”nu vreau să mor în arest”

Nu am intenționat să scriu ceva despre Oprescu. Nici acum n-o s-o fac decât tangențial. Din start spun că nu știu dacă e corupt și dacă a luat șpagă. E treaba justiției să lămurească asta și să ia măsurile care se impun. Ca orice alt cetățean, am urmărit circul musai televizat cu uite flagrantu’, nu-i flagrantu’, scrie ”mită” pe bancnote, stai că nu scrie, scotocirea în căutarea echipamentelor de bruiaj și plimbatul în cătușe. Dar, în rest, nu am convingeri legate de vinovăția sau nevinovăția lui.

Eu nu m-am mai văzut cu Oprescu din anul 2000, când l-am găzduit în studioul Antenei 1, la emisiunile de campanie electorală. Mi-a părut rău că a pierdut atunci, m-am bucurat când a câștigat în 2008. Și s-a dovedit a fi singurul primar postdecembrist care a mișcat ceva prin capitala asta gri și haotică. Dacă asta a însemnat și băgatul mîinilor în borcanul cu miere… ar fi dezamăgitor, dar repet, e treaba unei instanțe să dea un verdict.

Las la o parte faptul că mi se pare anormal să-l ții în arest. Așa cum a fost și cu Udrea. N-a omorât pe nimeni, nu e un pericol public și nici nu văd cum, lăsat în libertate, ar putea arde delațiunile care l-au adus în vizorul DNA. Dar așa înțelege justiția suverană să-și facă datoria, noi suntem prea mici pentru a crâcni. Dar am voie să mi se pară inuman să supui un om bolnav, încă nedovedit vinovat, la un regim care s-ar putea să-i fie fatal? Și să tot bagi bețe în roate unui proces firesc de evaluare medicală care să spună dacă poate sau nu suporta detenția? Despre problemele lui de sănătate se știa de mult. Ba, într-o vreme, se vorbea despre o boală mai gravă decât diabetul. Dar, în aceeași perioadă, oamenii erau mai ocupați să comenteze noua lui dantură. Deci, nu e unul dintre prea mulții care-și descoperă afecțiuni fix în pragul arestului. Adrian Sârbu putea face o plimbare până la dentist, lui Oprescu nu i se permite să meargă la spital, pentru un EKG!

Dar dezamăgirea mea nu vine de la ”justiție”. Ci de la zecile, poate sutele de oameni cărora le-a salvat viața în perioada în care a profesat ca medic chirurg. N-am văzut niciunul să iasă public și să critice atitudinea magistraților față de cel care l-a scăpat de la moarte. Sunt sigur că, ultracredincioși cum sunt românii, mulți se vor fi rugat ”să-i dea sănătate lu’ domn doctor” atunci când viața lor sau a cuiva drag era în mâinile acestuia. De ce nu fac același lucru și acum, adresându-se, însă, judecătorilor, mi-e greu să înțeleg. Sigur, nu ar trebui să fie o surpriză, știută fiind ”recunoștința” românilor față de cei care le fac un bine. Dar nu este mai puțin dureros să constat din nou asta!

PS. Cineva îmi spunea că ce mare șmecherie, el salva viețile pe bani! Cât de trist e să nu vezi diferența dintre un instalator care-ți repară țevile și un doctor care îți salvează viața sau ți-o face mai suportabilă.

PPS. Așa cum mă așteptam, proștii au înțeles că-i ”iau apărarea” lui Oprescu. Și, din experiența trecută, știu că nu le poți ține piept. Așa că… Să fie sănătoși și să nu fie nevoie să ajungă în arest ca să înțeleagă ce-am scris eu mai sus.

Categorii: anacronic, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Radu…de data aceasta ai pus degetul pe rana, si asta fara sa fii chirurg !!!! Eu sant dezamagita si rusinata in acelas timp de ceia ce numim justitie in tara noastra. Pentru ce s-a ajuns atat de jos in acest domeniu ??? si de ce trebuie intai circ cu dube , catuse..etc. apoi arest preventiv, sa fim de rusinea Europei??? Vorbim de justitie sau de spectacol? Ca sa nu mai vorbim de situatia Domnului Doctor, un om care a salvat si el la randul lui atatia oameni!!!!! chiar daca acum se gasesc destui sa-si ofere aprecierile….Pana una alta demnitatea umana ne-ar obliga sa impunem ceia ce numim prezumtie de nevinovatie si sa nu-i mai lasam pe toti sa-si faca …”numerele” ca la circ..

  2. Pai romanii sunt foarte egoisti , atata vreme cat le merge lor bine , sau ma rog , nu au probleme cu justitia , ii doare in cot de ceilalti ! Imi pare rau sa spun, dar fiecare isi urmareste propriul interes si atat ! De asta nu progresam , pentru ca fiecare se gandeste doar la el , si isi spune in gand …bine ca n am fost eu in locul lui ! cu alte cuvinte suntem un popor de lasi si egoisti in ansamblu !