numai în România (7)

De obicei, poveştile de la această rubrică au şi o doză de amuzament. Reflectă tare ale populaţiei autohtone care pot trezi şi zâmbete prin absurdul sau penibilul lor. De data aceasta, situaţia e diferită. Pentru că e dramatică. Pentru că aşa ceva n-ar trebui să se întâmple nicăieri în lume, cu atât mai puţin într-o ţară europeană. Pentru că, înainte de a evada pe meleaguri străine în căutare de respect pentru profesionalismul lor, unii medici ar trebui să se întrebe dacă îl merită. Şi dacă ei l-au arătat pacienţilor lor, aşa cum le cere nu doar statutul, ci şi calitatea de om.

Un bărbat de 42 de ani din Sibiu, tată a două fetiţe, de 3 şi 7 ani, a mers la spitalul judeţean să-şi extirpe o aluniţă. Medicii au decis s-o elimine, dar, în acelaşi timp, au recoltat şi probe pentru biopsie, obligatorie pentru depistarea unei eventuale tumori canceroase. După intervenţie, omul a plecat acasă, aşteptând rezultatele analizelor. “Nu sunt gata” i s-a răspuns de fiecare dată când a revenit pentru schimbarea pansamentelor. Şi, aşa cum se întâmplă de multe ori, după un timp a uitat, s-a luat cu viaţa şi nu i-a mai stat mintea la ce ar fi putut afla…

Doar că, după o jumătate de an, a început să se simtă din ce în ce mai rău şi a mers la un laborator privat. Şi a aflat că are cancer de piele, cu metastaze la ficat şi plămâni. S-a-ntors la chirurgul care-l operase cu 6 luni în urmă. Acesta a dat din umeri şi l-a trimis la fişier, ca să afle că, într-adevăr, rezultatele testelor de atunci arătau că suferă de o boală cumplită. Dar nimeni nu s-a obosit să-l caute şi să-i spună, pentru a începe tratamentul cât mai repede. Ce, în fond, era vorba de o răceală uşoară, nu?! Dacă tu, medic, vezi un om căzut pe stradă, te opreşti şi-i acorzi primul ajutor, aşa cum ai învăţat la şcoală. Dacă îi vezi, însă, pe o coală de hârtie, posibilul sfârşit, nu te oboseşti să-l cauţi, să-i spui?! Asta n-a fost prevăzut de Jurământul lui Hippocrate, nu?

Evident, conducerea spitalului s-a spălat pe mâini şi a dat vina pe bolnav că nu a venit, eventual, în fiecare zi să-şi ceară rezultatele. Chiar presupunând că acesta n-a mai dat niciun semn de viaţă şi nu s-a mai interesat deloc de analize, nu s-a găsit niciun om normal la cap care să-l anunţe că nu e de joacă şi că trebuie musai să se trateze? Că doar doctorii nu lucrează la Biroul de obiecte pierdute, unde, dacă omul nu vine să-şi caute umbrela rătăcită prin tren, înseamnă că nu-i mai trebuie şi că şi-o fi luat una nouă!

sursa: Ştirile ProTv

PS. Pentru cei care au probleme în a înţelege, acest text nu se vrea o generalizare la adresa tuturor medicilor români!

Categorii: specimene şi mentalităţi, timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Dupa parerea mea acest tip de incident intra in categoria erorilor medicale/de sistem medical, se masoara, e chiar de multe ori posibil sa nu fie 100 % din vina medicilor din spital, ci sa apara in contextul sistemic al unei administratii mai deficitare, sau sistem de comunicare mai slaba cu medicul de familie sau curant, sau chestii care tin de IT sau logistica de comunicatii, (desi desigur in acest caz mai precis trebuie inspectate dept de chirurgie si anatomo-patologie si modurile in care comunica ele cu altele si cu exteriorul), insa e un tip de eroare clar regasibil si in alte tari, nu numai in Romania.

    2. Medici si medicina numai slujesc “BOLNAVUL”=omul in suferinta…ci numai BANUL…atat…

    3. Iata adevarata problema a sistemului de sanatate romanesc : NEPASAREA FATA DE PACIENT SI SUFERINTELE SALE , ATITUDINEA DE SUPERIORITATE A ACESTEI “CASTE ” FATA DE TOTI CEI CARE NU LE SUNT …. EGALI !?! Cand aceasta atitudine va dispare , se va putea vorbi de schimbare in sistemul nostru de sanatate . (Adevarat ! : sunt sii exceptii , dar !?! )

    4. Din nefericire asa este … nici eu n-am fost anuntata de rezultatul unei analize pe care am facut-o la sp. militar, aveam embolie … la cateva luni am facut un infart cerebral in urma acestei emobolii, dupa care sufar si in prezent … si voi suferii si in viitor. Daca eram anuntata intram imediat pe un tratament cu anticuagulante si ramaneam un om intreg …