iete că strada nu fu țara!

Mai țineți voi minte tragedia din Colectiv? Aceea cu 60 de morți? Care a declanșat o emoție națională și-o maree stradală plină de revoltă? Dacă îndrăzneai să te îndoiești de ordinea vinovățiilor stabilită de aceasta din urmă riscai să fii linșat în piața publică a internetului. Țara voia schimbare! Și tu n-aveai voie să ai dubii! Dacă n-aveai chef să mărșăluiești strigând ”corupția ucide” și să le ceri tuturor să plece acasă, era indicat să te ascunzi sub patul tău de comunist retrograd și să taci. Nu să te întrebi dacă oamenii aceia, mulți de bună-credință, chiar știu ce vor, dincolo de sloganurile găunoase de tipul ”să fie bine ca să nu fie rău”. Dacă puneai la îndoială capacitatea străzii de a oferi și o alternativă coerentă, articulată și, mai ales, realistă, erai dușmanul poporului. Pentru că, nu-i așa, strada era poporul. Bașca erai acuzat și că îți bați joc de moartea nevinovaților, deveniți peste noapte martiri ai luptei împotriva bubelor societății!

E, iete că un sondaj de opinie realizat de INSCOP arată că strada nu fu tocmai reprezentativă pentru țară. Adicătelea, nu era chiar portavocea întregului, ci doar a unei minorități ceva mai dinamice, mai agresive, mai convinse că deține adevărul, deci mai ușor de stimulat în a se manifesta atât timp cât va fi nevoie. Pentru că, în pofida manipulărilor grotești din ultimele 40 de zile, cei mai mulți dintre români tot n-au priceput ce-a avut sula cu prefectura. Adică unde-i legătura logică dintre ce s-a-ntâmplat în noaptea fatidică și efectele abrupte asupra instituțiilor statului.

Astfel, deși nu s-a vorbit aproape deloc despre ei, că doar sunt antreprenori, și despre privații români nu ai voie să zici nimic rău, patronii capcanei morții sunt considerați principalii responsabili pentru ce s-a-ntâmplat. Adică cei care, pentru profit, au riscat la ruleta rusească, și-au pierdut, viețile a zeci de oameni. 34% dintre cetățeni cred asta. Lor li se adaugă 23,8% care consideră că de vină sunt ăia care au aprins în interior artificii destinate exterioarelor. Și au dreptate, chiar dacă în cazul lor e vorba mai degrabă de incompetență criminală și nu de goana după înavuțire. Urmează 20,1% care încă sunt convinși că primăria trebuia să controleze clubul, chiar dacă, până acum, n-a apărut niciun indiciu clar că era treaba ei. Și, în final, 14,8% distribuie responsabilitatea pe umărul executivului și inspectoratului pentru situații de urgență.

Vă spun sincer că am avut o senzație de bine văzând că propaganda nerușinată nu a avut succes chiar de tot. Sigur, și-a îndeplinit obiectivul principal. Dar nu i-a prostit chiar pe toți. Oamenii, cei mai mulți dintre ei, chiar știu că marile tare al societății românești sunt lipsa de scrupule și incompetența. Ceea ce înseamnă că mai există o resursă de decență acolo, în majoritatea tăcută, cea care, cu bunele și cu relele ei, reprezintă, totuși, națiunea. Și la ce folosește, vă și mă veți întreba, dacă ea stă în case și lasă o minoritate să pună în scenă șarada cu ”societatea civilă” care face și drege, știe ce e bine, schimbă tot și spoiește România? La nimic concret, desigur. Decât, poate, la senzația pe care o au cei ca mine, că, așa cum s-a mai întâmplat în istoria noastră, chiar dacă rar, în situații reale de criză, soarta țării nu va mai sta doar în mâinile unei minorități.

PS. Deci, când președintele tuturor românilor a spus că a fost nevoie să moară oameni ca să-și dea demisia guvernul a vrut, de fapt, să zică ”să fie schimbat guvernul de reprezentanții în stradă a maxim 14,8% dintre cetățeni”. Dar presupun că a fost vorba doar de o  inadvertență apărută la traducere.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Trebuie initiata urgent o initiativa parlamentara de formulare a unei noi legi a ONG-urilor,mai ales sa se clarifice modul lor de functionare ,domeniile in care se pot implica si mai ales modul lor de finantate.Sa fie excluse posibilitatile de finantate de la bugetul statului.Daca sunt de interes national inseamna ca dubleaza insitutii ale statului si nu mai sunt neguvernamentale.

  2. INSCOP este o institutie a SRI.
   Reprezentarea procentuala, viciata datorita institutiei in sine, nu acopera intrebarea pentru care se scriu aceste randuri. Vinovatia nu este acelasi lucru cu perceptia publica despre institutii. Vina in acest caz punctual este a unor oameni care, au actionat asa pentru ca toti faceau asa, adica sistemul era de acest gen, iar la ei s-a intamplat nenorocirea. Coruptia institutionalizata asa functioneaza si o stiu toti roamnii pe pielea lor, fara Colectiv.

   1. Nu inteleg de ce SRI-ul ar fi vrut sa delegitimeze fix miscarile pe care le-a facut in strada dupa Colectiv :))))
    Iar asta cu ”toti fac asa” e o mentalitate romaneasca sadea. Saracutii, au avut ghinion, nu?, ca s-a-ntamplat fix la ei!

  3. argumentul asta cu 34% din populatie e usor stupid si oportunist… procente mai mari de oameni au pareri de care daca se tine cont ne ducem de rapa…
   e ok… sa nu se revolte lumea impotriva coruptiei fiindca nu exista asa ceva la noi.. doar ici colo cand vreun patron da mita inspectorilor.. sau primarilor…
   sa le taiem capul patronilor…
   de parca ei au reactionat ca tot restul putorilor de politicieni cand au fost arestati… ei si-au recunoscut cu demnitate responsabilitatea… dar ia sa vedem cati din cei care au luat mitele sau le-au coordonat au facut acelasi lucru

   1. Adevarul e ca democratia e, in sine, usor stupida si oportunista. De asta eu as prefera un dictator care sa se descurce cu strada.
    Sigur, mi se pare inutil sa-ti explic ca nu exista nicio legatura intre ce am scris eu si ce ai comentat tu. E bine ca oamenii sa se revolte cand lucrurile in tara lor nu sunt in regula. Si mai bine ar fi daca oamenii aceia ar sti despre ce vorbesc si nu ar fi folositi pentru schimbari de guverne. Sa asociezi termenul “demnitate” cu patronii criminali mi se pare penibil. Eu tot astept sa aflu cine a luat mitele alea. Ca, pana acum, se pare ca n-a fost vorba nicio secunda despre coruptie, ci doar despre nemernicia unora care voiau sa se imbogateasca. Si incompetenta unor prosti din afacerile cu artificii. Dar, desigur, cam cat de penibila ar deveni toata miscarea de strada daca se va dovedi ca nimeni n-a luat nicio mita?

  4. A fost un atentat premeditat. Cum de în statistică nu apare și această variantă? ??? Clar. Intenționat ascunsă.