gata, mă fac bișnițar. Pardon, afacerist :)

Știam de mult că eu nu am stofă de întreprinzător privat. Am prea mult bun simț, sunt prea corect și mă cam ghidez în viață după dictonul ”ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. Plus că urăsc motto-ul național ”merge și așa”. Toate cărțile pe care le-am publicat, le-am dăruit celor veniți la lansare. Eu le eram recunoscător că erau interesați de ce aveam eu de spus. Cum naiba să-i taxez pentru asta? Dar să revenim… Pentru că nu pot pricepe sub nicio formă cum supraviețuiesc firme care pun adaosuri comerciale uriașe la produsele lor sau care au servicii scumpe și proaste, sau de ce s-ar duce cineva la restaurant ca să mănânce clătite, vă dați seama că n-am nici cea mai mică idee de cum funcționează lumea reală :)

Mi-am adus aminte de asta azi, dând o raită prin Selgros. Din câte mă duce pe mine mintea, la un en-gros, așa cum este considerat antepomenitul, marfa ar trebui să fie mai ieftină ca la comercianții cu amănuntul, asta incluzând și buticarul din colț și supermarketul de langă cinematograf. Doar că trebuie să iei în cantități mai importante.

Întâmplarea face ca tot azi să fi cumpărat din două locuri diferite, două produse fără legătură între ele. Pentru că vine iarna, de la Kaufland am luat un kil de înghețată profiterol, de la Amicii, iar de la Bricostore, o baterie pentru chiuveta din baie. Niciunul dintre ele nu era la ofertă sau promoție. Ei bine, fiind eu în Selgros, am zis să arunc un ochi și la cât costau cele două, ca să mă zgârii pe ochi că n-am trecut întâi pe acolo :) În schimb, m-am frecat în zonele sus-pomenite. pentru că în cazul ambelor, prețurile erau mai mari nu cu 5, nu cu 10, nu cu 15, ci cu 30%!

Așa că m-am gândit să mă reprofilez. Ținând cont că sunt destui oameni care-și umplu coșurile fără să se uite la preț, fără să-l compare și fără să aibă senzația că sunt furați când dau pe ceva cu mult mai mult decât costă la 5 metri mai încolo, am zis să mă îmbogățesc și eu cinstit. Pentru că nimic nu e mai onest decât să cumperi ieftin și să vinzi scump, bazându-te pe faptul că cei care-ți calcă pragul se așteaptă să găsească cele mai mici prețuri, că doar de-asta te intitulezi en gros. Sau, dacă sunt mici comercianți, o să găsească și ei niște fraieri cărora le e lene să meargă încă 500 de metri. Sau, de diferența de bani, chiar să ia taxiul!

Așa că, Selgros, îți propun ceva: eu achiziționez de la alte magazine cu prețuri mai decente multe produse, din cele mai variate, ți le vând ție, cu un adaos de 5% și tu le dai mai departe, cu cât vrei tu. Poate chiar cu mai puțin decât o faci acum. Hai că m-am scos! Pot să-mi iau și eu bemveu!

Categorii: anacronic, timeless, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Buna,
   Iti inteleg pozitia in acest articol dar trebuie sa sti ca firmele mari care cumpara de aici au reduceri de clienti fildel, deasemeni un asa numit back-bonus care cei care depasesc anumite cifre conform contract astfel este posibil ca un magazin de cartier sa iti poata oferi acelasi produs pe care l-ai cumparat din Kaufland la un pret chiar mai mic
   Acum o sa intrebi: bine dar atunci Selgros cu cat cumpara?
   Ei bine pretul este ceva relativ, valoare achizitiei conteaza. Sau mai pe scurt: Cine cumpara mult, cumpara ieftin!

   1. O fi cum zici tu. Desi tot n-are sens ca un en gros sa vanda mai scump decat un detailist. Si eu n-am gasit inca magazinul de cartier care sa vanda nu mai ieftin, macar la acelasi pret cu un supermarket.

  2. Asta e ! Înainte de a cumpăra ceva nu e rău să trecem prin cât mai multe prăvălii şi depistăm care ofertă e cea mai cea .