votul din diaspora, de la marotă la tornadă

Fac o ultimă tentativă de a pune capăt acestei marote cu votul din diaspora. Probabil, la fel ca mine, mulți n-au înțeles de ce acest subiect a fost, practic, singurul abordat între cele două tururi, în defavoarea oricăror dezbateri despre cum ar putea și ar trebui schimbată societatea românească. Rezultatul alegerilor, o surpriză chiar și pentru cei care au câștigat, a arătat la ce-a folosit exacerbarea agitației emoționale născute în jurul disfuncționalităților grave ale procesului de votare din străinătate. Ceea ce încă nu înțeleg complet nici oamenii care nu au o imagine asupra lumii bazată pe ce se postează pe facebook, e DE CE o mostră de incompetență mioritică, cu nimic ieșită din comun, s-a transformat peste noapte într-o tornadă care l-a aruncat pe Iohannis direct în scaunul de la Cotroceni.

Și, pentru a justifica necesitatea găsirii unui răspuns la întrebarea de mai sus, indiferent de simpatiile politice, mă voi rezuma la a vă prezenta câteva date concrete, fără să încerc să le analizez, comentez sau să le interpretez.

”Votarea la sectiile din strainatate: Proasta organizare, cozi interminabile, multi nervi si oameni care nu au ajuns sa voteze
Surprinsi de numarul mare de votanti si depasiti de propria incapacitate, autoritatile romane care au organizat votarea la sectiile din strainatate au starnit manie si dezaprobare. In Viena, Paris, Londra, Bruxelles, Torino sau in alte orase s-au format cozi interminabile pe motivul ca “s-au distribuit prea putine stampile sau buletine de vot”. Dupa ce au stat in frig sau in ploaie ore intregi, oamenii s-au trezit ca sectia se inchide si ei nu mai pot vota. Huiduieli, injurii si geamuri sparte, cam asa s-a incheiat ziua de votare in multe din sectiile de peste hotare.”

Un articol care reflectă cu acuratețe ce s-a întâmplat în 2014? Nu, este unul publicat în 2009 de site-ul Hotnews (apropiat puterii de atunci), la precedentele alegeri prezidențiale. În primul tur de scrutin din acel an au votat 95.068 de expați. Și au apărut problemele descrise mai sus. Anul acesta, ele s-au manifestat iar, cu mica, dar importanta diferență că acum au reușit să voteze, tot în primul tur, 161.262 de oameni.

Și în 2009 exista facebook. Dar absolut nimeni nu s-a plâns că i-a fost îngrădit vreun drept constituțional. Nimeni nu a acuzat puterea că vrea să-i împiedice pe cei din străinătate să voteze. Nimeni nu a afirmat că organizatorilor scrutinului le e frică de diaspora. Nimeni n-a avut la el pancarte, nimeni n-a scandat lozinci împotriva vreunui candidat, nimeni n-a trimis scrisori emoționante despre sacrificiile făcute pentru a vota, călcate în picioare de un guvern iresponsabil. Nimeni n-a organizat mitinguri spontane în țară, cu politicieni fraternizând cu manifestanții. N-a cerut nimeni demisia ministrului de externe sau a premierului de la acea dată. Nimeni n-a invocat practici comuniste sau strategii oculte. Niciunul dintre candidați nu a fost acuzat cu vehemență că îi disprețuiește pe cei de afară. Și, foarte interesant, nimeni n-a cerut înmulțirea secțiilor de votare pentru turul 2. N-a existat un circ complet între MAE, ambasade și B.E.C., nimeni n-a arătat cu degetul către ceilalți actori responsabili de buna sau proasta organizare a procesului electoral. În confruntările dintre cei doi candidați rămași în cursă în 2009, nu s-a rostit o vorbă despre acest subiect. Anul acesta, el a ocupat mai bine de jumătate din timpul alocat primei emisiuni cu cei doi competitori. Urmarea? Atunci, în al doilea tur au venit la secțiile din străinătate cu 55% mai mulți decât în primul. Acum, numărul lor a crescut cu 135%! În sfârșit, atunci, cel ”vinovat” de problemele de la vot a câștigat alegerile, în timp ce, acum, cel considerat răspunzător a pierdut!

Și revin, de ce lucrurile au evoluat atât de diferit? De ce, în condițiile în care, în 2009, n-au avut nici cea mai mică influență asupra rezultatului alegerilor, acum au fost determinante în stabilirea acestuia? Aștept de la voi răspunsuri inteligente și argumentate :)

PS. Click pe poza cu articolul din hotnews, dacă vreți să vă convingeți că e real :)

Categorii: jurnal de campanie, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Draga domnule ti-am urmarit raspunsul dat lui ‘Doina’ si am ramas putin inmarmurit: scrii ca pentru cei care ‘mai si gandesc cu propriul creier lucrurile nu sunt niciodata atat de superficiale’. Nu vreau sa cred ca ai intentionat cumva sa o jignesti pe numita ‘Doina’ insinuand ca nu ar gandi cu propriul creier. In fine…nu insist pe tema asta (fiind cumva legata de cei ‘7 ani de acasa’ nicidecum de alegerile 2014) ci pe cea din articol :’tornada’ alegerilor prezidentiale. Raspunsul e simplu, fara a fi prin asta superficial: nepasarea si raspunsurile ‘in doi peri’ date de autoritati cumulate cu mojicia de campanie a candidatului psd au determinat iesirea la urne a nehotaratilor. Da, a celor neinteresati, scarbiti, blazati sau cum vreti sa le spunem…Ei l-au pus pe sas la Cotroceni. Majoritatea a inteles ca avem o sansa istorica de a avea ‘altceva’ la Cotroceni – ramane acum de vazut cat de ‘altceva’ se va dovedi Iohannis.

      1. Sa faci pe cineva prost nu e o jignire. E o constatare si o judecat de valoare. Poate fi gresita, dar nu e o jignire.
        Se pare ca ai cam ramas in noiembrie. S-a terminat campania electorala. Si gargara despre nepasarea autoritatilor si mojicia candidatului s-a cam consumat.

    2. Radu, antipontistii citeaza din site-urile basiste, dar pro-pontistii folosesc si ei aceleasi teme, vehiculate la televiziunile patronate de membri PSD-PC. Respectiv tema “dar si in 2009 a fost coada in diaspora!”.

      1. In primul rand as vrea sa-ti zic ca In 2009 a fost coada la Torino, a fost coada la Paris. In 2014 a fost coada la Torino, Paris, Londra, Munchen, Berlin, Stuttgart, Viena, Roma, Madrid, Bruxelles, Chisinau, Barcelona si multe alte localitati din Spania si Italia pe care le-am uitat acum. Amploare e cu totul alta.

      2. As mai vrea sa intelegi faptul ca daca si in 2009 au fost probleme inseamna IN PRIMUL RAND ca acum, in 2014, organizatorii alegerilor sunt cu atat mai vinovati!!

      3. Niciodata oamenii nu au mai avut senzatia atat de evidenta ca partidul de guvernamant vrea sa fure alegerile! “Nu ne permite legea” spune partidul recunoscut in mentalul colectiv ca cel care se pi…. pe legile din Romania. “Ne sfideaza” au zis in acelasi timp romanii din tara, din diaspora si de pe facebook.

    3. Pe de o parte spui ca te bucuri ca sunt interesat de blogul tau, iar pe de alta parte imi stergi comentariile.

      1. Ti-am lasat doar prima fraza din comentariu, pentru a-ti putea raspunde. Desi m-am simtit magulit de apelativul “pusti”, din pacate am depasit de foarte mult timp perioada aceea.
        Nu aprob comentariile care n-au nicio legatura cu subiectul articolelor mele si, mai ales, pe cele care sunt despre teorii oculte ale conspiratiei si care acuza tot felul de oameni fara dovezi. Comentariul tau le continea pe toate.
        In incheire iti reamintesc ca nu te-a abonat nimeni la newsletterul meu, ai facut-o singurel. Cum tot singurel te poti dezabona!

        1. Ce de vorbarie…ce de analize…ce de comentarii..ce de pareri….cand lucrurile sunt atat de simple – in esenta: majoritatea votantilor au votat un om ….NORMAL! NORMAL! NORMAL!…..intr-o tara in care “normalitatea” a devenit “exceptie'”si cei mai multi si-au pierdut busola… IATA un OM care si in urma cu…10 ani (!) era acelasi NORMAL !

          1. Lucrurile sunt simple pentru oamenii simpli. Pentru aia care mai si gandesc putin cu propriul creier, lucrurile nu sunt niciodata atat de superficiale.

    4. E simplu de ce:
      Nea Victoras inca mai are de invatat si pare un prim ministru bunicel, de sa-si schimbe el postul ???
      Nea Iohanis o sa joace cum i se va canta din cel putin urmatoarele motive : 1 incompatibillitate neclarificata, 2 procentul de prezentare la vot pt demitere este 30 %acceptabil.
      Cei care au fortat lucrurile in 2012, ca sa scape de contestarile infinite au imbunatatit corespunzator metodologia de manipulare astfel incat sa putem fi denumiti sistem democrat. Deci nu este voie in democratie sa rastorni situatia votata prin urmare trebuie sa stii cum cand si in ce fel sa dai informatiile in asa fel incat sa fie realmente votat cine trebuie. Cred ca s-a facut apel la unul din personajele care si-au dat lucrarea practica ” manipularea maselor” in 1989. In rest e cazul sa pricepem mai clar ce a zis Brucan cu cei 20 de ani ca sa invatam ce-i aia democratie –

    5. Votul din diaspora a fost doar o tema. Daca, prin absurd, se faceau un milion de sectii si nu aparea nici un fel de problema, ar fi fost gasita o alta tema. La alegere: comunismul, coruptia, gigi pusca a fost impiedicat sa demonstreze, rusia, mortii care voteaza si orice altceva ar fi putut sa creeze emotie/frustrare. De fapt, erau pregatiti sa conteste alegerile in strada si le trebuia doar un vuiet de indignare care sa-i legitimeze. In cealalta situatie, acum am fi avut demonstratii cu tema “fraudei masive de la vot” si cereri disperate ca Ioropa sa apere democratia siluita de comunisti. Se spunea ca somnul ratiunii naste monstrii. Dar vad ca si trezirea brusca din somn bulverseaza ratiunea…