părerea mea – confiscările de maşini, calomnia, insulta şi Jeremy Clarkson

Premierul a scos de la naftalină o idee mai veche (aplicată, chiar, în alte state, ceva mai civilizate): să se confişte maşinile celor care comit cu ajutorul lor fapte penale. Sigur, pentru că noi suntem nişte superdemocraţi, pentru care dreptul de a poseda ceva e sfânt, ca să se aplice o astfel de măsură, ar trebui modificată însăşi Constituţia ţării. Deja s-au găsit destui care să se isterizeze! Nu, nu de faptul că există concetăţeni care omoară oameni pe şosele, pentru că se urcă beţi la volan, merg cu viteză, sau, pur şi simplu, nu sunt în stare să controleze maşina! Şi nici de sentinţele muuult prea blânde date de justiţia românească! Nuuuu… ci de pericolul ca aceştia să fie nevoiţi să renunţe la preţiosul bun, autoturismul. Nici măcar carnetul nu i-l luăm decât pentru câteva luni şi, în cazul unei sentinţe judecătoreşti, pentru câţiva ani. Cum să-l deposedăm, în stil comunist, de rodul muncii lui? Omul e un criminal, fără să vrea, desigur, dar cum să-i confiscăm “arma crimei”?

Curtea Constituţională, forul acela de înţelepţi ai naţiei, care le ştiu pe toate, şi-a dat cu părerea că ar fi utilă reintroducerea în Codul Penal a insultei şi a calomniei. Văleu, muică, ce de mai vaiete s-au auzit din mijlocul celor care-şi câştigă pâinea scormonind în chiloţii “divelor” sau relatând cu lux de amănunte ţiganiadele bahmu-prigoană, cristea-toader, stan-mantea, guţă-amantele. Că asta-i cenzură, că permite abuzuri, că unde-i independenţa presei? Ei bine, eu cred că insulta n-are ce căuta în codul penal, pe când calomnia, da. Dintr-un singur şi simplu motiv: insulta e o chestie atât de subiectivă, încât sunt convins că există oameni care s-ar simţi jigniţi dacă le-ai spune “intelectualule”! În schimb, calomnia e o minciună cu un nume mai fiţos. Aici ai sau nu ai probe care să susţină ce afirmi despre un om. Nu e ca la acuzaţia de prostie, unde ai toate şansele să eşuezi în a demonstra adevărul, oricât de vizibil ar fi.

Vai ce infamie! Jeremy Clarkson, ăla de la Top Gear, a vorbit urât de români! Cică avem localităţi pe care şi Isus le-ar considera uşor înapoiate! (Apropo, asta intră la insultă sau la calomnie?) Sigur, omul e cunoscut pentru afirmaţiile, uneori deplasate, alteori fără perdea, mai mereu şocante. Dar cum, noi l-am primit în ţărişoara noastră, l-am ospătat, i-am dat voie să se plimbe pe Transfăgărăşan, şi el… aşa ne răsplăteşte? Ne vorbeşte de rău prin Sunday Times? Presa noastră populară a luat foc în corpore! “Clarkson atacă România!” puteai citi scris cu litere de-o şchioapă pe fonduri galbene! Un europarlamentar îl acuză de rasism, ca şi când românii ar fi o rasă în sine. În loc să ne facem o analiză serioasă, să vedem dacă nu cumva ar fi cazul să recunoaştem că s-ar putea ascunde ceva adevăr în spusele lui, noi ne isterizăm şi ne dăm răniţi în amorul propriu. Suntem nişte victime şi, deci, n-avem ce schimba la noi! Ai băgat la cap, măi britanicule încrezut care eşti tu!?

***

Pentru a fi sigur/ă că afli rapid ce articole noi au apărut pe blog, evitând astfel intermediarii, abonează-te la newsletter, în meniul din dreapta!

***

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. astia ori sint prosti de a binelea ori sint nebuni.de ce? in loc ca justitioa sa faca intr-adevar dreptate, si sa condamne acolo unde este cazul cu inchisoare cu executare si confiscarea averii, vezi cazul huidu, cazul consilierului chisarau de la moldova noua care a ucis cu tuaregul 3 pers , si inca nu sa judecat procesul, noi trebuie sa fim de acord cu confiscarea autoturismului,propreitate .nu ,nu sint de acord cu aceasta masura.este aberanta. ce a facut acest guvern sa imi faca viata mai usoara pt a cumpara un autoturism?nu a facut nimic,este un imbecil daca vine cu o astfel de idee.as putea fi de acord, cu aceasta masura, daca masina, sau chiar tirul, care este folosit in traficul de droguri sau carne vie, oameni.dar in rest nimic altceva.

  2. In calitate de ,, pretendenta ” la carnet mi se pare o idee aberanta . Nu toti suntem vitezomani , eu una nu mi-as pune viata in pericol pentru a ajunge mai repede undeva .
   Sper sa isi revizuiasca ideea premierul nostru . Oricum nici nu am de gand sa achizitionez o masina care sa-mi permita ,, sa zbor ” .

  3. Cat de semnificative sunt unele comentarii pentru mentalitatea care ne tine pe loc si ne va tine pe loc inca mult timp de-acum inainte! Nu acceptam nici o critica in legatura cu comportamentul nostru, nu acceptam ca poate am avea si noi cate ceva de corectat in felul nostru de a fi. Aceasta atitudine agresiva nu este patriotism, este doar ignoranta si inapoiere. Pina la rezolvarea problemelor majore ale tarii (economia, marea coruptie, etc etc) de catre cei care au aceasta obligatie, noi, oamenii obisnuiti, am putea incerca sa corectam lucruri “minore” dar care ne stau la indemana: sa ne purtam mai civilizat, sa avem un minim respect pentru cei din jur, sa fim mai constiinciosi in treaba pe care o facem , sa pastram curatenia pe unde stam sau trecem, sa dam muzica mai incet…si cate si mai cate…Dintr-o data s-ar mai “improspata” aerul si pe meleagurile noastre.

  4. Radu ,

   Ar fi foarte util pentru cititorii blogului sa stie ca daca au avut nesansa de a produce un accident de circulatie din vina lor ,pot accepta toate daunele cerute de catre cei vatamati ,acestea urmand sa fie acoperite de asigurarea RCA ,asigurare obligatorie .Cred ca 99.99% dintre soferi nu stiu ca asigurarea obligatorie RCA acopera toate daunele produse din vina asiguratului ,toate nu numai daunele produse unui alt autovehicul. Pentru anul 2013 ,prin lege ,acoperirea eventualelor daune merge pana la 5000000eur pentru vatamari corporale sau deces si pana la 1000000eur pentru daune materiale. Asiguratorii tac ,pentru ca nu au nici un interes ca eventual vinovatul unui accident ,atunci cand i se solicita daune ,sa zica “da sunt de acord ,plateste asiguratorul”.

   Referitor la confiscarea autovehiculelor utilizate pentru comiterea de fapte penale , nu cred ca trebuie o noua lege ,legea exista ,art.118 lit.b cod penal

   “REGIMUL MĂSURILOR DE SIGURANŢĂ
   Art. 118
   Confiscarea specială
   Sunt supuse confiscării speciale:
   b) bunurile care au fost folosite, în orice mod, la săvârşirea unei infracţiuni, dacă sunt ale infractorului sau dacă, aparţinând altei persoane, aceasta a cunoscut scopul folosirii lor. Această măsură nu poate fi dispusă în cazul infracţiunilor săvârşite prin presă”

   Concluzia ; Avem legi doar trebuie cunoscute si aplicate .

  5. In societatea noastra,fracturata,consider ca totul pleaca de sus.Cand toate porcariile se fac la lumina zilei,eventual si la Tv(in direct) de catre alesii nostrii,indiferent de rang si grad de rudenie (deputat,primar,s.a.m.d),oamenii sunt satui de tot si toate,cad in…pasivitate!
   Iar atunci cand nu se vrea a se rezolva problema…dam legi!
   Exemplu:De ce acolo unde exista sectoare de drum cu portiuni alunecoase nu se pun benzi speciale anti-derapante si punem doar un semn?
   Exemplele sunt multiple.Lista de magarii,prostii…ar putea continua.
   De ce?Pentru simplu fapt ca daca rezolvam problema definitiv (ma refer la solutii viabile)…se ramane fara banii!Ceea ce nu se doreste acest lucru.
   De ce inainte de 89 existau hingheri-fara caini pe strada,oameni mutilati de caini,peisajul mai mioritic-iar acum avem N proiecte si N asociatii!?
   Cu Stima.