kitschul şi naţionalismul de paradă

Întâi de toate nu mi-a plăcut melodia. Apoi mi-a displăcut aerul preţios de vedetă galactică al interpretului, descoperit peste noapte de Antena 3 şi promovat strict pentru a-i face în ciudă Turcescului rival. Despre voce nu mi-am dat cu părerea, pentru că nu mă pricep, dar, subiectiv, desigur, mi s-a părut forţată şi departe de claritatea şi naturaleţea altor contratenori pe care i-am auzit ocazional.

După care i-a apărut clipul, o însăilare caraghioasă de elemente macho cu eşarfe roz, cu un aer straniu de parvenitism strident. Capac le-a pus rochia (?) cea neagră, decolteul până la buricul epilat şi, evident, cruciuloiul de cocalar. Totul, de un prost gust desăvârşit, un kitsch ce ar fi putut fi amuzant, cam ca peştele de sticlă de pe televizor, sau ca răpirea din seraiul de pe carpetă, dacă n-ar fi avut pretenţia că reprezintă România. Sincer, nu mă aşteptam să ajungă în finală şi nici să se claseze pe locul al 13-lea. Uitasem că apetenţa pentru circ nu este specifică doar unei părţi a românilor. La final am realizat că scenografia e cea care i-a adus cele mai multe puncte, pentru că, într-un concurs destul de aşezat ca imagine, reprezentaţia lui a ieşit în evidenţă, lăsându-i, probabil, pe mulţi, cu gurile căscate!.

Dar, evident, în stilul nostru strămoşesc, după cvasi eşec, vine victimizarea! Începe protagonistul, care dă dovadă de un caracter pe măsura performanţei sale de prost gust: “Eurovision este un concurs trucat şi mizerabil. Sunt curios să văd ce va face această fată după terminarea concursului. Nu îi dau şansa să depăşească nivelul ţărilor scandinave.” Sigur, când vorbeşte cu dispreţ despre nivel, se referă la Abba, Europe sau Roxette. Pe care el îi bate la popou la orice oră, chiar şi trezit din somn.

Apoi românii pur-sânge, verzi ca bradul, care şi-ar apăra ţara ascunşi în dulapuri sau sub canapele, dar când e vorba de bătut cu pumnul în piept şi de plâns cu lacrimi de crocodil de răutatea duşamnilor naţiei noastre, sunt primii. Şi vocali, şi agresivi! Aşadar, o conspiraţie mondială ne-a împiedicat să câştigăm Eurovisionul. Imposibil să nu le fi plăcut! Nuuu, sigur e o mână criminală la mijloc, a celor care nu ne iubesc pe noi, românii, pentru că suntem buni, frumoşi, cinstiţi şi muncitori. Şi pentru că ne invidiază atât de mult, nu vor să dea cezarului ce-i al cezarului. Şi se votează ca nesimţiţii între ei, în loc să valideze, cu sms-ul lor profan şi plebeu, capodoperele artistice dâmboviţene.

Dar cel mai grav nu mi s-a părut asta. În fond, aşa facem şi la fotbal, şi-n politică şi cam la orice presupune confruntarea dintre imaginea pe care o avem noi despre noi şi atitudinea celorlalţi faţă de noi. Cel mai tare m-a deranjat afirmaţia pe facebook a unei conaţionale, chintesenţa mentalităţii mioritice: “nu contează cum e, trebuie să-l susţinem, pentru că reprezintă Romania”.  Deci, noi, în loc să fim intransigenţi cu non-valoarea, indiferent de ştampila pe care o poartă, ne simţim obligaţi să o luăm în braţe, cu ipocrizie, doar pentru că, nu-i aşa, e exponenta ţării noastre, s-o apărăm cu agresivitate şi abnegaţie demne de cauze mai bune, să-i punem la stâlp pe toţi trădătorii de neam şi patrie care-şi permit să nu se simtă reprezentaţi de orice kitsch made in Romania. Cu senzaţia că, dacă ne dăm naţionalişti, o să (re)devenim o naţiune!

PS. Suntem aşa de subiectiv dezarticulaţi logic, încât putem să ne plângem concomitent şi că se votează politic şi că Moldova nu ne-a dat 12 puncte! :)

***

Vrei să primeşti direct în mail informaţii despre noile postări de pe blog? Abonează-te la newsletter, în meniul din dreapta!

***

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Sunt perfect de acord cu cele scrise. Acest Cezar a castigat concursul Eurovision Romania numai pentru ca si-a pus Gadea (nu toata A3!) in cap sa-l promoveze, desigur la solicitarea Angelei Gheorghiu (trebuia sa dea si el ceva contra prezentei ei repetate in emisiunile lui). Deci daca A. Gheorghiu l-a promovat pe Ouatu (am vazut personal clipul la A3), l-a promovat si Gadea. Sigur ca, in egala masura trebuia combatut turcescul, obligatie de care s-a achitat cu succes M. Badea. Si uite-asa, pentru simplul fapt ca Gadea a reusit sa-si incordeze muschii si sa-si mobilizeze ultrasii (doar nu credeam ca Basescu este singurul care are ultrasi…), l-am vazut la Eurovision pe Ouatu in locul Luminitei Anghel. In concluzie, desemnarea lui Ouatu ca reprezentant al Romaniei in concursul de la Malmo nu a avut nimic de-a face cu valoarea lui personala sau a cantecului interpretat. A fost doar o dovada ca spiritul de turma si atitudinea de ultrasi sunt cele doua elemente care definesc o parte semnificativa a poporului roman.
   Cat despre echipamentul de Dracula si pieptul ras, mie mi s-au parut absolut gretoase. Dansatorii, jenanti. Pe scurt, un fiasco demn de unul dintre ultimele cinci locuri, si nu de locul 13.

   1. Oana,
    Te rog inceteaza cu Luminita Anghel, deoarece nu era mult mai presus. Te invit sa reasculti piesa ei pentru editia de anul acesta.
    Nici macar nu a fost aproape, cum spui tu, deoarece pe locul 2 s-au clasat Electric Fence, si abia apoi favorita ta.

    Se poate mult mai bine, dar trebuie lucrat la selectia interna, trebuie renuntat la jurizarea “exceptionala” a unor artisti/fost artisti – sau mai bine spus cvasi-artisti,

    Si nu in ultimul rand sa trecem de semnificatia numelui.

    Mie personal, mi-a placut ocupanta locului 2 – Electric Fence.

    Ideea e ca piesa sa atraga.
    Referitor la commentul unei persoane de mai sus: a se lua aminte, Grecia a avut o piesa absolut ridicola, DAR, refrenul acela cu “alcoohol is free” a fost foarte “catchy”, a prins la public – sa nu va aud ca toti votantii sunt betivi – drept urmare clasare pe loc 6.

    Cezar nu avea ce sa ne reprezinte, specificul piesei nu l-ar fi recomandat nici pentru finala nationala.

  2. Cred ca fiecare trebuie sa-si vada de domeniul lui muzical. Cezar Ouatu de opera, Irina Loghin de muzica populara, si asa mai departe. Altfel anul viitor putem sa o trimitem pe dna Irina Loghin. NU ca nu mi-ar place de dansa, dar muzica pop trebuie cantata de voci adecvate. Hai sa nu ne mai dam asa mari cunoscatori pe plaiuri mioritice cand suntem niste caraghiosi de cate ori scoatem nasul in afara. Doar din politete nu au ras de noi pe fata, ca nu erau taranii de la caminul cultural care comentau saruturile din “O floare si doi gradinari”. Mie, ca roman, mi-a fost jena de tot show-ull asta.

  3. De acord cu observatiile formulate la care adaug tristetea privitoare la scarba fata de LIMBA ROMANA pe care o manifesta interprtii de muzica usoara si nu numai ….

  4. Da, cu totul de acord… Oare de ce n-au votat romanii din Spania, Italia, Germania, Irlanda, etc. Este simplu : PREZENTA ROMANIEI LA EUROVISION – 2013 a fost PENIBILA !