fantoma de la Operă

“O fantomă bântuie prin Europa” scriau Marx şi Engels în deschiderea Manifestului comunist, publicat acum 164 de ani. Am început aşa ca să dau apă la moară celor care sunt convinşi că numai un comunist, un bolşevic, un iubitor de Stalin, un nostalgic după Ceauşescu, ar putea să nu recunoască măreţele realizări ale regimului portocaliu. Numai unul plătit de mogulii cei răi sau de oricine are bani şi-l urăşte pe preşedinte ar putea pune la îndoială pericolul imens care paşte ţărişoara, şi-n calea căruia nu stau decât TB şi ceata lui de îngeri zgomotoşi.

Numai un pui de securist ar putea să nu se bucure de binefacerile unui stat de dreapta, în care tot poporu’ îşi plimbă osânza în Rollsuri şi-şi ţine prazul în Vuittoane. Sau nu tot ci, după cum zicea tatăl bordurilor, doar cei care muncesc. Şi, după cum se ştie, profesorii, medicii, poliţiştii mai mult trag chiulul şi vor, ca nişte bugetari îmbuibaţi, să fie ţinuţi în lux de întreprinzătorul privat, care abia se descurcă din adaosul comercial de 3-400%

O fantomă bântuie prin România. Un strigoi care a fost nevoit să-şi deseneze pe piept o inimă, ca să mai păcălească pe cineva că are, totuşi, una. Care şi-a tras pălăria pe cap, ca să nu i se vadă hăul din orbite. Şi care face gălăgie, ca să nu se mai audă sunetul lanţurilor cu care ar trebui asociat.

Desigur, e un spirit intelectual. Cântă la Operă şi nu pe Arena Naţională. Şi cum ar putea fi altfel, cât timp corul pâclos care l-a acompaniat  cât a fost la putere a combinat voci de filosofi şi scriitori? Şi nu, nu e o operă de trei parale, cum ar spune răutăcioşii. E una de multe, foarte multe parale. Puse la adăpost în cufere ferecate şi-apărate de spectrul unei justiţii independente.

Sloganul fantomei e “Reporneşte inima României”. Foarte inspirat! De obicei, oamenilor, când dau nas în nas cu o stafie, le stă inima-n loc sau le sare din piept! Nu cred că lucrurile stau altfel cu o ţară întreagă.

PS. M-am uitat la lansarea candidaţilor ARD pe scena Operei. Aşa cum era de aşteptat, în spatele liderilor, pătrunşi de menirea lor sacră de a salva ţărişoara, stătea, pe patru rânduri, o mulţime de oameni liniştiţi, echilibraţi şi profunzi. Făcuţi din carton.

***

Dacă vrei, poţi primi direct prin mail informaţii despre orice postare nouă de pe blog. Nu trebuie decât să te abonezi la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. “eu as spune, cu tot respectul (fara intentia de a jigni, deci) ca e mai bine sa discutati de exemplu, cu ce buget se vor pati anul viitor pensiile. altfel..s-ar putea ca acele cuvinte spuse candva de o doamna (E. Roosvelt) sa sune langa acest topic ca o alta “fantoma”….
   “Mintile ilustre discuta idei, inteligentele medii discuta evenimente, iar mintile reduse ii discuta pe altii.”

   1. Cu banii pe care sper ca procuratura va reusi sa-i recupereze de la cei care i-au furat de 3 ani cu amandoua mainile!