numai în România (10)

Știți că se spune că nu sunt posibile călătoriile în timp. Cel puțin deocamdată. Ei bine, cine afirmă asta n-a fost în România. Pentru că, altfel, ar fi constatat cum, brusc, în funcție de locurile pe care le vizitează, poate trece în aceeași zi de la evul mediu la secolul 21 și vicervesa. Și, desigur, poate ateriza în oricare perioadă dintre acestea. Ba chiar, ținând cont că și romanii aveau toalete mai moderne decât unele din privatele de la periferia capitalei, am putea spune că un vis poate deveni realitate pentru pasionații de science-fiction.

Dar cele mai fascinante trebuie să li se pară combinațiile. Adică acea îngemănare dintre tehnologia de ultimă oră și practicile medievale. Acel melanj fascinant între știință și religie. Ca, de exemplu, sfințirea unei pârtii de ski de către un sobor de preoți cocoțat într-un telescaun. Lucru imposibil de făcut acum 200 de ani. Și, pentru unii, imposibil de înțeles în actualul mileniu. Deci, cu atât mai fascinant!

Eu, însă, ca neofit, am câteva mari dileme spirituale. Telescaunul fusese sfințit anterior? Nu cu mult timp în urmă, orice mașinărie era considerată o lucrare a diavolului. Nu riscă, altfel, să intre în conflict natura sa păcătoasă cu pioșenia pârtiei? Nu s-ar putea ca oamenii să cadă la mijloc în acest conflict nevăzut între sacru și profan? Și, de exemplu, dacă un călător cade din telescaun, moare sau nu când ajunge pe pârtia sfințită de dedesubt? Și, dacă-i calcă zăpada vreun schior păcătos sau, pur și simplu, ateu, pârtia îl va pedepsi, aruncându-l cu capul într-un brad?

Da, da, știu, veți spune că frământările mele n-au legătură cu credința și cu dzeu. Ei bine, nici aceste ritualuri primitive n-au!

 

Categorii: specimene şi mentalităţi, timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular: