părerea mea – despre cum ne cumpără ungurii ţara, impozitarea Bisericii şi mâna întinsă la Schengen

Pentru că s-a cam stins vâlvătaia cu steagul secuiesc, ia să ne mai isterizăm noi, românii, niţel. Cică Magyar Posta vrea să cumpere Poşta Română! Infamie! Un deputat mai prăpăstios se teme că nu vom mai putea trimite scrisori în româneşte. L-aş întreba câte scrisori a scris în ultimii ani, dar ştiu ce mi-ar răspunde. Acum, în loc să ne ascundem speriaţi sub pat că ne cuceresc ungurii, pas cu pas,…

…nu mai bine ne-am uita în oglindă şi ne-am întreba de ce nu e invers? De ce nu a cumpărat Poşta noastră serviciul similar din ţara vecină? De ce, în general, nu am profitat de faptul că noi suntem mai mulţi, am avut pe vremuri industrie mult mai puternică şi o forţă economică net superioară? Şi poate, cu ocazia asta, ne dăm seama şi de ce ungurii au fost cei care au construit un imperiu cu austriecii, şi nu noi.

PS. UPDATE. Azi, ungurii au anunţat că nu mai sunt interesaţi. Aşa că putem să ne ţinem poşta, până n-o mai rămâne niciun pic de lipici de furat de pe timbre.

Impozitarea profiturilor Bisericii. Toată lumea e nemulţumită de taxa tv pe care o plătim obligatoriu, dar prea puţini se revoltă că, din banii lor, pe care îi dau statului sub formă de taxe şi impozite, acesta găseşte de cuviinţă să finanţeze cel mai mare SRL din România: Biserica. Te-ai aştepta ca, în virtutea acestui lucru, serviciile ei să fie gratuite. Dar nu. Trebuie să plăteşti pentru orice ritual la care te obligă religia, tradiţia sau gura lumii. Mai mult, pentru sacii cu bani pe care slujbaşii îi strâng de pe urma exploatării uriaşelor proprietăţi (păduri, câmpuri, firme, clădiri), nu se plăteşte niciun leu la stat. Nu, totul se duce în maşinile scumpe cu care se plimbă mai marii prelaţi, în odăjdiile cusute cu fir de aur şi în cine ştie ce alte lucruri, ţinute bine la fereală de ochii plebei credincioase. Şi măcar dacă aş vedea ţara plină de orfelinate, spitale, case de bătrâni, cantine sociale, construite şi finanţate de Biserică, şi deservite de oamenii ei. Nici asta nu se-ntâmplă. În schimb, e nevoie de sprijinul permanent al multor mireni, pentru ca preotul Nicolae Tănase de la Valea Plopului să poată continua să facă bine copiilor fără sau abandonaţi de părinţi. Pentru că, nu-i aşa, în timpul ăsta, Biserica are alte lucruri mai importante de făcut. O megacatedrală, de exemplu!

Schengen. Felul în care ţările vestice încearcă să se apere de invazia romilor e folosit în ţara noastră pentru acuze reciproce şi noi bălăcăreli politice. Puterea se sumeţeşte şi anunţă că nu mai vrem să stăm cu mâna întinsă, iar opoziţia strigă ca din gură de şarpe că Ponta şi ai lui întorc spatele Europei. Numai un naiv poate crede că refuzul Germaniei sau al Olandei de a ne permite aderarea la spaţiul fără frontiere şi control de buletine e legat de corupţie, de justiţie sau de stabilitate politică. Nu, e pur şi simplu vorba de modul în care aceste două state, ceva mai pragmatice, înţeleg să evite să ajungă ca mult mai latinele şi, implicit, mai permisivele Italia, Spania şi Franţa. Aşa că, în pofida contrelor politicianiste de la noi, nu contează nimic din ce-am declara, semna, coabita noi la Bucureşti, şi nici cât o să-l mai ţină pe Năstase în puşcărie sau cine o să-şi impună favoriţii la conducerea Parchetului general sau DNA.

***

Pentru a fi sigur/ă că afli rapid ce articole noi au apărut pe blog, evitând astfel intermediarii, abonează-te la newsletter, în meniul din dreapta!

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. O institutie mai anacronica cu timourile noaste ca posta nu e , privatizata urgent pe bani multi chiar si tatarilor numai sa mearga si bine / impozitarea veniturilor bisericii DA in afara de-a construii catedrale imense si innzorzonate cu fel de fel de podoabe si straie stralucitoare, cu soboare fara numar nu vad in BOR de la care asteptam implicarea in domeniul social mult mai mult / Schengen la cat calatoresc eu … ce sa zic… motivele respingerii curat electorale si politice .

  2. Imi place comentriul dvs. la fel gindesc si eu, probabil ca daca am fi mai multi….

  3. Cu mai mult timp in urma,cand intr-un comentariu ridicam exact aceeasi problema referitoare la impozitarea veniturilor bisericii, imaginativa ce de comenrii contra am primit. “Mai marii credinciosi” se imbulzeau sa ma faca ateu sau sa-mi aminteasca cat de mult gresesc in fata lui Dumnezeu, judecand biserica. Numai ca eu nu judec decat pe cei care fura din buzunarul meu, indirect sau direct.Atat. Cu siguranta biserica si slujitorii ei nu ar trebui sa faca parte dintre ei. Si daca fac, sa fie judecati ca orice alt component al societatii civile.

   1. Biserica efectuează un serviciu public, e normal să fie plătită din bani publici. Preoţii se roagă pentru noi toţi… Problema e cu rezultatul – nu-şi fac bine treaba şi de aceea o ducem prost. Aşa că am face bine să nu-i mai plătim. Impozitarea ar fi necesară, dar puţin cam aiurea, câtă vreme statul subvenţionează Biserica. Adică, banii pentru impozite, plătiţi către stat, vin tot din bugetul de stat, adică de la noi.

    1. Eu, de exemplu, daca nu am nevoie de acest serviciu, ce fac? Iar serviciile Bisericii sunt pe bani. Multi.
     Sigur ca, pe langa impozitarea profiturilor, ar trebui oprita finantarea publica.

  4. Ungurii nu cumpara posta romana . Ei sunt mult mai destepti si pragmatici , in aceasta tara , unde romanii sunt stapani pe orice numai pe tara nu. Pentruca ei nu cumpara nimic … noi , aici in Ardeal , avem deja pungi de paine cu inscriptii bilingve (romana si maghiara), firme cu ghiotura avand denumiri in ungureste , fostul Muzeu al Tarii Crisurilor retrocedat ca episcopie (in justitie, cu concursul tacit al fostului primar) ungurilor afra a se fi cerut macar un sfant pentru renovarea acestuia din temelii de catre statul roman , acelasi care , acum , prin primarie achita ungurilor chirii de mii de euro pentru a fi ingaduit muzeul pe mai departe (aceiasi … romani nefiind in stare de ani buni a finaliza un sediu nou pt. muzeu … ) O fosta policlinica este de ani buni revendicata de cei care – si inmuiau carnea sub seile cailor , cladiri apartinand unor evrei deportati, care nu s-au mai intors si care au fost revendicate si OBTINUTE de “catolici” … pai cam atat despre cum ne cumpara fratii pe neobservate si aplicand principiul ” picaturii …. unguresti ” care lasa indiferenti si sfatosi pe toti cei care ne conduc si pe cei care , de fapt au habar de unele asa-zise realitati, doar din presa ori televiziuni. Apropos !!! Nemtii au nascut doua razboaie mondiale deja . Intamplator sa fie ca s-au trezit acum sa ne sictireasca cu schengen-ul iar astialalti , fost parteneri de imperiu cu ei , sa ne zgandare tocmai acum cu nationalismul si iredentismul lor , simtindu-si in spate sprijinul partenerilor istorici !?! . Celelalte doua teme nu-mi trezesc interesul prea tare ptca. oricum vor ramane la stadiul de … discutii .Nota bene : Nemtii nu aveau voie sa iba nici macar armata , acum conduc din nou Europa , dupa cum se vede . Ce va urma pentru copiii si nepotii nostri !?!

  5. Parerea mea : Posta trebuie urgent privatizata, e o institutie incremenita in timp, tot ce vezi acolo e parca ramas dinainte de 1989…. horror.
   Veniturile Bisericii clar impozitate. Iar de Schengen mie personal nu prea imi pasa – dar sincera sa fiu, sper ca UE sa se destrame, cu cat mai repede cu atat mai bine.

   1. Sunt cu totul de acord cu tine , cu exceptia faptului ca nu este neaparat nevoie sa vindem posta , ci putem sa angajam meneger privat .