javre!

Un copil de 4 ani a fost omorât de maidanezi! În capitala României, ziua în amiaza mare! Ce fac oamenii în astfel de momente? Îşi asumă responsabilităţi, caută soluţii, deplâng moartea unui băieţel? Nu! Nicidecum! Aruncă vina unul pe altul, până când aceasta se aşterne mai grea ca pământul, peste rănile victimei. Primăria se spală pe mâini şi spune că locul dramei era privat. Câinii nu, dar ce contează? După eveniment, s-au găsit urgent zeci de angajaţi, maşini, dotări tehnice. Toate pentru a arăta la televizor cât de prompte pot fi autorităţile.

Nimic nou. De 20 de ani, toţi candidaţii au promis că vor rezolva problema. Odată ajunşi în fotoliile oficiale, au găsit tot felul de scuze pentru a nu se ţine de cuvânt. Şi în spatele cărora au dispărut şi grămezile de bani alocaţi de ochii lumii. Dar ei sunt, teoretic, pasibili de pedeapsa electoratului, şi nu doar o dată la 4 ani, ci şi printr-un referendum local, ori de câte ori membrii comunităţii consideră că nu sunt păstoriţi cum trebuie. Că asta nu se-ntâmplă, ţine mai mult de mentalitatea românilor decât de conspiraţii oculte sau fatalităţi ancestrale care ne împiedică să ne alegem conducători corecţi şi capabili.

Dar ce faci cu ceilalţi vinovaţi pentru situaţia câinilor vagabonzi? Cu cei care-i hrănesc şi care-i apără gălăgios, uneori isteric, de orice tentativă de a-i ridica de pe străzi? Care urlă că adăposturile nu sunt bune, că eutanasia nu e bună, că locul animalelor e pe străzi, ca factor psihologic pozitiv? Cine-s ăştia? Asociaţia ”Cuțu, cuțu”, Fundaţia “Lessie”, Fundaţia Doggie-dog, Comitetul Naţional pentru Protecţia Animalelor, Asociaţia “Nu mai eşti singur”, Asociaţia „Caleidoscop” şi Asociaţia pentru protecţia animalelor „Tomita”.  Care, acum un an, organizau un protest susţinut de astfel de materiale:

“Prezenţa câinelui urban în viaţa orăşeanului este un factor psihologic pozitiv. Din păcate, deţinerea unui câine ca animal de companie în apartament este de multe ori imposibilă şi a condus la îngrijirea de către oameni a acestor animale în jurul blocurilor, în parcuri sau alte zone frecventate de orăşean – manifestare absolut firească şi sănătoasă a preferinţei omului faţă de câine. [..] Nu suntem de acord cu măsura reținerii în adăposturi a tuturor câinilor fără stăpân, fără deosebire. […]  la oamenii care au îngrijit aceşti câini şi s-au ataşat de ei apare o “traumă psihologică majoră” în urma ridicării câinilor comunitari blânzi din zonele unde sunt îngrijiți de iubitorii de animale ” (găsiţi tot textul aici).

Ăstora ce să le faci? Cum să-i opreşti de la a contribui activ la perpetuarea situaţiei din oraşele ţării? Cum îi poţi opri să hrănească maidanezii, stimulându-i să-i atace pe toţi cei care n-o fac şi care, evident, în mintea animalelor, sunt duşmani? Cum îi determini ca, în loc de scandal pe mulţi bani, să se implice cu adevărat şi să ajute autorităţile, nu să fie gigi-contra la orice iniţiativă, oricât de firavă ar fi?

Dar, cel mai important, cum îi poţi opri să tacă, măcar în astfel de momente, în care un copil moare sfâşiat de colţii preaiubitelor lor animale? Cum îi poţi împiedica măcar să nu iasă public, împroşcându-i cu mizerii pe toţi cei care vor, pur şi simplu, doar să nu se teamă să-şi lase copiii pe străzi sau în parcuri? Cum scapi de tupeul extraordinar cu care dau vina pe bunica copilului pentru că nu l-a supravegheat? Sau să se întrebe retoric dacă nu cumva victima a atacat căţeluşii, iar aceştia, săracii, au reacţionat? Sau de ce nu a avut nişte păpică în buzunar şi nu le-a vorbit frumos acestora, că sigur l-ar fi lăsat în pace?

Cum îi opreşti la a fi mai periculoşi şi mai inumani decât animalele pe care le iubesc atât de mult?

UPDATE: “Autoritatea pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor (ASPA) a anunţat că maidanezul murdar de sânge pe bot, cel mai agresiv dintre cei şase câini ridicaţi de ASPA, a fost identificat ca aparţinând ONG-ului Caleidoscop, care-l adoptase, dupa ce fusese sterilizat de ASPA.”

Iată cum arăta Ionuţ, cel omorât de maidanezi.

Categorii: specimene şi mentalităţi, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Such a sad story, Total agree with your post. I dont see why people should leave their dogs roaming around the streets or parks, They not good for kids,A dog is just an animal, They can do whatever they want to do at anytime. Huhhhh…Poor Boy!

   1. You are perfectly right my friend, thing is that not everyone thinks just as we do. A tragedy happened, and what are people doing? Still saying that the “poor dogs” were attacked probably, and this is why they killed.
    Well I am sorry I wish for whoever loves them, to adopt them, if not there is necessry to build shelters, and even to euthanise the dogs who are either very old, either very ill, or who present signs of excessive agressevity. This is what is done in civilised countries.
    The NGO’s are doing a terrible job. Ignoring the poeple, and embracing the dogs.
    But the world had been formed by dogs, or by people? Are they not human beings too.
    Aniway, I appreciate the fact that an English speaker had writen here as well.

    Have a nice day.

  2. In spatele fiecarui caine e un om, el l-a lasat pe strada, l-a infometat, l-a inrait. sa nu uitam asta! Chiar daca maine omoram toti maidanezii, intr-o luna strada va fi plina de caini pentru ca exista oamnei care isi abandoneaza animalele. Raul e la noi ce repede se uita!

   1. Raul e la noi din multe puncte de vedere, ca sa nu spun toate: lipsa de educatie a oamenilor care nu-si sterilizeaza animalele de companie ori care le abandoneaza, lipsa de reactie si solutii din partea autoritatilor, lipsa de creier a celor care cred ca locul patrupedelor este pe strada, lipsa de bun simt a celor care si-au facut din maidanezi o afacere (unele autoritati, firme prietene, multe dintre ONG-uri s.a.) si lista lipsurior poate continua. Dar, ramane problema ca acesti caini sunt pe strada, cee ce nu este nici civilizat, nici firesc, neafiliindu-se niciunei urme de normalitate. Ramane in continuare nevoia acuta pentru oraselor din Romania de a scapa de maidanezi.

  3. daca oameni mari nu le pasa atunci o platesc copii ……. e ingrozitor dar nu cred ca oameni se schimba chiar daca s-ar intampla in fiecare saptamana. Eu am catelul meu spinu care e de pe strada din Ro si en un iubaret si ascultator, dar binenteles a trebuit sa traca ceva timp dar merita , asa ca adoptati si ma promit ca cel mai urat si agresiv caine poate deveni cel mai bun prieten sau lasati sa …ca mai sus

   daca cineva da vina pe caine sa-mi explice mie care e greseala lor ??? nu e omul care ii lasa in stratda si ii arunca de colo colo ca nu are incredere in nici un om numai intr-o zi de pe strada. Oemeni ii urasc si cainilor le e frica de voi, cainele atatca daca se simpte atacat chiar cu o privire nu mai mult sau e bolnav in comparatie cu oameni care ucid cateodata din placere .

   ma intreb daca cei care isi arunca pui de catei pe strazi, la gunoi etc se gandesc ca poate chiar acei catei aruncati (sau ui lor) de el/ea a ucis acel copil??? ma intreb au ceva constinta?? nu m-ar mira daca nici prin gand nu le-ar trece ….. ca asa sunt ei … oemeni de .. nimic …….

   sunt tare nervoasa precum se vede :)) dar acuma sper inca o data ca daca vedeti pe cineva aruncand catelusi ii luati o poza la masina sau persoanei sau ce vreti si dati la ..politie as zice dar eu stiu cum politia romana ar face, da-ti pe net si aratii cu degetul ca ei sunt ucigasi adevarati, din cauza lor se intampla …ca mai sus ..

   cum Ziceam mai sus e ingrozitor …. cu privire la parinti si la cipilas, nu, nu-mi pot imagina durerea cum nimeni nu poate decat cei care traiesc pierderea, ce e ce imi pot imagina e ca nimeni din cei implicati ca parinti sau ca cei care nu au vointa sa faca ceva referitor la situatia cainilor de ce va mira ca se intampla asa ceva si de ce nimeni nu se invinavateste pe sine?? E omul care a lasat caini in strada, e omul care nu face nimic sa se schimbe situatia … asa ca a cui e vina? a cainilor sau oamenilor?? Noi aici nu avem caini pe strazi pentru ca oameni au respect pt ei . Animale domestice lasate in strada .. ce fel de educatie sau inteligenta e aia, si toti care lupta pentru a schimba situatia se lupta cu morile de vand. Din cauza EU care ani la rand a dat la bani in Romania sa se faca ceva si ala fundatiile. Ce a facur romanul?? profita de situatie cateilor sa se inbogateasca si a devenit o super afarcere, binenteles ca nu se schimba situatia ca atunci nu mai fac ei bani, si caini care sunt luati la castrare ii ucid a doua zi dupa ca nu e in beneficiu lor …. etc etc…. si oti ceilalti se asteapta ca altcineva sa faca ceva…. pana la urma caini care sunt animale domestice, cel mai bun prieten al omului, pe strazi devine salbatic si din prieten ajunge opusul si asta nu e vina cainilor cand o sa intelegi asta??? Nu-mi e mila de oameni mie mie mila de adevaretel suflete inocente, omul e cel mai putin inocent. Acel copil da si e enorm pacat dar acuma el nu mai sufera ci parinti …. adica a celor care ca voi toti traini cu caine salbatici orintre voi si va mira cand sunteti atatcati….. nu, nu imi e mila ………

  4. Cred ca avem prea putina nevoie de latraturi siropoase si lacrimogene, despre cum romanii rai omoara maidanezi nevinovati in toata tara. NU AU ADUS NIMIC BUN PANA ACUM. Daca nu putem fi originali (si se pare ca nu putem) trebuie sa ne luam dupa cei care s-au confruntat cu probleme identice/similare si le-au rezolvat. Trebuie studiata legislatia din toate tarile UE si vom avea sansa de a ne forma o parere corecta despre cum ar trebui sa arate solutiile pentru a scapa de maidanezi. PRORITAR ESTE DISPARA DE PE STRAZI !!! Este corecta solutia deparazitarii si sterilizarii exemplarelor capturate, urmate de darea spre adoptie a cainilor neagresivi. DIN PACATE, NU POATE FI EXCLUSA SOLUTIA EUTANASIERII, IN SITUATIA IN CARE NIMENI NU SOLICITA ADOPTIA. Sunt de parere ca indicele cel mai elocvent pentru a determina daca o comunitate iubeste sau nu animalele, il reprezinta NUMARUL ADOPTIILOR si nu latratul aiurea ca suntem mari iubitori de animale. PRIN ADOPTIE INTELEG CA PASTREZI ANIMALUL, NU CE-A FACUT NESIMTITA AIA CARE A ELIBERAT PE STRADA CAINELE UCIGAS. In fine, este obligatorie, sub sanctiune legala, castrarea oricarui animal de companie (in mediul urman si rural), excepatie facand crescatorii autorizati.

  5. ,,Cum ii poti opri sa hraneasca maidanezii,stimulindu-i sa-i atace pe toti cei care n-o fac”. De prima data am vrut sa fiu ,,acid”in comentariu dar chiar regret ca puteti scrie asa ceva (ori poate nu a-ti reflectat suficient) Dar daca totusi sunteti convins de ceea ce a-ti scris atunci va spun ca sunteti intro mare eroare(exprimat foarte elegant).