opriţi nemernicii de pe şosele!

Avea 59 de ani. Cu câteva ore înainte primise, probabil, multe urări de “la mulţi ani”. Le făcuse, la rândul ei, celor dragi. Sărbătorise, poate, alături de aceştia trecerea în noul an. Închinase un pahar cu vin pentru sănătate, că-i mai bună decât toate. Dimineaţa, la 7 fără 10 minute ieşise afară. Cine ştie, poate să ia aer sau să se întoarcă acasă, după ce petrecuse cu prietenii. N-a mai apucat, pentru că a fost ucisă pe trecerea de pietoni de un şofer beat şi cu permisul suspendat!

Vă sună cunoscut? Din păcate, mie da. Pentru că, mai ales în 2013, am avut de dat multe, mult prea multe ştiri asemănătoare. Fie că victima era femeie sau bărbat, de 19 sau 59 de ani, mai întotdeauna criminalul era un şofer băut, fără carnet sau vitezoman. Sau toate trei la un loc.

În acest caz, însă, există un amănunt care m-a făcut să scriu aceste rânduri. În 7 ani de condus, nemernicului i se ridicase permisul de 7 ori! Şapte ori! În majoritatea situaţiilor, pentru conducere sub influenţa alcoolului. De aceea, nu vreau să vorbesc despre el. E un nemernic precum toţi nemernicii: lipsit de responsabilitate, de respect pentru reguli sau măcar pentru viaţă. Un exponent al subspeciei care, în timp ce se târăşte în bezna lipsei de conştiinţă, ucide. Pe ăştia nu prea-i poate vindeca nimic. Sau nimic din ceea ce poate face o societate civilizată.

Ceea ce ar putea face, în schimb, o societate civilizată, ceea ce e obligată să facă, e să protejeze oamenii corecţi, care traversează pe zebră, de astfel de specimene. Şi pentru că nu s-a inventat încă dispozitivul prin care viitorii ucigaşi decervelaţi să fie depistaţi înainte de a se naşte, măcar să ia măsuri imediat după ce au dovedit că au în ei sămânţa tragediilor pe care le vor provoca la un moment dat! Cam de câte ori trebuie prins un individ beat la volan şi încălcând regulile de circulaţie, pentru a fi îndepărtat definitiv de potenţiala armă a unei posibile crime?

O să-mi spuneţi că asta e legislaţia! Ei bine, aici e problema! Că nu foarte de demult, o grămadă de aleşi ai poporului se dădeau de ceasul morţii de grija celor care încalcă normele rutiere. Că, săracii, nu ar putea plăti amenzi prea mari, că, amărâţii, nu pot sta fără carnet prea mult timp! Pentru câteva voturi în plus, de la inconştienţii care vor musai să conducă după ce-au tras la măsea, au îmblânzit codul până l-au făcut hârtie igienică!

Despre ei am vrut să scriu… despre cei pe care, dacă i-aş vedea la faţă, i-aş întreba dacă nu cumva, măcar un pic, se simt complicii nemernicilor care ucid pe şosele.

PS. Aici găsiţi mai multe specimene şi mentalităţi!

Categorii: specimene şi mentalităţi, timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Da… la noi pana cand nu moare cineva nu se iau masuri. I-au luat permisul de 7 ori si inca nu s-a prins nimeni ca ala n-are ce cauta pe drumuri. Pun pariu ca acum i se dau 5 ani cu suspendare.

  2. Nu-i opreste nimeni, au super masini, bani fara numar si casetofon cu manele care sparg timpanele ghinionistilor aflati pe zebra.

  3. Esti naiv. Pai de 25 de ani de cand fura intruna, SE SIMT cumva ?! Ce gluma buna….