Nu vreau sa fiu un Gica Contra ( scuzati caki-ul..), insa nu inteleg finetea titlului legat de problema pe care o trateaza articolul dumneavoastra; ar fi trebuit intrebat si in germana, italiana sau spaniola…Incapacitatea functionarilor publici este nemasurata in Romania si nu cred ca primul ministru ar trebui sa fie profesor pentru administratia publica.. Atitudinea lui de a nu incerca macar sa spuna cu adevar si predicat cine anume din BEC sau AEP sau MAE se face vinovat de neajunsurile intampinate la ambasade nu-l scuteste de luxoasele apelative ori de furia de peste doua saptamani a diasporenilor.. Pacat, pana in acest moment nu a demonstrat ca ar vrea sa faca mai mult decat ceea ce este strict necesar… Ca presedinte oricum nu va avea un rol major pe scena politica deoarece guvernul si parlamentul ar trebui sa fie primele viori. Precizez ca nu ma intereseaza aerul de superioritate pe care, ca si autor al acestui articol, il afisati. Este treaba fiecaruia sa-si dea cu presupusul, a noastra a romanilor este acea necesitate de a avea in palier peste casele cu etaj ale celorlalti :D

      1. Incep prin a spune ca e penibil sa vorbesti despre aerul meu de superioritate, cand tu esti cel care vii in casa mea ca sa comentezi, nu invers. E tot o chestie de logica.
        Era prea lung titlul ca sa enumar toate limbile vorbite in orasele unde au fost probleme. Nu stiu la ce televiziuni te uiti, dar premierul a spus cu subiect si predicat cine e vinovat si cine va plati daca situatia se repeta. Sa-l faci responsabil pe el pentru incompetenta unora care nu-i sunt in subordine mi se pare… pune tu un cuvant, ca sa nu par eu superior. Sa folosesti aceasta incompetenta ca sa-l ataci electoral… asta e manipulare pentru trepanati! Si eu despre asta am vorbit. Despre incompetenta vorbesc toata ziua.

        1. Este bine ca ne-am inteles, nici eu nu aprob aceasta teorie a conspiratiei ca fiind venita din partea lui Ponta, mai ales ca nu-l va avantaja deloc…Fara sa vreau sa polemizez, el a spus doar despre BEC ca ar fi de vina, adevarul este insa intotdeauna la mijloc. Mi se pare imposibil sa nu existe o celula comuna de lucru–MAE si AEP–in cadrul careia sa nu se hotarasca in comun ce vor pune pe masa in ziua votului..La noi parca-i o rusine sa spui cine a gresit, cine nu s-a ocupat cu suficienta cura de o sarcina care i-a fost trasata si pe care si-a asumat-o…O seara buna si pe 16 noiembrie…

          1. In ce s-a-ntamplat ieri e vorba de incompetenta. Eu asta am vrut sa subliniez. Si sa arat ca e o prostie si o magarie sa o folosesti pentru a-i manipula pe oameni. BEC si AEP nu sunt in subordinea guvernului. Chiar presupunand ca Ponta identifica exact vinovatii, nu-i putea pedepsi.
            Putem accepta ca MAE nu a prevazut ca vor fi de doua ori mai multi votanti decat acum 5 ani. Ca, desi a suplimentat seminificativ numarul de cabine de vot, ele se vor dovedi insuficiente. Ca nu a gasit o solutie pentru a evita fraudarea de acum 5 ani, dar si de a evita ingreunarea procesului de votare. Dar astea ar face subiectul unei alte discutii. Aceasta a provit exclusiv manipularea. Asa cum o spunea si titlul, oricat de incomplet ar fi :)
            Sper sa fie placuta in 16 noiembrie!

          2. Primul ministru a declarat: „Domnul ministru şi echipa sa de la MAE îmi garantează cu funcţiile lor că nu vor rămâne români în afara secţiilor de vot, care să nu poată să voteze”. Alte comentarii… nu sunt necesare. Daca s-ar fi introdus votul electronic (ca doar cine sta pe feisbuc o sa stie sa si voteze si cei mai in varsta etc pot ramane la varianta traditionala sau pot fi ajutati in sectie sa voteze electronic, ca sa nu mai vorbim de economiile cu materialele tiparite etc) dar asta e alta discutie…. Daca dupa 16 noiembrie vom fi uniti si cu pensiile protejate, asta conteaza! Restul sunt manipulari contra unui candidat si unui partid carora nu li se poate reprosa nimic! Si celalalt candidat… de ce ar vrea cineva, in prostia sa, sa arate toata tara ca orasul respectivului candidat? De fapt, el acolo n-a facut…nimic!

          3. Pentru ca, in prostia lui, stie ca un presedinte nu e un primar. Un presedinte nu vopseste cladiri si nu asfalteaza strazi. Asta, desigur, daca are un IQ mai sus de genunchiul broastei si n-a fost extaziat de modul in care jegul de la Cotroceni a vrut sa fie si presedinte si premier si sef de servicii secrete. Si a esuat lamentabil in toate. Dar toti secunzii lui s-au regrupat in spatele noii sperante a “dreptei”.

            Eu te-as ruga frumos sa ocolesti blogul unui astfel de prost.

          4. Intradevăr iohannis n-are merite în ceea ce priveşte “faţa Sibiului”,pentru că a primit o mulţime de fonduri .
            Doar era în interesul ţării ca Sibiul să arate ca o “capitală europeană”.Interesant ar fi de văzut dacă toţi banii au fost cheltuiţi în acest scop…
            Urmează Clujul unde se vor pompa iar o mulţime de bani.Să vedeţi cu cîte laude se va alege Boc din partea caracatiţei băsiste =))
            Si ce regrete că n-a fost numit din nou Primministru=))))))))))

      2. Sorinele, in mod normal, ar trebui sa-ti respect opinia, dar asta numai si numai daca, atunci cand ai emis-o, ai fi cuplat si creierul, cel care te-ar fi presat la o documentare privind sistemul relational dintre institutiile statului roman.
        Cum insa ti-ai lasat, in continuare, neuronii in somaj, dar te-ai hotarat sa-ti dai cu presupusul intr-un domeniu ce pare, pt dta, de SF, ma abtin in a te gratula in fel si chip, dle Gica Contra!

    3. Adica Ponta e atat de subtil ! Nu cred asta indiferent cat de specialist in detectarea manipularilor pretindeti ca sunteti.

      1. Mda, mi-am recitit textul, sperand sa gasesc locul in care am spus ca Ponta e subtil. La dracu, nu l-am gasit. Am spus doar ca trebuie sa-l crezi prost sa faca anumite lucruri complet lipsite de logica. Dar presupun ca e mai simplu asa decat sa admiti ca tu insati n-ai avut logica, acuzandu-l de niste tampenii!
        Si, sincer, ma intereseaza deloc daca ma crezi sau nu atunci cand afirm ceva. Sau daca argumentele mele patrund dincolo de preconceptiile cu care imi citesti textul. Din fericire, eu nu sunt in campanie electorala, nu candidez nicaieri si nu castig absolut nimic daca tu sau oricine altcineva e de acord cu mine.

        1. Pai trebuie sa fii subtil ca sa poti manipula. Ori in cazul votului diasporei de ieri nu a fost manipulare din partea lui Ponta ci nesimtire.

          1. ??????????/ Cine a spus ca Ponta a manipulat??? Doamne, chiar n-ai inteles ce-am scris!
            manipularea e a celor care au folosit problemele de la alegeri ca sa-l atace pe Ponta!

          2. A fost atacat pe buna dreptate. Pentru ca in diaspora chiar au fost probleme cu votarea. Si sa stiti ca inafara votantilor lui Ponta si a publicului antenei 3 , ceilalti oameni care se uita la TV nu iau de bun chiar tot ce primesc. Asa ca mai usor cu pianul manipularii pe scari. O seara buna.

          3. Exact cum spuneam: cei ca tine sunt cel mai usor de manipulat. Nu inteleg un argument nici daca da cu trenul peste ei si sunt ferm convinsi ca numai ceilalti sunt manipulati. Tu continua sa acuzi pe oricine pentru ca ploua… si asteapta-te sa fii aplaudata pentru asta!

          4. eu as zice altfel, Radu…”mai” pe sleau, un prost ori e prost, ori e prost :)))))))

          5. Mihaela draga (nicidecum “dragostea mea”, caci mi-ar fi jena sa te tin de brat!), insinuezi ca la ambasade ar fi votat doar fanii lui Ponta, cei intrati pe usa din dos a imobilului? Mai ales ca ai aflat ca Ponta si-a adjudecat sufragiile incl. in diaspora (doar ai postat la 24 ore dupa exit-polluri, deci stiai rezultatele. Sau n-ai aflat ca cei care s-au oferit, din partea partidelor, sa faca parte dintre cei 8 membri ai echipei sectiei de votare, s-au dat loviti exact in dimineata scrutinululi? Incl. ca majoritatea lor erau recomandati de catre partidele aflate la dreapta esichierului politic? Deci munca celor opt a devenit munca celor 4-5 din sectie. Ai facut referiri la publicul telespectator al A3, insinuand ca tu ai fi desteapta, fiind cea care discerne adevarul din stirile televizate, dar, din pacate pt tine si anturaj, te imbeti cu apa rece.

          6. da, mare dreptate ai…in diaspora au fost mari probleme cu votarea pt simplul fapt ca numai cativa… sa nu va spun pe nume…au vrut si s-au dus sa voteze.. uite ca fac parte din” diaspora” de “fro” 23 de ani si nu m-am dus sa votez…si ca mine, is f multi alti romani, (pe care ii cunosc personal)… nu ne-am dus ca n-am vrut, nu ca nu ni s-au creat conditii de votare..bati campii, tanti !
            DAR, daca vroiam sa votez, cautam sa ma incadrez in timp…
            P.S.
            unde te uiti ‘mata si ceilalti oameni care se uita la TV( sa-mi fie cu iertare, bag sama ca si cei care se uita la antena 3 , tot la TV se uita :))

            ia notite, ca data viitoare sa nu mai gresesti, bine? :)) ,)

          7. Doamna, nu ai inteles nimic. Dumneata faci parte din categoria celor cu idei putine si fixe.

    4. Domnule herjeu, pretindeti ca sunteti expert in manipulari.
      Pai de ce nu sesizati un aspect interesant si anume ca la sectiile de votare erau doar 4-5 stampile de vot la fiecare sectie si maximm 6 cabine de vot.
      La asta s-a adaugat pardalnicul de formular care , minune, lipsea din sectiile de votare. Pot fi calificate astfel de fapte ca o incercare de impiedicare a accesului la vot?
      Ministerul de Interne si cel de Externe chiar nu au nici o vina?

      A, si inca o chestie. De ce esti asa tafnos? Chiar nu putem sa avem si alte opinii decat cea corecta , a ta , bineinteles?

      1. Stii care e problema cu prostii? Ca ei, indiferent ce spui tu, comenteaza la ce au ei in cap!
        Da, recunosc, am scris acest articol folosind mai multe cuvinte decat suporta vocabularul tau, probabil. Chiar si asa, sa-ti explic ca BEC e cel care se ocupa de sectii, cabine si stampile, si tu s-o tii langa cu MAE si MI e o dovada ca ai mari probleme cu intelegerea logicii elementare.
        Si sa te plangi ca sunt tafnos chiar inainte de a-ti raspunde… nu arata decat ca unora ca tine nici nu merita sa le raspund. O fac, in speranta ca altii ca tine nu se vor mai obosi sa bata campii pe aici.
        A, si nu am spus ca sunt expert in manipulari. Doar specialist in comunicare.

      2. pe vremuri circula un banc : “doi secretari de partid, VIOLAU toata noaptea, dactilografa, dar a doua zi la sedinta de partid, o crticau ca e curva”..

        normal ar fi fost s anu mai scriu deloc, pt ca morala e clara, DAR ma indoiesc ca o vei intelege si tu, deci traduc:

        critici si arunci cu pietre ca au fost DOAR 4-5 stampile, cabine putine….cand au fost si stampile si cabine destule, au fost alte bube….

        imi vine in minte alt banc : cand fu Tica, nu fu Tache…
        parafrazat ar fi asa: indiferent conjunctura, se vor gasi destui, cu creierul cat aluna, sa caute nodul din papura

      3. incepi cu dvoastra si termini cu ironii si obraznicii ieftine la pertu ..saracane ce esti :))

        ( asta pt ca stiu ce inseamna saracan si te reprezinta perfect,; tradus din regionalism, saracan= vai de tine….ti-ai ales singur nickul si, implicit te-ai prezentat singur *g*)

    5. Radu, sa admitem ca ai dreptate. Asta ce inseamna, ca e normal sa lasi mii de oameni sa faca cozi de 3-4 ore pentru un drept elementar?

      Daca cozile astea ar fi fost la sectiile din tara, ma indoiesc ca lumea ar fi petrecut ore intregi sa voteze. Legislatia electorala e o rusine la noi si vina e a tuturor celor care au detinut majoritati in parlament!

      1. Tu ai citit ce am scris eu? Ca nu vad nicio legatura intre ce comentezi tu si ce am spus eu.
        Si nu am nevoie sa-mi faci favoarea sa presupui ca am dreptate. Legea e una singura si ea spune clar cine are atributii si responsabilitati in organizarea sectiilor de votare din strainatate. Dincolo de asta e manipulare.
        Daca cea pe care ai votat-o tu era mai putin preocupata sa-i puna justitia pe tava lui basescu si mai mult de reforma adevarata a legislatiei romanesti… acum nu numai ca lucrurile ar fi stat altfel, dar cred ca ar fi si votat-o mai mult de 5% dintre romani.

      2. dar e normal ca acei “mii” de oameni (asta cu miile, se mai poate discuta, repede cateva zeci, devin “mii” ) sa vina la vot, daca tot ard de nerabdarea de a vota, cu 2-3 ore inaintea inchiderii urnelor?????

        daca ma arde de tara si vot, ma scol devreme, ma duc devreme, ca iau in calcul si faptul ca vor fi f multi…or ba???!

        apropo sectiile de votare din tara : pai la referendum au fost situatii similare in multe orase si sectii de votare..doar pt ca unii au considerat ca mai intai se distreaza sau se odihnesc , apoi, asa….mai pe inserat se duc si ei sa isi exercite DREPTUL PRIN CONSTITUTIE..
        haida deh!

        aia au fost vinovati ca nu au tinut sectiile sau ambasadele pana cand doreau ” muschii lor”, nu pana cand e prevazut LEGAL…dar in gura mare URLA orice marlan ca e democratie….democratie inseamna sa iti cunisti si drepturile, dar si indatoririle..iar a vota intre orele prevazute de lege, E O INDATORIRE A CETATEANULUI CARE TRAIESTE IN DEMOCRATIE..

        democratie NU inseamna haos …si aici e pb multora….confunda democratia cu anarhia..

        ca si tine de altfel