Raport la jumătate de mandat în CNA

Pentru că a mai trecut un an și am ajuns, surprinzător, la jumătatea mandatului meu de membru CNA, îmi mențin promisiunea de a face ceea ce, din cunoștințele mele, nu face niciun demnitar al statului român neales prin vot popular (și, oare, câți din cei aleși o fac?). Să dau raportul despre activitatea mea dintr-o importantă instituție care, indirect, prin responsabilitatea pe care o are, influențează viețile tuturor românilor care se uită la televizor sau ascultă radioul.

Încep prin a mărturisi că sunt relativ dezamăgit, pentru că s-a dovedit că e mult mai greu să miști dinăuntru lucrurile decât e să comentezi dinafară.  Pentru că nu am reușit să realizez nici jumătate din ce mi-am propus atunci când am acceptat această funcție. Parțial din cauza incapacității mele de a mă adapta la modul în care se fac lucrurile prin România. Și parțial pentru că n-a depins doar de mine. Mă veți întreba de ce nu renunț. Pentru că, în pofida tuturor obstacolelor, am reușit să fac mult mai multe decât și-ar fi dorit unii. Și sigur mai mult decât erau obișnuiți alții să facă un membru CNA. Și cred că mai am puțină treabă, așa că am de gând să continui să-ncerc s-o fac. Nu singur, desigur, ci alături de colegii mei care văd lucrurile într-un mod asemănător.

Așadar, pe foarte scurt. În 3 ani de mandat, Consiliul (format din 11 membri) a dat 163 de amenzi. Dintre acestea, 77 au fost votate la propunerea mea (în total am făcut 105 propuneri de amendă. Le găsiți pe toate aici).  O statistică sumară arată că în topul acestor amenzi propuse sunt Kanal D- 520.000 de lei, Antena 1 – 460.000 de lei, Pro TV – 325.000, România TV – 212.500 , Realitatea TV – 212.000, B1 TV – 174.500, Antena 3 – 161.000.

În acești 3 ani, am făcut ce n-a mai făcut niciun membru CNA. Am vizitat 90% dintre posturile locale și regionale de televiziune și radio din 37 de județe ale țării. Am făcut mii de kilometri pentru a afla chiar de la oamenii care lucrează acolo care sunt problemele cu care se confruntă, informații și detalii care să mă ajute să fac mai bine ceea ce sunt chemat să fac. M-am întâlnit cu zeci de primari, pentru a vedea cum poate fi îmbunătățită colaborarea dintre administrația locală și media. M-am întâlnit cu sute de liceeni și studenți la jurnalism, pentru a vedea cum privesc ei televiziunea românească din acest moment. Am fost invitat în zeci de emisiuni în care am vorbit despre responsabilitatea jurnaliștilor, despre relațiile nenaturale dintre politic și media, despre manipulare și propagandă, despre tabloidizare, despre moduri în care lucrurile se pot schimba, în interesul telespectatorului. Sunt convins că am nemulțumit multă lume, inclusiv pe patronii politici ai unor astfel de posturi.

Așa cum sunt sigur că am deranjat atunci când am început să fac valuri în două domenii în care băltea situația de mult: publicitatea regională difuzată de marile rețele naționale și neincluderea de către marii cabliști în oferta lor a posturilor locale și regionale de televiziune, deși îi obligă legea. Nu știu dacă aceste demersuri ale mele vor fi încununate de succes, pentru că, pentru asta, e nevoie de mai mult de voința a câtorva membri ai Consiliului.

M-am luat ”la trântă” cu companii puternice pentru a le convinge, cu vorba bună sau cu aplicarea strictă a legii, să respecte regulile de informare corectă a potențialilor clienți care le privesc reclamele.

Am reușit, după aproape un an și ceva de eforturi și insistențe, să-i mobilizez pe colegii mei să modificăm Codul Audiovizualului. Am propus și au trecut multe amendamente foarte importante, care să mai închidă din portițele prin care se strecurau radiodifuzorii ca să scape de sancțiuni. Și am introdus articole noi, adaptate provocărilor acestor ani. Asta, în condițiile în care Legea Audiovizualului e foarte veche. Dar de ea trebuie să se ocupe Parlamentul.

Și am mai făcut un lucru care riscă să-i intrige sau să-i supere pe toți: nu m-au interesat nicio secundă taberele în care ar fi putut fi implicați membri CNA, radiodifuzori, oameni politici, ONG-uri, jurnaliști sau vedete. Sigur, asta mi-a adus atacuri cam din toate părțile, dar eu știu că nu mi-am propus decât să fiu corect, echidistant și să respect legea, nu să-mi fac prieteni. Și sper ca, până la sfârșitul mandatului, să ajungă să mă respecte pentru corectitudinea mea și cei nemulțumiți acum că ea îi vizează uneori.

Categorii: CNA
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular: