javre!

Un copil de 4 ani a fost omorât de maidanezi! În capitala României, ziua în amiaza mare! Ce fac oamenii în astfel de momente? Îşi asumă responsabilităţi, caută soluţii, deplâng moartea unui băieţel? Nu! Nicidecum! Aruncă vina unul pe altul, până când aceasta se aşterne mai grea ca pământul, peste rănile victimei. Primăria se spală pe mâini şi spune că locul dramei era privat. Câinii nu, dar ce contează? După eveniment, s-au găsit urgent zeci de angajaţi, maşini, dotări tehnice. Toate pentru a arăta la televizor cât de prompte pot fi autorităţile.

Nimic nou. De 20 de ani, toţi candidaţii au promis că vor rezolva problema. Odată ajunşi în fotoliile oficiale, au găsit tot felul de scuze pentru a nu se ţine de cuvânt. Şi în spatele cărora au dispărut şi grămezile de bani alocaţi de ochii lumii. Dar ei sunt, teoretic, pasibili de pedeapsa electoratului, şi nu doar o dată la 4 ani, ci şi printr-un referendum local, ori de câte ori membrii comunităţii consideră că nu sunt păstoriţi cum trebuie. Că asta nu se-ntâmplă, ţine mai mult de mentalitatea românilor decât de conspiraţii oculte sau fatalităţi ancestrale care ne împiedică să ne alegem conducători corecţi şi capabili.

Dar ce faci cu ceilalţi vinovaţi pentru situaţia câinilor vagabonzi? Cu cei care-i hrănesc şi care-i apără gălăgios, uneori isteric, de orice tentativă de a-i ridica de pe străzi? Care urlă că adăposturile nu sunt bune, că eutanasia nu e bună, că locul animalelor e pe străzi, ca factor psihologic pozitiv? Cine-s ăştia? Asociaţia ”Cuțu, cuțu”, Fundaţia “Lessie”, Fundaţia Doggie-dog, Comitetul Naţional pentru Protecţia Animalelor, Asociaţia “Nu mai eşti singur”, Asociaţia „Caleidoscop” şi Asociaţia pentru protecţia animalelor „Tomita”.  Care, acum un an, organizau un protest susţinut de astfel de materiale:

“Prezenţa câinelui urban în viaţa orăşeanului este un factor psihologic pozitiv. Din păcate, deţinerea unui câine ca animal de companie în apartament este de multe ori imposibilă şi a condus la îngrijirea de către oameni a acestor animale în jurul blocurilor, în parcuri sau alte zone frecventate de orăşean – manifestare absolut firească şi sănătoasă a preferinţei omului faţă de câine. [..] Nu suntem de acord cu măsura reținerii în adăposturi a tuturor câinilor fără stăpân, fără deosebire. […]  la oamenii care au îngrijit aceşti câini şi s-au ataşat de ei apare o “traumă psihologică majoră” în urma ridicării câinilor comunitari blânzi din zonele unde sunt îngrijiți de iubitorii de animale ” (găsiţi tot textul aici).

Ăstora ce să le faci? Cum să-i opreşti de la a contribui activ la perpetuarea situaţiei din oraşele ţării? Cum îi poţi opri să hrănească maidanezii, stimulându-i să-i atace pe toţi cei care n-o fac şi care, evident, în mintea animalelor, sunt duşmani? Cum îi determini ca, în loc de scandal pe mulţi bani, să se implice cu adevărat şi să ajute autorităţile, nu să fie gigi-contra la orice iniţiativă, oricât de firavă ar fi?

Dar, cel mai important, cum îi poţi opri să tacă, măcar în astfel de momente, în care un copil moare sfâşiat de colţii preaiubitelor lor animale? Cum îi poţi împiedica măcar să nu iasă public, împroşcându-i cu mizerii pe toţi cei care vor, pur şi simplu, doar să nu se teamă să-şi lase copiii pe străzi sau în parcuri? Cum scapi de tupeul extraordinar cu care dau vina pe bunica copilului pentru că nu l-a supravegheat? Sau să se întrebe retoric dacă nu cumva victima a atacat căţeluşii, iar aceştia, săracii, au reacţionat? Sau de ce nu a avut nişte păpică în buzunar şi nu le-a vorbit frumos acestora, că sigur l-ar fi lăsat în pace?

Cum îi opreşti la a fi mai periculoşi şi mai inumani decât animalele pe care le iubesc atât de mult?

UPDATE: “Autoritatea pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor (ASPA) a anunţat că maidanezul murdar de sânge pe bot, cel mai agresiv dintre cei şase câini ridicaţi de ASPA, a fost identificat ca aparţinând ONG-ului Caleidoscop, care-l adoptase, dupa ce fusese sterilizat de ASPA.”

Iată cum arăta Ionuţ, cel omorât de maidanezi.

Categorii: specimene şi mentalităţi, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Este o nenorocire cauzata atat de dezinteresul autoritatilor cat si de incompetenta organizatiilor de protectie a animalelor care nu au reusit sa controleze aceasta situatie. Nu este mai putin adevarat faptul ca in cazul de fata principalul vinovat este in mod clar bunica copiilor. Aceasta a dat dovada de iresponsabilitate. In mod normal trebuia sa lase copii sa se joace numai in locuil in care putea sa-i vada. “Cainii criminali” se aflau totusi intr-un spatiu imprejmuit si isi aparau teritoriul de orice intrus. Daca s-ar fi aflat in parc nu s-ar fi intamplat nimic. Comportamentul bunicii cu asteptatul 20 min, renuntare la cautare, sunat la 112, este incalificabil. ESTE PRINCIPALA VINOVATA DE MOARTEA NEPOTULUI. In plujs din cate am vazut-o la posturile tv nu parea prea afectata de ce s-a intamplat.

  2. Perfect, daca cainele apartine Caleidoscop, atunci Caleidoscop sa plateasca pentru viata copilului, caci trebuia sa-l tina legat si cu lesa, asa cum toti proprietarii de caini sunt obligati de lege s-o faca. N-au bani? Sa raspunda penal presedintele si toti cei din conducere, fiecare in parte si toti in bloc. Exista lege pentru asta!

  3. mi se pare halucinant cum de atata timp ambele tabere, de “iubitori” si “neiubitori” se cearta intre ele, in loc sa se uneasca si sa pretinda rezultate singurilor in masura sa rezolve problema: autoritatilor si colaboratorilor (aosciatii, ong, etc) adevaratii “iubitori” stiu ca nici macar cainilor nu le e bine pe strada. iar “neiubitorii” vor ca ei sa dispara de acolo. deci scopul e comun. de ce se pierde atata timp cu certuri inutile, in timp ce autoritatilor li se permite sa frece menta aiurea ? si sa cheltuie fonduri la fel de aiurea… la fel de halucinant mi s-a parut comunicatul oficial de ieri al primariei, care in loc de pareri de rau etc, zice ca vina nu e a lor, cainii erau pe domeniu privat… asta nu indigneaza pe nimeni se pare… e incredibil !

  4. Trebuie sa se gaseasca o solutie pentru acesti caini. Nu se mai poate asa!
   Ar trebui ca primarii de sector sa fie obligati prin lege sa rezolve problema cainilor fara stapan si cum altfel sa ii responsabilizezi, pe primari, decat aplicandu-le amenzi usturatoare, pentru fiecare caine maidanez gasit pe teritoriul sectorului respectiv. Sa vedeti atunci cat de repede se va rezolva problema. Pentru ca nu este admisibil ca intr-o tara europeana, in secolul XXI, sa se mai intample astfel de grozavii.
   Condoleante familiei indoliate!

   1. Da, de acord cu tine. Si cu nemernicii astia ce faci?

    “Autoritatea pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor (ASPA) a anunţat că maidanezul murdar de sânge pe bot, cel mai agresiv dintre cei şase câini ridicaţi de ASPA, a fost identificat ca aparţinând unui ONG, care-l infiase, dupa ce fusese sterilizat de ASPA.”

  5. Caut avocat foarte bun care, daca familia copilului este de acord, sa dea in judecata primaria pentru cea ce s-a intimplat copilului. Costurile ma privesc. In acest mod poate moartea acestei fiinte nevinovate va avea si un efect pozitiv.

   1. Eu zic sa dai in judecata acest ong!

    “Autoritatea pentru Protecţia şi Supravegherea Animalelor (ASPA) a anunţat că maidanezul murdar de sânge pe bot, cel mai agresiv dintre cei şase câini ridicaţi de ASPA, a fost identificat ca aparţinând unui ONG, care-l infiase, dupa ce fusese sterilizat de ASPA.”

   2. Sunt total de acord cu tine. Parintii trebuie neaparat sa dea primaria in judecata si sa ceara daune morale imense, si spus asta cu toata seriozitatea. Daca primaria va fi obligata la plata, sunt sigura ca imediat va gasi si o solutie urgenta si definitiva pentru caini.
    Au cheltuit sume mari de bani pentru sterilizarea cainilor maidanezi, dar am o intrebare pentru dl Oprescu, care este si medic: un caine sterilizat musca? Ca baniesc ca doar ii sterilizeaza, nu le scot si coltii.