autorul Istoriei sincere nu mai este printre noi

Acum 15 ani, la una dintre emisiunile Printre rânduri, l-am avut invitat pe istoricul Florin Constantiniu. Tocmai ce făcuse o oarecare vâlvă cartea lui O istorie sinceră a poporului român, în care se dovedise a fi mai puţin îngăduitor cu greşelile şi defectele neamului nostru şi ale conducătorilor lui, netrecându-le, aşa cum se întâmplă de obicei în scriitura istoricilor şi în conştiinţa majorităţii, în umbra vârfurilor incontestabil măreţe ale parcursului nostru ca popor. Îmi spunea atunci:

“Din dorinţa  de  a  prezenta  în  spiritul  acestei  concepţii  euforizante  a  istoriei,  a prezenta trecutul naţional numai ca o succesiune de acte de bravură şi de cinste,  de  personalităţi  care  oricând  pot  fi  trecute  în  calendarul  creştin, istoricii ignoră faptul că au existat şi momente de laşitate, de incompetenţă, oameni care nu şi-au justificat prin nimic prezenţa lor la conducerea ţărilor române.
Aceste greşeli nefiind dezvăluite, este o vorbă a unui filosof american, că dacă nu cunoaştem trecutul suntem pedepsiţi să-l repetăm. Orice greşeală din trecut se repetă şi mai spune un altul că preţul pe care trebuie să-l plătim e întotdeauna mai mare. În realitate este această răzbunare a greşelilor pe  care  noi  le-am  făcut  în  trecut  şi  pe  care  nu  ni  le-am  recunoscut  şi  nu le-am reparat.”

Azi, istoricul şi academicianul Florin Constantiniu nu mai este. Dar sinceritatea lui va rămâne undeva prin conştiinţele celor care l-au întâlnit sau i-au citit scrierile.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular: