La mulţi ani, Europă!

Sunt un pro-european din convingere. Mai mult, sunt adeptul unei Europe federale, în care să existe o autoritate centrală puternică, cu atribuţii în politica externă, apărare, taxe şi impozite, educaţie şi sănătate. Nu cred să fi existat în istoria continentului o altă perioadă atât de propice atenuării decalajelor dintre zonele mai bogate şi cele mai puţin avute. Desigur, depinde mult şi de dorinţa locuitorilor acelor areale de a evolua, de a se apropia de un standard ridicat de civilizaţie, de a-şi asuma responsabilităţi şi de a le îndeplini.

Sunt pentru o Europă a tuturor, dar a unor egali în drepturi, în măsura în care se dovedesc egali în respectarea regulilor. Nu te poţi aşeza să mănânci  nespălat pe mâini şi tot tu să te superi dacă ţi se atrage atenţia că murdăreşti faţa de masă sau că tacâmurile nu sunt puse de formă. O casă în care să intri şi să rămâi cu capul sus, nu cu coada sus!

Cât priveşte teama de pierderea identităţii culturale…  şi azi, la mai bine de 150 de ani de la Unirea Principatelor Române, moldovenii au acelaşi grai dulce, prea puţin contaminat de accentul “oficial”. Şi chiar şi azi, ei prepară mucenicii în acelaşi mod, nelăsându-se asimilaţi de muntenii cei diferiţi, care fierb cocă în apă dulce :)

Mai multe pe acest subiect am publicat anul trecut aici, şi nu are rost să mă repet!

La mulţi ani, Europă!

***

Categorii: timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Eu cred ca am inteles altceva din articolul lui Radu (sa nu te superi ca renunt la apelativul de politete -nu-mi lipsesc, nici politetea nici respectul, dar parca e mai putin formal, mai “chat”). Ca pentru a intra in Europa asa cum se cuvine, trebuie sa ne ridicam noi la inaltimea standardelor lor. Da, sunt mai civilizati, se spala mai mult, folosesc apa, sapun si pasta de dinti in cantitati mult mai mari. Dar ei n-au RRROMI. Recunosc, sunt putin nationalista, sunt poate ceva mai mult rasista, dar…DAR!! Cu rromii care s-au integrat, care au inteles ca sunt romani CA noi si CU noi (si nu ma refer doar la Madalin Voicu sau la CONECT R), sunt atatia medici, profesori, muncitori, vanzatori…care sunt corecti, cinstiti, muncitori si tot ce vrei, as iesi oriunde in lume. Ca avem si romani get-beget hoti, criminali, etc sunt la fel de constienta. Dar, daca facem un raport, este net in favoarea conationalilor nostri. Nu am divagat, desi asa pare. Cine ne-a facut noua numele pe care il avem in Europa? tot ei. Cine se va aseza in continuare la masa cu mainile murdare si-si va sterge, eventual, si picioarele de fata de masa? tot ei. Si NU pentru ca nu stiu sa se spele, sau n-au avut cu ce. Ci pentru ca asa vor ei. La misto!! Cu ei, ce facem? CUM facem? ca programe de integrare avem, sustinere internationala anti-rasism, slava Domnului! Pana si Madonna! Si degeaba. pentru ca asa vor ei.

  2. Ar fi minunat sa fie cum spui tu, dar ceea ce ni s-a intamplat pana acum din partea Europei nu ne lasa sa ne facem mari sperante. Oricum, e continentul nostru, asa ca: La multi ani, Europa !

  3. Eu unul sunt satul de o asa-zisa europa (cu e mic), care nu face decât sa își urmărească interesele folosind lozinci de 2 bani. Sa fim serioși, nu contam pe harta europei decât ca sclavi. Eu unul nu mai vreau în europa asta. Iar motivele sunt aceleași ca ale lui Mos Ion Roata.

  4. Ai dreptate. La noi in Romania nationalismul primeaza. De exemplu pentru reinfiintarea securitatii sub noul nume de SRI am avut nevoie de Tg. Mures, oricum se mai pot continua scandalurile interetnice care au mascat fapte grave. Si mai este ceva! Dupa revolutie s-a lansat marea lozinca “NU NE VINDEM TARA” ……. Am dat-o gratis. Nu uita! Aproape 700.000 ha din pamantul nostru a fost cumarat de straini pe bani de nimic. Daca vei studia bine problema o sa constati ca un parc natural romanesc a fost vandut la italieni, a fost arat…..
   Salutari si sa ne dea Dumnezeu mintea de pe urma

  5. La modul ideal, totul e frumos, dar evident utopic ca si in cazul socialismului sau comunismului! Interesul granzilor in Romania, si nu numai, sunt resursele materiale si umane, ambele exploatate cu profit maxim si cheltuieli minime! Investitiile straine au venit doar pentru salariile derizorii si pentru profituri colosale. Ce nu a prezentat un interes direct, s-a distrus! Unde punem semnul de egalitate? Doar la preturi?! Sa-i intrebam si pe ciprioti cum e cu proprietatea si restul de lozinci din manualele de economie politica? Ca suntem europeni, normal nimeni nu poate contrazice, istoric si geografic vorbind. Politic si economic, suntem doar provinciile de la marginea imperiului, care trebuie stoarse pana vreun conflict cu “ceilalti” nu face sa treaca la alta subordonare vremelnica. Investitiile sunt mici si dispensabile, si Nokia e doar unul dintre exemple. Ce vom face daca se va hotari ca “marca nationala”se va produce in Maroc? Nimic, pentru ca nu hotaram noi, si cine nu hotaraste, nu conteaza… Nici macar cine si ce voteaza nu mai conteaza, daca nu vrea “Europa”… Cu tristete trebuie sa observ ca, la fel ca si lozincile lui Ceausescu, si cele “democratice si capitaliste” sunt la fel de pompoase si goale de continut. Ca doar democratia nu-i pentru catei… UE e o constructie care ia apa pe la toate incheieturile, iar noi ne scufundam primii, la fel cu cei de la clasa a IV-a a Titanicului! Usile sunt inchise, iar barcile sunt pentru altii; doar la Bruxelles fanfara inca canta…