pentru mine nu mai sunteţi Maestrul Arşinel!

Acum, sincer, câţi dintre noi, aflaţi în suferinţă, am fi refuzat un transplant făcut peste rând, şi am fi cedat locul unui necunoscut? Nu cred că foarte mulţi. Eu, unul, nu pot spune cum m-aş comporta în chestiuni de viaţă şi de moarte. Dar ştiu sigur că, după aceea, dacă cineva mi-ar reproşa că am ţinut mai mult la mine decât la principiile care ar fi trebuit să mă oprească să accept tratamentul preferenţial, nu m-aş da victimă a răutăţii oamenilor şi nu m-aş declara patetic nefericit că m-am născut pe meleaguri mioritice.

Am ţinut la maestrul Alexandru Arşinel, chiar dacă, acum foarte mulţi ani, prin 1998, a fost primul care mi-a cerut bani ca să accepte invitaţia la emisiunea Printre rânduri. Voiam să-i iau un interviu, nu să-l pun să spună glumiţe în faţa camerei. Mi-a spus că nu e normal ca televiziunea să câştige din imaginea lui. Aş fi vrut să spun că eu fac emisiunea aceea fără să iau o para chioară în plus faţă de salariul de editor prezentator la Observator. M-a mâhnit, dar am continuat să zâmbesc la cupletele lui cu Stela Popescu. Chiar dacă n-am râs niciodată la ele, le-am considerat mereu o gură de aer curat în atmosfera încărcată de grobianism, vulgaritate, indecenţă şi poante de prost gust, tipică grupurilor de divertisment sau stand-up comedianţilor de la noi.

În primă fază, m-am bucurat când am aflat că a fost operat cu succes. Pentru o secundă m-am întrebat cum de nu auzisem până atunci de problemele de sănătate care însoţesc cedarea rinichilor, dar mi-am spus că nu era obligatoriu ca omul să-şi facă public orarul şedinţelor de dializă. Apoi am citit scrisoarea lui Emanuel Ungureanu (aici), şi m-am întristat. Nu l-am condamnat pe omul Arşinel pentru c-a acceptat gestul medicilor. M-a amărât doar că trăim într-o ţară în care oamenii ţin atât ca, după moarte, să dea viermilor drept hrană şi organe care ar putea salva alte vieţi. Şi, astfel, mor tineri fără nicio vină că s-au născut cu ADN mai fragil. Iar doctorii sunt puşi în situaţia de a-şi vedea pacienţii stingându-se, pentru că sunt mult prea jos pe nişte liste triste, în care ordinea nu e mereu corectă.

Aşa cum spuneam, nu gestul omului Arşinel, de a scăpa repede de suferinţă şi de a-şi creşte şansele la încă mulţi ani de viaţă de acum înainte, m-a supărat! Ci reacţia vedetei Arşinel, când a trebuit să răspundă unora dintre afirmaţiile făcute de Emanuel fără răutate şi fără rea voinţă. Mi s-a părut nedemn modul în care s-a dat lovit în statutul său, felul în care, în subsidiar, a lăsat să se înţeleagă că acesta e mai important decât al altor bolnavi, care, poate, n-au făcut atât de mult pentru români. În primul rând, acest lucru ar trebui decis de o instanţă mult superioară unui director de clinică. În al doilea rând, de unde ştie el că Adina Bleotu, o tânără de doar 20 de ani, studentă la Medicină, dacă ar fi trăit, n-ar fi descoperit un tratament împotriva cancerului? Sau o modalitate ieftină de a “construi” organe din celule stem? Poate ea, dacă ar fi avut şansa, ar fi adus pe feţele oamenilor cel puţin la fel de multe zâmbete ca apariţiile actorului la televizor sau pe scenă.

Aş vrea să fiu bine înţeles. Vă doresc sincer să fiţi sănătos! Bucuraţi-vă în intimitate de şansa avută şi folosită! Dar nu-i trataţi astfel pe toţi ceilalţi suferinzi care aşteaptă, de multe ori zadarnic, să ajungă pe primul loc al unei liste din România, ţară în care vă pare rău că v-aţi născut.

Pentru asta, de astăzi, pentru mine nu veţi mai fi un Maestru!

Categorii: specimene şi mentalităţi, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Cu mai multi oameni ca Radu Herjeu si Emanuel Ungureanu tara noastra ar mai avea o sansa.
   Dupa emisiunea de la RTV de duminica seara .RADULE,m-ai facut mindru ca traiesc in Romania.

  2. Domnule Radu Herjeu, am o singură întrebare să vă pun. Dacă domnul Arșinel își exhibă micimea caracterului, de ce nu-l lăsați s-o facă fără alte comentarii? Întrebarea este valabilă și în cazul domnului Ungureanu… Intervențiile de partea unuia sau altuia, ori împotriva unuia sau altuia nu sunt bine-venite. Ele ne dezvăluie propria noastră micime a caracterului. Nu-i frumos să sari peste rând, cum se zice că ar fi făcut Arșinel, dar nici să pui la zid un om bolnav, cum face Dl . Ungureanu. Cele două atitudini au un singur numitor comun: lipsa de bun-simț crasă. Iar mie astfel de manifestări chiar nu-mi plac. Ambele ar merita condamnate. Dar, cum spuneam, pentru că nu-i frumos să lovești un om căzut, cred că ar fi mai potrivit să lăsați oamenii să-i judece singuri. N-are sens să răspândim suplimentar otravă în spațiul public, sunt destui care o fac deja cu succes.

  3. Sunt neplacut surprins ca lista de asteptare pentru a primi un organ [aici ,un rinichi ] donat de parintii unui tanar decedat este la dispozitia unui singur om ,chiar daca se numeste prof LUCAN,neglijandu-se ca erau in asteptare bolnavi cu afectiuni mult mai grave si chiar in faze terminale.Arsinel nu era nici macar in faza de dializa si mai putea sa astepte.Tanara care era compatibila nu a mai avut sansa sa astepte.La aceasta trista realitate se adauga si vorbele de trista amintire rostite de Arsinel.Nu-l mai plac demult.Dar acum chiar il detest.

   1. Radu Herjeu,am urmarit evnimentele si comentariile in legatura cu actorul Arsinel.Imi foarte rau ca ati preluat niste informatii false,incomplete in legatura cu transplantul facut de catre a dr.Lucan.S-a facut o manevra marsava,tanara de care se vorbea ,a decedat cu un an in urma si nu acum.Am ascultat comentariul marsav,prostesc,.lipsit de cel mai elrmentar bun simt al individului Banciu de la B1.Nu merita acest neom sa aiba crezare in fata dvs.Sper ca CNA isi va spune cuvantul in legatura cu emisiunile de laturi pe care le face acest banciu si chiar postul in ansamblu.Nu-mi face placere ca ati cazut intr-o capcana.

    1. Imi pare rau ca nu ai citit cu atentie textul meu. N-am cazut in nicio capcana. Am suficient creier sa judec singur!

     PS. Eu nu m-am uitat niciodata la Banciu.

    2. Domnule MIHAI cred ca toti avem creier sa judecam..dar s-a facut o mare nedreptate ,nu numai cu fata aceia cu ,mai multe persoane.eu cind lucram in tara am avut un sef de 30 de ani ,,si suferea exact ca domnul arsinel,,,el un baiat tinar trebuia sa faca dializa si la un moment dat i-sa spus ca daca nu se opereaza va muri ,ce a simtit acel om ,acea sotie,parinti ,,am donat bani fiecare cit am avut si saracu era disperat..stiti ce sa intimplat MAMA acestui om i-a donat un rinichi fiului ei.acum amundoi traiesc cu cite un rinichi..nimenea nu are nimic cu nimeni dar sa se mai tina cont si cu cei nevoiasi ..dumnezeu sa le ajute ..

     1. Aesinel e prea departe de a fi maestru, putea trai bine merci cu un singur rinichi, si se mai salva o vita de tanar dornic sa apuce 70 ani ca acest infatuat actor. Din pacate se crede super talent, cand canta de fapt rage. Nu este de vina Arsinel este de vina medicul care nu are scrupule cand este vorba de bani. El are constiinta (daca are) cu multi morti dand peste rand unuia ca Arsinel. Va dupa el trebuie sa-i fim recunoscatori ca ne distreaza, nu-mi place si nu mi-a placut niciodata. Are o fata si o moaca greu de suportat.

    3. Dr Lucan.
     Respectul meu pt chirurg si marea mea lipsa de respect pentru OMUL Lucan!
     Desi stia ca bunicul meu va muri in cateva zile de cancer a stiu sa-si “ceara” dreptul ca altfel nu ajungeai la el.
     Oh si cate povesti mai stiu.
     Asa ca lasati-o mai moale cu slavitul marelui invatat care se crede Dumnezeu care decine pe bani si pe faima cine moare si cine traieste!

  4. Mai sunt oamenii egali in fata lui Dumnezeu ? Nu, unii sunt mai egali decat altii, asa este in ziua de azi, mai ales in societatea romaneasca. Este inutil sa mai dau exemple…

  5. Pana la urma nu inteleg de ce e asa importanta o persoana care are oricum regrete ca s-a nascut in Romania. Ce a adus el Romaniei asa important in afara de niste mascareala ieftina la tv? A avut noroc cu perioada comunista, ca nu erau alte genuri de divertisment si oamenii gustau orice ca nu aveau pe alese. Ar mai face fata acum in conditiile societatii si pretentiilor de astazi, daca ar fi sa ia cariera de la inceput? Ar mai ajunge el in acelasi loc? Eu nu cred. Cine e el sa aiba prioritate la un transplant inaintea altor pacienti? Cu ce drept un comediant are intaietate?? Am avea nevoie de un Arafat la conducerea tuturor institutiilor……e mai roman decat cei care s-au nascut aici. Iubeste tara, oamenii si dreptatea, iar noi de astea avem nevoie de la conducatorii nostri!!