fantoma de la Operă

“O fantomă bântuie prin Europa” scriau Marx şi Engels în deschiderea Manifestului comunist, publicat acum 164 de ani. Am început aşa ca să dau apă la moară celor care sunt convinşi că numai un comunist, un bolşevic, un iubitor de Stalin, un nostalgic după Ceauşescu, ar putea să nu recunoască măreţele realizări ale regimului portocaliu. Numai unul plătit de mogulii cei răi sau de oricine are bani şi-l urăşte pe preşedinte ar putea pune la îndoială pericolul imens care paşte ţărişoara, şi-n calea căruia nu stau decât TB şi ceata lui de îngeri zgomotoşi.

Numai un pui de securist ar putea să nu se bucure de binefacerile unui stat de dreapta, în care tot poporu’ îşi plimbă osânza în Rollsuri şi-şi ţine prazul în Vuittoane. Sau nu tot ci, după cum zicea tatăl bordurilor, doar cei care muncesc. Şi, după cum se ştie, profesorii, medicii, poliţiştii mai mult trag chiulul şi vor, ca nişte bugetari îmbuibaţi, să fie ţinuţi în lux de întreprinzătorul privat, care abia se descurcă din adaosul comercial de 3-400%

O fantomă bântuie prin România. Un strigoi care a fost nevoit să-şi deseneze pe piept o inimă, ca să mai păcălească pe cineva că are, totuşi, una. Care şi-a tras pălăria pe cap, ca să nu i se vadă hăul din orbite. Şi care face gălăgie, ca să nu se mai audă sunetul lanţurilor cu care ar trebui asociat.

Desigur, e un spirit intelectual. Cântă la Operă şi nu pe Arena Naţională. Şi cum ar putea fi altfel, cât timp corul pâclos care l-a acompaniat  cât a fost la putere a combinat voci de filosofi şi scriitori? Şi nu, nu e o operă de trei parale, cum ar spune răutăcioşii. E una de multe, foarte multe parale. Puse la adăpost în cufere ferecate şi-apărate de spectrul unei justiţii independente.

Sloganul fantomei e “Reporneşte inima României”. Foarte inspirat! De obicei, oamenilor, când dau nas în nas cu o stafie, le stă inima-n loc sau le sare din piept! Nu cred că lucrurile stau altfel cu o ţară întreagă.

PS. M-am uitat la lansarea candidaţilor ARD pe scena Operei. Aşa cum era de aşteptat, în spatele liderilor, pătrunşi de menirea lor sacră de a salva ţărişoara, stătea, pe patru rânduri, o mulţime de oameni liniştiţi, echilibraţi şi profunzi. Făcuţi din carton.

***

Dacă vrei, poţi primi direct prin mail informaţii despre orice postare nouă de pe blog. Nu trebuie decât să te abonezi la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Cel mai fain titlu al zilei, pe tema lansarii asteia, a fost al RTV: “ARD, fantomele de la Opera”. Inspirat!
   Evident ca fantomele alea, din cauza carora se straduiesc unii sa “reporneasca”, cu dreapta, un organ aflat dintotdeauna pe partea stanga, erau doua, in opinia mea: Basescu si Boc. Chiar! Boc nu era pe acolo sa reporneasca si el ceva, sa se dea in spectacol cu vreun discurs? Sa tina si el degetele sub forma indecisa a unei gauri (pana sa ma prind ca voiau sa mimeze inima, am crezut ca e vorba de…altceva, ceva cu gaura, in orice caz, da` ma jenez aici sa zic ce)?
   Apropo de discursuri. Atat cat am putut urmari, mi s-a parut penibil, neasteptat de penbil, discursul lui MRU. Cica i se “reproseaza” ca are riduri. Cum naiba poate cineva sa-ti “reproseze ca ai riduri”?! Si-apoi, ce riduri i-am fi putut noi, oamenii tarii asteia, “reprosa”, cat timp nu prea am avea motive sa zicem ca s-a zbatut chiar a si le face?

   PS: tot ce am vazut: scena, discursuri, sloganuri, semne, decoruri, erau la fel de placute, de veridice si sincere ca oamenii de carton din spate, singurii care sigur au “achiesat” la tot, fara cracnire. Se citea multumirea ca aia sunt incantati chiar pe fatza lui Papahagi, bucuros nevoie mare ca nu mai are de-a face cu mahalale inepte, dar reale… :)

  2. Lansarea candidatilor ARD ,facuta in sala Operei ,seamana a comedie,bufonerie,concurs de minciuni si bancuri proaste. Cateva marionete cu vorbele puse pe un ciob de DVD si repetate,amestecate,de asa zisii vorbitori,aplaudate anemic de catre ”armata de mucava”adusa la spectacol.Ce poti sa mai zici de vorbele lui MRU,caruia ,vai saracul ,i-au aparut cute pe frunte de grija tarii si care A LUAT ”TARA LA PAS”SA-I CUNOASCA NECAZURILE”.IATA CU CE VRAJELI DE DOI BANI VINE ”salvatorul Romaniei”Te apuca greta cand auzi asemenea tampenii !Oameni buni astia merita sa fie primiti cu huiduieli si suturi…in locul potrivit.

  3. Pur si simplu cand ii vad la TV cum isi pun cenusa in cap ( vorbesc de ARD) mi se face greata, dar si frica in acelasi timp! Frica pentru ca sunt multi inca, care ii voteaza! Sunt multi care il cred pe Basescu, sunt multi care in lo9c sa gandeasca, sa citeasca, sa se documenteze, sunt usor de pacalit cu un Kg de zahar sau orez! Mie pur si simplu, mi se face rau numai cand il vad pe Videanu ( de fapt eu vad in el tot raul din PDL) sustinand ca vor sa scoata Romania din mocirla! Care Romanie, intreb eu, el nu face parte din Romania mea, din Romania celor multi, din Romania lui Avram Iancu si a lui Iancu de Hunedoara, din Romania cu frumosii Munti Apuseni si cu litoralul Marii Negre… El face parte din cloaca celor care asculta manele, care injura, care isi bat joc de batrani, pe care-i trateaza ca pe niste animale ( vorba lui Dan Puric)… Acesti oameni sa ne conduca? Sa fereasca Dumnezeu….

  4. Ma bucur nespus cand citesc si editoriale scrise de oameni rationali si echilibrati , realisti sau care vorbesc , asa cum spunea un mare scriitor , despre “lucruri cu adevarat importante.
   Spun asta ptr. ca sunt destui nepricopsiti, si ametiti care in loc sa se oripileze de nenorocirea in care a lasat PDL tara, se oripileaza de soarta ursilor ucigasi de oameni loviti de turbare sau de campania lui Robert Negoita de curatire a sectorului de cainii vagabonzi. Stupid ! Uluitor este ca asemenea exemplare au facut parte din structuri de aparare ale statului . Sintetic problema ar fi ca “tara arde si babele se piaptana. Dar asta este trebuie sa ne obisnuim sa traim cu ideea ca exista si asemenea aiuriti.