vreți să știți ce-am făcut în primele 6 luni la CNA? :)

Au trecut 7 luni de când 459 de parlamentari și-au dat votul pentru a mă trimite în Consiliul Național al Audiovizualului. Dar, din motivele pe care le-am spus aici, sunt doar 6 luni de când activez cu drepturi depline în acest organism complex, ale cărui mecanisme le asimilez treptat. Sigur, mă ajută și lunga experiență în mass-media, dar, ținând cont că acum sunt într-o poziție oarecum diferită, (re)descopăr destul de des că lucrurile sunt rareori așa cum par din afară. Dar, așa cum am făcut întotdeauna, chiar mi-am luat în serios responsabilitatea conferită de funcție și de legea care îi stabilește atribuțiile. Pentru că eu cred sincer că spațiul audio-vizual are nevoie de o curățenie profundă și urgentă, pentru a-i permite să redevină un factor important de stimulare a evoluției sănătoase a unei societăți care se bălăcește de prea mult timp în ape tulburi, fără repere valorice și fără modele. Și chiar sunt determinat să contribui la asta, atât cât îmi va permite legea.
În tot acest răstimp, am comunicat cât de des și de bine am putut, de fiecare dată când vreo decizie a Consiliului sau a mea personală, ca membru, nu era foarte clară oamenilor. De aceea, acum, la 6 luni de mandat concret, mi se pare absolut firesc să fac un raport al activității mele plătite din bani publici.

Am început ceea ce n-a făcut nimeni până acum: să vizitez toate posturile locale și regionale de radio și televiziune (cu program propriu) din țară. Vreau să aflu la fața locului cum se achită de rolul lor în viața comunității, care sunt problemele cu care se confruntă, vreau să cunosc jurnaliști și manageri care reușesc, cu mijloace puține, să ofere telespectatorilor producții uneori de o calitate net superioară celor de pe posturile centrale. Pentru că, din păcate, atunci când se vorbește despre mass-media, de cele mai multe ori trimiterile sunt la cea națională. Așa că, în aceste 6 luni am fost în 7 județe: Brașov, Prahova, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Buzău și Argeș. Și am vizitat 23 de posturi de televiziune și 10 de radio.  Pe foarte scurt, am avut multe surprize plăcute!

N-am lipsit de la niciuna din ședințele de consiliu care s-au ținut în aceste 6 luni. ”Am reușit” să fac multe valuri cu sancțiunile pe care le-am propus pentru aproape toate posturile centrale de televiziune și câteva locale, în urma analizării posibilelor încălcări ale legii de către acestea. Aproape toate au fost susținute de majoritatea membrilor Consiliului. Sigur, asta nu i-a oprit pe ”binevoitori” să amintească, atunci când era amendat PRO-ul, că sunt fost angajat al lui Voiculescu. Când era sancționată Antena, eram, de fapt plătit de PRO. Când erau amendate Realitatea sau B1, eram fie fostul angajat al lui Ghiță, fie pus de PSD să dau în dușmanii politici. Când propuneam amenzi pentru Antena 3, eram un incompetent sau, de ce nu, fan al lui Băsescu (asta s-a spus mai rar, recunosc :))))) Dacă era amendat Măruță, eram pus la zid că nu văd ce fac Capatos sau Mădălin Ionescu. Când  era amendat unul din aceștia doi, se întrebau de ce Măruță scapă. Așa și cu Badea, Banciu și Pătraru. Iată mai jos un rezumat al sancțiunilor propuse de mine:

21.04 – propunere amendare PRO TV cu 200.000 de lei – Consiliul a aprobat 100.000
28.04 – propunere amendare România TV cu 20.000 de lei – votată de Consiliu
05.05 – propunere amendare Antena 1 cu 100.000 de lei – votată de Consiliu
09.06 – propunere amendare TV Media Medgidia cu 10.000 de lei- votată de Consiliu
16.06 – propunere amendare B1 cu 7000 de lei- votată de Consiliu
16.06 – propunere amendare Antena 1 cu 12.000 de lei – Consiliul a aprobat 10.000
18.06 – propunere amendare Antena 3 cu 7.000 de lei – votată de Consiliu
18.06 – propunere amendare Realitatea TV cu 7000 de lei – votată de Consiliu
30.06 – propunere amendare Tele 2 Drobeta Turnu Severin cu 10.000 de lei – votată de Consiliu
23.07 – propunere amendare eMaramureș cu 15.000 de lei – votată de Consiliu
03.09 – propunere amendare Kanal D cu 25.000 de lei – Consiliul a votat 30.000
03.09 – propunere amendare România TV cu 5.000 de lei – Consiliul a votat 7000
03.09 – propunere amendare B1 cu 20.000 de lei – votată de Consiliu
08.09 – propunere amendare PRO TV cu 15.000 de lei – votată de Consiliu

În rest, cu o singură excepție (pe care am explicat-o aici), am votat toate propunerile colegilor mei de sancționare a posturilor de televiziune care au încălcat legea. Voi continua să fac același lucru. Și sunt convins că, în pofida nemulțumirilor unor radiodifuzori sau a fanilor acestora, la un moment dat, doar un răuvoitor nu va înțelege că decizile mele se bazează strict pe lege și nu pe vreo simpatie/antipatie proprie sau indusă :) pentru vreun post sau moderator.

Ca să rezum, ”subiectivismul” meu nu e legat de interpretarea legii, ci strict de modul în care cred eu că ar trebui mass-media să se achite de rolul său extrem de important. Și am vorbit despre el nu doar acum, ci în toți anii (21) cât am lucrat în televiziune și radio. Așa că voi aplica legea mereu cu bunăcredință și corectitudine, chiar dacă, uneori, voi considera că e prea blândă sau că nu răspunde cum trebuie realităților din 2015. Și cred că asta ar trebui să convină chiar și celor care, uneori, sunt nemulțumiți de sancțiunile propuse de mine.

va urma :)

PS. Aici găsiți câteva interviuri pe care le-am acordat unor posturi de televiziune, în care vorbesc mai pe larg despre viziunea mea despre televiziune, societate și CNA.

Categorii: CNA, Uncategorized
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Este primul raport al unui membru al CNA si-mi place : sinceritatea,decenta,responsabilitatea,modestia .Multumesc Radu Herjeu . Felicitari !

  2. Toate bune si frumoase . Subscriu fara rezerve. Am doar o “durere”cat pamantul : Pe cand amenzi pentru “saptisprezece” , “optisprezece” , “Miunchen”, “Kioln” , “butelie”(cu accentul pe primul “e” , in loc de “i”) , “vatman” (cu accentul pe primul “a”) , Raspandirea ca o pecingine intre crainici (in special cei de la radio) a pronuntiei numeralului la feminin atunci cand nu e cazul ( “doua ‘ septembrie in loc de “doi” septembrie , etc spre a se putea intelege mai usor o alta data decat cea la care ne referim !?!) Daca tot nu avem educatia necesara , cel putin sa facem efortul de a traduce “prietenul meu si cu mine ” cand auzim textul in engleza (de altfel e identic si in cazul altor limbi)si nicidecum EU(ca magarul , in fata) si prietenul meu . Si as putea continua pana dimineata . Am spicuit dora o infima parte din greselile frecvente ale celor pe care-i credem corecti(???) vorbitori de limba romana si A CAROR PRONUNTIE INCLUSIV GRESELILE le preluam noi, oamenii simpli . !?!

   1. Ma tem ca, daca am amenda asa ceva, am face-o 24 din 24 si nu ar mai fi timp de nimic altceva. E trist, dar asta e situatia. E posibil sa reluam colaborarea cu Academia Romana, care va monitoriza si apoi se vor da si sanctiuni.