părerea mea – despre cum ne cumpără ungurii ţara, impozitarea Bisericii şi mâna întinsă la Schengen

Pentru că s-a cam stins vâlvătaia cu steagul secuiesc, ia să ne mai isterizăm noi, românii, niţel. Cică Magyar Posta vrea să cumpere Poşta Română! Infamie! Un deputat mai prăpăstios se teme că nu vom mai putea trimite scrisori în româneşte. L-aş întreba câte scrisori a scris în ultimii ani, dar ştiu ce mi-ar răspunde. Acum, în loc să ne ascundem speriaţi sub pat că ne cuceresc ungurii, pas cu pas,…

…nu mai bine ne-am uita în oglindă şi ne-am întreba de ce nu e invers? De ce nu a cumpărat Poşta noastră serviciul similar din ţara vecină? De ce, în general, nu am profitat de faptul că noi suntem mai mulţi, am avut pe vremuri industrie mult mai puternică şi o forţă economică net superioară? Şi poate, cu ocazia asta, ne dăm seama şi de ce ungurii au fost cei care au construit un imperiu cu austriecii, şi nu noi.

PS. UPDATE. Azi, ungurii au anunţat că nu mai sunt interesaţi. Aşa că putem să ne ţinem poşta, până n-o mai rămâne niciun pic de lipici de furat de pe timbre.

Impozitarea profiturilor Bisericii. Toată lumea e nemulţumită de taxa tv pe care o plătim obligatoriu, dar prea puţini se revoltă că, din banii lor, pe care îi dau statului sub formă de taxe şi impozite, acesta găseşte de cuviinţă să finanţeze cel mai mare SRL din România: Biserica. Te-ai aştepta ca, în virtutea acestui lucru, serviciile ei să fie gratuite. Dar nu. Trebuie să plăteşti pentru orice ritual la care te obligă religia, tradiţia sau gura lumii. Mai mult, pentru sacii cu bani pe care slujbaşii îi strâng de pe urma exploatării uriaşelor proprietăţi (păduri, câmpuri, firme, clădiri), nu se plăteşte niciun leu la stat. Nu, totul se duce în maşinile scumpe cu care se plimbă mai marii prelaţi, în odăjdiile cusute cu fir de aur şi în cine ştie ce alte lucruri, ţinute bine la fereală de ochii plebei credincioase. Şi măcar dacă aş vedea ţara plină de orfelinate, spitale, case de bătrâni, cantine sociale, construite şi finanţate de Biserică, şi deservite de oamenii ei. Nici asta nu se-ntâmplă. În schimb, e nevoie de sprijinul permanent al multor mireni, pentru ca preotul Nicolae Tănase de la Valea Plopului să poată continua să facă bine copiilor fără sau abandonaţi de părinţi. Pentru că, nu-i aşa, în timpul ăsta, Biserica are alte lucruri mai importante de făcut. O megacatedrală, de exemplu!

Schengen. Felul în care ţările vestice încearcă să se apere de invazia romilor e folosit în ţara noastră pentru acuze reciproce şi noi bălăcăreli politice. Puterea se sumeţeşte şi anunţă că nu mai vrem să stăm cu mâna întinsă, iar opoziţia strigă ca din gură de şarpe că Ponta şi ai lui întorc spatele Europei. Numai un naiv poate crede că refuzul Germaniei sau al Olandei de a ne permite aderarea la spaţiul fără frontiere şi control de buletine e legat de corupţie, de justiţie sau de stabilitate politică. Nu, e pur şi simplu vorba de modul în care aceste două state, ceva mai pragmatice, înţeleg să evite să ajungă ca mult mai latinele şi, implicit, mai permisivele Italia, Spania şi Franţa. Aşa că, în pofida contrelor politicianiste de la noi, nu contează nimic din ce-am declara, semna, coabita noi la Bucureşti, şi nici cât o să-l mai ţină pe Năstase în puşcărie sau cine o să-şi impună favoriţii la conducerea Parchetului general sau DNA.

***

Pentru a fi sigur/ă că afli rapid ce articole noi au apărut pe blog, evitând astfel intermediarii, abonează-te la newsletter, în meniul din dreapta!

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. N u cred o iota in ce priveste relatiile idilice dintre romanii si maghiarii din Harghita -Covasna , chiar daca admit ca mai sunt si etnici unguri cu scaun la cap si chiar daca admit ca diplomatia politica are in vedere minimalizarea actiunilor pentru a evita o degenerare nedorita . La o dezbatere tv de acum cativa ani , intrebat fara ocolisuri , L Borbely a recunoscut cu subiect si predicat ca dupa 15 martie ‘ 90 au inteles ca trebuie sa adopte politica pasilor marunti pt. a-si atinge obiectivele .
   Desi afectati de masurile de austeritate basiste , ungurii au preferat sa asculte indemnul lui V Orban , aratand cine le este adevaratul stapan Cineva are mereu grija sa intretina flacara iredentismului si daca nu sunt pretexte , atunci sunt inventate . Dupa cate vad majoritatea e constransa de contextul international in fel si chip si apropo de discriminarile pozitive , n-am fost niciodata de acord cu ele . E un mod insidios de a submina principiul drepturilor egale , o forma voalata de discriminare .
   Discutia fiind extrem de complexa , voi adauga doar ca n-s avea de obiectat ca posta romana sa fie cumparata de orice investitor serios , desi avem atatea exemple dezamagitoare .
   Observatiile privind BOR sunt judicioase , regret ca astfel de lucruri decredibilizeaza biserica si ar fi necesar un impact spiritual serios in aceasta lume nebuna, nebuna , nebuna …
   In ceea ce priveste Schengen , sunt convinsa ca nemtii sau altii se feresc de neplacerile pe care le-au constata la altii , mai cred insa ca ar fi mai indicat sa gaseasca solutii , nu sa incalce propriile tratate , ca doar nici noi n-am intrat in UE ca sa fim ciuca bataii . Am platit deja cu varf si indesat putinele avantaje ale unei uniuni , probabil , esuate .

  2. Păi dacă ungurii sau oricine alcineva vor să cumpere Posta Romana – e de bine, doar ne fac un bine, ne scapă de un sistem parazit.

   Cât despre impozitarea BOR – Doamne ajută, ar fi un act de dreptate – că hoți mai mari ca popii din România nu cred că există undeva în lumea asta. Ceea ce fac ei se numeste evaziune fiscala, și în USA se pedepsește cu închisoare pe viață – cam asta e ceea ce merită ei. Poate cu puține, foarte puține excepții.

  3. S-o luam pe rand: 1- ungurii? Poate chiar numarul lor redus i-a facut, in timp, agresivi, neprietenosi cu toti cei care ar putea sa le calce drepturile in picioare; nu asa cum se intampla cu noi- cu duhul blandetii nu poti “pune la punct” hoarda lui Attilo! Cine stie ce mai coc pentru 15 martie? Sub perdeaua falsei cumintiri , poate mai dezvelesc ceva statui, monumente…. Un calator strain prin Transilvania a facut publica stupefactia de a vedea Ardealul impanzit de asemenea “dovezi” ale vechimii lor aici….De toponimie, sa nu mai vorbim…2- Cu Posta Romana suntem patiti, ca si cu altele; o luam de la cap? Iar suntem cei mai fraieri, sau cei mai ticalosi? 3-Vedeti? Pe M-me Le Pen o admiram, dar pe Vadim si Funar ii punem la colt! Ce s-o mai alege de noi? Pai, mai suntem in stare din propria cenusa……sa ne reindustrializam?! “Si pen’ ce, si cu ce…?” La buna auzire! P.P.