de ce trebuie să facă toţi liceul?

Ura! Procesul de dezalfabetizare a României continuă cu succes şi-n ritm accelerat. Iar efectele nu mai pot fi camuflate nici măcar prin simplificarea până la ridicol a subiectelor de capacitate. Anul acesta, după multe, dar inutile, simulări, 75% dintre absolvenţii de clasa a 8-a au reuşit, cu chiu cu vai, să ia notă de trecere la evaluările naţionale. Procentajul a fost tratat de marea parte a presei ca fiind normal, deci neinteresant pentru titluri galbene. Mai mult, unii jurnallişti îl consideră exagerat de bun, deci tributar unor interese politice. Ca şi când faptul că 25% dintre elevi sunt incapabili să ia 5-ul la un examen cu grad minor de dificultate, ar fi un motiv de mândrie pentru orice guvern! E adevărat că, pe lângă iminentul dezastru de la bac, rezultatele acestea par chiar tonice.

Pe mine, sincer, mă îngrozesc! După 8 ani de şcoală, un sfert dintre adolescenţi nu stăpânesc noţiuni elementare de matematică şi limba română! Ca să nu mai vorbim de cultură generală! Au ajuns la 14-15 ani fără un minim de bagaj educativ, care să le permită supravieţuirea decentă în primele etaje ale societăţii. Chiar şi aşa, vor continua încă 4 ani acest simulacru de “eu mă prefac că învăţ, tu te prefaci că îmi faci educaţie”. Se vor strecura cumva, ajutaţi şi de mediile umflate ale anilor gimnaziali, într-o unitate preuniversitară. Ceea ce nu-i în regulă. Pentru că, oricât ar părea de cinic, nu văd de ce toţi trebuie să meargă la liceu. Ca să îngroaşe numărul celor care vor risipi resursele, şi aşa limitate, ale sistemului, în alţi ani inutili de şcoală? E greu de crezut că, din cei incapabili să treacă de examenul ăsta, vor fi mulţi pe care o să-i izbească brusc dragul de carte şi, ajunşi în faţa bacului, 4 ani mai târziu, vor demonstra lumii că există şi miracole!

Gata, statul şi-a făcut datoria, ţi-a asigurat condiţii să mergi 8 ani la şcoală! Aşa cum e ea, cu clădiri vai de mama lor, profesori blazaţi şi materiale didactice din secolul trecut. Unii au reuşit să depăşească aceste obstacole şi să înveţe. Dacă ţie nu ţi-a plăcut cartea sau nu te duce capul… La muncă! Sau, dacă părinţii îşi permit să te ţină acasă, după ce nu i-a interesat dacă şi cât înveţi, papă-le banii, până mai creşti şi-i poţi da afară din casă, ca s-o vinzi, să-ţi iei băutură şi iphone! Vrei să nu ajungi la săpat şanţuri sau dat cu mopul (ocupaţii mai mult decât onorabile, să ne înţelegem, dar care nu sunt în măsură să-ţi asigure un trai decent)? La şcolile de meserii cu tine! Care, în mod firesc, ar trebui să apară urgent în locul a cel puţin 25% dintre actualele licee sau grupuri şcolare. Începând cu cele care n-au fost în stare să dea ţării nici măcar un absolvent cu bacul luat!

Şi, dintre aceştia, după ani mulţi de muncă obositoare şi salarii mici sau medii, poate vor fi unii care, ajunşi părinţi, se vor implica mai mult în educaţia odraslelor şi îşi vor da interesul în a nu-şi ţine copii de formă în şcoală, veghind mai cu atenţie la raportul acestora cu procesul de învăţare. Pentru că, hai să fim serioşi. Principalii vinovaţi pentru actuala stare de lucruri nu sunt guvernul, media, sistemul, capitalismul, Papa de la Roma! Ci părinţii, mai degrabă preocupaţi să le cumpere junilor lor tablete sau, pur şi simplu, indiferenţi la perfomanţele scolastice ale acestora. Responsabili sunt apoi profesorii, mulţi dintre ei ori slab pregătiţi, ori gata de a se ascunde în spatele oricărei scuze, pentru a coborî ştacheta. Abia apoi vin toate celelalte. În fruntea lor… talentul vechi al românilor de a pasa responsabilităţile şi de a cosmetiza eşecurile pe care nu reuşesc să le ascundă sub preş!

PS. Iată o mostră de subiect la evaluarea naţională abia încheiată. Poftim??? La 14 ani testăm capacitatea de a se uita într-un tabel? vai de capul nostru!

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Scoala nu poate si nu trebuie sa preia sarcinile parintilor!Daca parintii isi trimit copiii la scoala ca pe vaca in cireada,rezultatele se vad cu ochiul liber.Profesorii fac si instructie si educatie dar parintii nu pot fi inlocuiti oricit de ocupati ar fi ei!Eu le spuneam elevilor mei ca la scoala eu sunt mama lor(am si purtat cu mindrie porecla “mami” ani de zile)dar nu puteam suplini rolul mamei cu toate atributiile care le revin mamelor acasa!Cine intelege ca aici se ascunde cheia succesului-sau,dupa caz- a esecului stie ca NIMIC nu poate fi schimbat in societate daca nu acceptam rolul si responsabilitatea parintilor in aceasta ecuatie!Degeaba asiguram confortul material al copilului nostru ,fara educatie va fi un individ antisocial,inadaptabil si fara o meserie care sa ii aduca atit respectul societatii cit si banii necesari unui trai decent.

    2. Salutare…da,chiar este ingrijorator ce se intampla…si trist,chiar rusinos.Am doar o singura rugaminte: NU MAI TRAGETI IN PROFESORI !!! E foarte adevarat ca nu exista padure fara uscaturi,dar hai sa vedem si arborii cu coroana mare,verde,plina de viata…si ocrotitoare pentru copii.Opinia mea e ca ar trebui luati la intrebari domnii si doamnele din minister,care fabrica legi si manuale,fara sa aiba habar ce se intampla pe teren,adica in scoli…Hai sa ne iubim profesorii…si ei ne vor multumi pentru asta…cu siguranta…

      1. pentru Ladislau Mircea……..frumoasa si sincera rugaminte le adresezi comentatorilor, ma bucur ca mai exista oameni ce inca au un imens respect pentru PROFESORI.De ești si părinte ai ce transmite copilului/copiilor prin urmare prima educatie sunt cei 7 ani de acasă(de la părinți).

        1. Pasionant subiectul!
          Ca-ntr-un cantec Compact, revin si eu “dupa ani si ani” la viata cetatii cu un mesaj pacifist si sper lucid, a la Ghandi-Bruce Lee.
          Cercetarea cauzelor pentru care sistemul educational romanesc a ajuns in stadiul deplorabil in care este mi se pare un pas important. Dar cel putin la fel de importanta cred ca e asumarea responsabilitatii, ca participanti (sub nenumarate forme, inclusiv pasiva!) la viata societatii. Si nu ma refer la (auto)culpabilizare, sentiment nociv daca nu e insotit de iertare si evolutie. Ci la responsabilitatea fata de ceea ce va urma de aici incolo. Am identificat problema, vedem ca momentul este critic, sa luam masuri, dara! La toate nivelurile: cu familia, prietenii si cunoscutii, la scoala, in relatia cu institutiile statului si al celorlalte entitati din care facem parte…
          Sa ne implicam. Suna utopic, rasuflat poate, dar cred ca unica solutie pe termen lung e o schimbare profunda de atitudine, care vine mereu dinauntru si numai daca e precedata si sustinuta de motivatie, vointa si efort.
          In ce ma priveste, in toamna ma voi inscrie la acel modul de psihopedagogie pe care l-am refuzat in universitate si voi intra in sistem. Sunt convinsa ca voi avea forta sa trec peste toate obstacolele de care sunt (prea) constienta daca o fac “din inima” si “cu cap”.
          Numai ganduri bune,
          Silvana.

      2. Mircea, sunt tot mai puţini profesori din vocaţie. Mulţi dintre ei îşi urăsc meseria, îşi urăsc elevii. Uită-te la rezultatele examenelor de definitivat şi la alte concursuri din astea! În 20 de ani pătura profesorilor autentici s-a subţiat tare de tot. Nu uita că inspectorii-şefi şcolari se numesc politic, directorii aşişderea…
        Noroc că la tine nu se aplică sistemul ăsta şi-ţi poţi vedea de clape! :))

    3. Nu tara ne vrea prosti, asa ne complacem. Dupa parerea mea de parinte, greseala a plecat de la faptul ca se iau in consideratie mediile celor 8 ani de scoala generala pt a intra la liceu…deja sita e gaurita. Astfel isi face loc mediocritatea,nivelul clasei este scazut. Profesorii nu au chef sa traga de elevi, elevii se complac in 4 ani de lincezeala…si uite asa se formeaza un cerc vicios in care toata lumea gindeste “lasa ma, ca merge-asa !”…Si din 4 in 4 ani ne isterizam la bac, mai schimbam cite ceva pe ici, pe colo in invatamint, dar nimic care sa scuture intr-adevar sistemul…apoi toata lumea se culca inapoi pe cea ureche.
      Nu avem scoli de meserii adevarate, nu mai exista ateliere ,nu mai exista cine sa-i invete pe copii meserie in adevaratul sens al cuvintului.

    4. Acasa estei si la hoti, talhari, evazionisti , si la imbogatitii de dupa revolutie( din furaciuni). Si ei isi educa copii, dar in felul lor. Cate case pot face intr-adevar o educatie buna. Deci societatea trebuie sa corecteze prin scoala educatia gresita. Si sa oficializeze buna educatie pe care o dau majoritatea familiilor.Tinerii au nevoie de confirmari, mai ales cand drumul corect prin viata presupune muuulte sacrificii, renuntari, eforturi, etc

    5. Trebuie sa invatam sa facem diferenta intre cunostinte si educatie. In acest caz veti observa ca scoala nu mai face educatie. Preda copiilor puzderie de cunostinte, pe care oricum le vor uita daca nu continua pregatirea in domeniul (disciplina) respectiv, Cand acestia ajung la scoli din Occident ( dusi de parinti pe acolo) sunt transferati la clase superioare, intrucat nivelul de cunostinte al copiilor din Romania ( si programa scolara) este mult deasupra celor din Italia, Franta, etc.
      In schimb scoala romaneasca nu face educatia elevilor. Nu da copiilor un sistem de valori, o scara a acestora, modul in care trebuie sa se integreze in viata sociala , consecintele faptelor antisociale, contraventiilor si infractiunilor. Nu da copiilor o colectie de principii morale, unanim acceptate de societatea respectiva.
      Copii din Occident nu stiu atata matematica, gramatica, fizica, etc. Uneori refuza sa invete o limba straina. Cineva in lumea asta trebuie sa le cunoasca limba si este suficient. Dar ei vor conduce lumea si vor trai mai bine. Asa cum o fac parintii lor acum si cum au facut-o inaintasii lor sute de ani in trecut. Diferenta dintre noi si ei este EDUCATIA. Cand vom fi educati ( noi, natiunea romana) vom trai ca ei.
      Si asta este treaba SCOLII .