cel mai vinovat nu e jegul, ci cei care închid ochii şi tac!

Pentru început, iată (potrivit procurorilor) un fragment de discuţie între şefa Centrului de transfuzii sanguine din Slobozia, Cristiana Stoian, şi o asistentă.

 T.C.: Avem nevoie de o pungă de sânge pentru o fetiţă de 13 ani care a suferit o intervenţie chirurgicală. Au deschis-o şi are burta plină de sânge.
Cristiana Stoian: Eh, na. Şi? Nu, pentru că nu s-a stabilit nivelul hemoglobinei. Vorbeşte cu rudele fetiţei. Sunt de culoare?
T.C.: Da, sunt de etnie romă.
Cristiana Stoian: Ah, sunt de culoare.. şi de culoare. Nu-i trebuie sânge, lasă-l acolo… Când i-o scădea sub 7 (nivelul hemoglobinei), atunci.

Două precizări: valoarea normală a hemoglobinei pentru un copil cu vârsta între 6-12 ani este cuprinsă între 11.5 şi 15.5! Şi a doua: procurorii susţin că nu e singurul caz şi că, de mult timp, sângele era eliberat doar cu autorizarea suspomenitei, şi că, deşi sunt gratuite, dozele erau date doar contracost!

Cum vă face asta să vă simţiţi? Vă surprinde? Vă deranjează? Vă enervează? Mie mi s-a făcut silă. Una profundă, rece, frustrantă şi aproape paralizantă. Comparabilă cu cea care m-a lovit când cu scandalul “profesoarei” imunde. Doar că atunci nu era vorba despre viaţă şi moarte. Între cele două cazuri există o legătură, imposibil să nu vedeţi asta. Nu pentru că sunt amândouă nişte şpăgare fără scrupule. Ci pentru că se potenţează una pe alta într-o societate care şi-a pierdut busola!

Dar, oricât vi s-ar părea de ciudat, nu existenţa şi comportamentul individei ăsteia mă revoltă cel mai tare! Sper ca justiţia s-o condamne, iar ea să stea în închisoare până o avea nevoie de vreo transfuzie de sânge, pe care să i-o aprobe mama copilei din discuţia de mai sus. În cazul ei e vorba, clar, de o rotiţă stricată undeva în mecanismul acela care ne face umani, empatici, corecţi, altruişti. Bipezii care au acest mecanism gripat trebuie puşi în imposibilitatea de a (mai) face rău celorlalţi!

Dar eu mă întreb, ca Tănase, şi cu asta ce-am făcut? Pentru că problema mea cea mai mare e cu ceilalţi. Cu cei din jurul ei. Cu toţi cei care ştiau ce se-ntâmplă, ştiau în ce hal se comportă individa, cât dispreţ avea pentru vieţile oamenilor. Cu cei care-au ştiut şi-au tăcut. Cei care au intrat în jocul ei, din interese personale, merită să înfunde puşcăria, ca şi ea. Dar ceilalţi, cei care nu s-au mânjit, dar s-au făcut că nu văd jegul îmbibând locul în care muncesc… Ei legitimează existenţa unor asemenea specimene! Ei, şi acum mă refer la acei “ei” din toate domeniile, medicină, învăţământ, justiţie, poliţie, media, politică… acei “ei” corecţi, dar laşi. Care închid ochii şi consideră că acest lucru îi absolvă de orice vină! Sau responsabilitate! Iar aici nu mai putem considera culpabile salariile mici, lipsa dotărilor din spitale şi clinici, sau cea de interes a autorităţilor.

Aş fi vrut acum o explozie de revoltă a doctorilor şi asistentelor. I-aş fi vrut coborâţi în stradă de 10 ori mai mulţi şi mai determinaţi decât atunci când cer mărirea salariilor! Mi-aş fi dorit să-i văd ieşind din muţenie, măcar acum, şi vorbind despre cazuri similare (o, şi cred că sunt multe), cerând celor în drept să extirpe organele afectate din organismul medical,  înainte de metastază. Mi-aş dori ca ei să fie primele instanţe care să judece astfel de cazuri.

Dar nu se-ntâmplă asta! Pentru că e mult mai uşor să ne dăm victime ale unor generalizări nedrepte, şi acum mă gândesc şi la români, în general, ca populaţie, decât să punem mâna şi să ne facem curăţenie în bătătură, înainte ca mizeria unora să explodeze şi să acopere tot. Nu vreţi să fiţi trataţi la grămadă? Demonstraţi că nu sunteţi una!

Categorii: specimene şi mentalităţi
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Cred ca “buba” ogradei noastre jegoase este aceea ca noua, oamenilor, nu ne sunt date parghiile necesare pentru a actiona in cazul mizeriei morale din jur. Respect americanii, de exemplu, care au descoperit stelutele.Exista spitale, scoli, tribunale, filme, profesionisti, de 5 stele si altele/altii de cate o jumatate de stea. Se amendeaza viciile de procedura si se rasplateste valoarea in acelasi timp. Despre genul acesta de parghii care sa fie transparente vorbesc. Eu nici macar nu stiu sediul sau numarul protectiei consumatorului din localitatea mea si ma chinui sa-l aflu de ceva vreme.Eu vad jegul, nu inchid ochii, nu tac. Da, ei si? Cand voi observa o schimbare in bine, promit sa va anunt. Iaca!

  2. pentru ca biciclete, umanitatea e in plop, pentru ca flori, au inteles gresit juramantul lui hipocrates, si pentru ca jocurile se fac mai sus papagalii doar le respecta si le triaza….deci nu cel mic ci cel mare….de la cap se impute pestele stiam asta nu?

  3. Din nefericire asa este peste tot .. si o spun in cunostinta de cauza. Banul primeaza dupa care mirosul, pretul creste in functe de culoarea pielii, deodorantul folosit/sau NU si hainele pe care le poarta respectivul suferind …

  4. Nu sila, furia m-a apucat, cand am vazut la TV. I-as fi daramat sandramaua cu capul pachidermei, ati vazut-o cum arata?? Dar de la medici, nu ne putem astepta la mai mult. Nu, atata timp cat pediatra fiicei mele imi spune, senina, “atata ne platesc, de-atata muncim”. Si tot imi povesteste cum le-a taiat boc salariile. De parca banii aia, mi i-ar fi dat mie. Sau altcuiva ca mine. Deci, care constiinta???

  5. CE CRETINA!!! INCREDIBIL DAR ADEVARAT!!….CE URA RASIALA!!….IN TIMPURILE DE AZI!!!!!!! CE FEMEIE FARA SUFLET!!! “AIA” NU ARE CE CAUTA ACOLO!! DACA VIATA NOASTRA DEPINDE DE O ASTFEL DE PERSOANA CHIAR CA MI SE FACE SILA SI MIE CAND AUD DE ASEMENEA SPECIMENE!!!…..DOAMNEEE!!!! SPER SA-I VINA SI EI RANDUL SA DEA SOCOTEALA PENTRU TOT RAUL PE CARE-L FACE!!! SI AI DREPTATE RADU LA 7 HEMOGLOBINA INTRA DEJA IN COMA SI MOARE!!!!! ESTE UN COPIL NEVINOVAT CA TOTI COPII DIN LUMEA ASTA!!! CE VINA SA AIBA COPILUL CA S-A NASCUT ASA…de culoare CA “AIA”” CA SA NU SPUN IAR CRETINA NU ARE INIMA!!…..