iar vorbit-a Împăratul!

Dar, ca de obicei, fără nimic din concizia, eleganţa, echidistanţa, echilibrul pe care le aştepţi de la un şef de stat, fie el împărat sau simplu preşedinte. Doar aroganţa a fost a unui despot luminat, ţar omnipotent al guberniilor, deţinător exclusiv al adevărului şi mânuitor, prin graţia divină, al tuturor mecanismelor care pot aduce bucurie sau tristeţe în vieţile supuşilor. Eu n-am văzut, însă, decât un om care îşi flutură agitat mâinile în toate direcţiile, din ce în ce mai vehement, deranjat de muştele obraznice care se-ncăpăţânează, în nimicnicia lor, să nu-i dea pace măreţului bărbat de stat să-şi ducă misiunea până la capăt.

Eu nu l-am auzit pe premier vorbind despre eşecul summitului de la Bruxelles legat de bugetul UE. Presa a făcut-o, şi ei a părut că vrea să-i dea replica preşedintele, în ieşirea de ieri. Dar n-a fost decât pretextul. El avea nevoie de o nouă apariţie publică, şi ce motiv mai bun ar fi putut găsi decât prezentarea măreţelor succese personale din capitala Europei, cam singurul loc unde acţiunile sale corespund funcţiei pe care o deţine.

O nouă ocazie pentru şeful statului să ne reamintească supremaţia sa în ale intelighenţiei, cunoaşterii, corectitudinii, responsabilităţii şi interesului pentru binele naţiei, într-o mare de politicieni naşpa. Voluntar sau nu, a cam scos poporul din această ecuaţie, pentru că e dificil să te pretinzi liderul lui şi, în acelaşi timp, să recunoşti că acesta nu te mai vrea, criticându-i preferinţele electorale. Aşa că a ajuns să vorbească numai despre instituţii, pe care, desigur, el e chemat să le apere, după ce tot el le-a consolidat. În viziunea sa asupra unei societăţi moderne şi democratice, guvernul şi parlamentul nu sunt instituţii. Sau, oricum, mult mai puţin importante decât DNA, CSM şi ANI. Pentru că se ştie, în orice stat normal la cap, puterea trebuie exercitată de anchetatori, procurori şi judecători, nu de legiuitori şi cei chemaţi să aplice actele normative. Sau, mai pe înţelesul unora, nu sunt buni cei aleşi direct de popor (parlamentarii) şi cei desemnaţi de aceştia (miniştrii). Nu, sunt buni doar cei stabiliţi de preşedinte, în baza unor criterii numai de el ştiute! De fapt, de Împărat, pentru că numai un astfel de rol divin îţi asigură asemenea prerogative de necontestat de către plebe.

Şi, ca orice împărat, a bătut imperativ cu cizma în podea şi a cerut celor care vor solicita umili firmanul de numire la Palatul Victoria, să facă bine să-i arate Lui că le au cu făcutul bugetului, să îşi dea El cu părerea dacă-i bine conceput şi dacă nu cumva vor să tragă naţiunea pe sfoară. Să arunce El un ochi de specialist economic peste capitole şi surse de finanţare, şi abia apoi va binevoi să numească premierul. Pentru că, după cum singur a spus, poate pe români i-or păcăli ăştia de la USL, dar pe el, care e marţian, mai greu! Din păcate, ca extraterestru, habar n-are că parlamentul, cel atât de insignifiant în viziunea prezidenţială despre o ţară serioasă, e cel chemat să analizeze şi să aprobe bugetul conceput de guvern, alt apendice nefolositor atât timp cât nu e condus de un reprezentant personal şi de încredere al Luminăţiei Sale.

În rest, miştocăreala de tavernă, rânjetele asortate, invectivele şi ameninţările din ce în ce mai puţin voalate. Nimic nou, am putea spune, dacă am face abstracţie de semnele din ce în ce mai accentuate ale disperării de a pierde definitiv partida. Un personaj care abuzează de cutumele media legate de un şef de stat pentru a ieşi la televizor din două-n două zile doar ca să le spună românilor că sunt nişte proşti pe care, totuşi, în mărinimia lui altruistă, o să-i apere de bau-bau, chiar şi împotriva voinţei lor, indiferent cât de clar va fi exprimată pe 9 noiembrie. Un preşedinte cu apucături de suveran absolut, fără să-i posede, însă, calităţile. Iar dacă râcîi puţin spoiala, orice copil mai răsărit la minte ar putea exclama nu “Împăratul e gol!”. Ci împăratul e, de fapt, bulibaşă!

PS. Şi asta îmi confirmă ipoteza de aici. Cu cât Ponta se va arăta mai împăciuitor şi mai dispus să coabiteze, cu atât Băsescu va deveni mai agresiv la adresa acestuia. Pentru că fiul scandalului perpetuu nu poate supravieţui în linişte.

***

Dacă ţi-a plăcut această postare, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta) pentru a fi printre primii care vei afla, printr-un mail, ce articole noi au mai apărut pe blog.

***

Mai poţi citi pe aceeaşi temă: nevorbitul de la Cotroceni

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Radu Herjeu,am putea spune ca este”ingrozitor” de adevarat tot ce ai scris despre imparatul nostru plin de sine dar gol de continut,de bun simt,de rusinea elementara a omului educat.Numai EL le stie pe toate fiindca numai el a fost comandantul celui mai mare petrolier ,pe care l-a facut nevazut,de negasit,fara pret,un morman de fier vechi.Fiind cel mai,cel mai destept,mai”citit”,ne insulta pe toti,de jos pana sus si invers.Oare crede cineva ca mai poate salva PDL-ul si adunatura de langa el,ca mai poate intoarce oamenii dela VOT,speriindu-i cu tot felul de sudalme,amenintari si invective.

  2. De cate ori iese cu un discurs Basescu ne insulta inteligenta.In numele cui vorbeste,pe cine mai reprezinta si de ce trebuie sa ne arate iarsi iar ca cei ce l-au ales au facut cea mai mare greseala.Vom mai scapa oare de badaranul asta?