gânduri postelectorale

  • Cred că, în loc de gargara televizată a ”analiștilor”, interesantă, poate, pentru politicieni, ar fi mai utilă o cercetare și corelare profundă a motivelor care au concurat la rezultatul aparent straniu al alegerilor, făcută de sociologi, istorici și psihologi. Concluziile le-ar putea folosi românilor pentru a se descoperi și înțelege. Și pentru a evolua.

  • Să-ți dai toate economiile pe un Iphone pentru că ți s-a spus că ești deștept și cool dacă o faci, e o dovadă de infantilism. Ceea ce, desigur, nu e valabil dacă îți dai și votul din aceleași considerente…

 

  • Presupun că, acum, cei 400.000 de expați votanți își vor plăti taxele și impozitele în România, pentru a avea din ce bani să-și respecte promisiunile președintele pe care l-au ales (scăderea TVA sau 6% pentru educație).

 

  • Iohannis nu este băsescu. Nu pare să aibă multe din defectele acestuia. Mai rămâne de văzut dacă are, totuși, câteva din calitățile lui.

 

  • Mă gândesc că unul dintre motivele înfrângerii lui Ponta e faptul că majoritatea n-a crezut că poate afla ceva nou de la acesta. Și ceea ce știa nu a fost suficient pentru a face față mirajului necunoscutului.

 

  • Nu reușesc să văd exact unde e ”schimbarea”. Dacă Ponta rămâne premier, totul e ca vineri. Dacă îi vor cumpăra aliații și-l vor da jos din funcție, totul va fi iar ca-n 2004 și-n 2009. Dacă schimbarea se referă la modul de a fi președinte, asta se întâmpla indiferent cine câștiga.

 

  • Eu, spre deosebire de simpatizanții celui ales, nu cred că cei care au votat altfel decât mine sunt proști! Așa cum nu cred că sunt proști nici copiii atrași de ambalaje intens colorate care scot sunete puternice.

 

  • Să alegi mobilizat de sloganul ”puie monta” spune mai multe despre tine decât despre cel împotriva căruia ai votat.

 

  • Mă întreb cât ar fi luat Iohannis dacă s-ar fi descurcat mai puțin rău în confruntările televizate.

 

  • Mai cred că televiziunile și moderatorii ”prieteni” ai lui Ponta i-au luat din procente mai mult decât adversarii săi din media.

 

  • Televiziunea, ca mijloc de comunicare, a suferit o grea înfrângere tocmai pentru că a încercat să copieze internetul: prea multă și prea partizană gargară, prea mulți părerologi, prea grosieră manipularea și mult prea slab calitativ infotainment. Deosebirea e că, pe facebook, convingerile tale sunt imediat legitimate și întărite de like-urile prietenilor tăi. În fața televizorului ești cam singur.

 

  • Văd că în Republica Moldova, Ponta a primit mai puține voturi decât în primul tur. Ce să înțeleg, că în răstimp le-a luat înapoi microbuzele, manualele și gazoductul?

 

  • Continui să cred că aceia care au votat cu Ponta pentru că Iohannis nu e ortodox sau le-a fost teamă că acesta o să le taie pensiile sunt proști. Așa cum îi consider și pe cei care au votat împotriva lui Ponta pentru că aducea comunismul și vindea țara rușilor. Mica diferență dintre ei e că primii nu se consideră o ”elită”!

 

  • Din păcate, românii nu știu nici să piardă, nici să câștige! Mai ales în al doilea caz ar fi nevoie de mai multă eleganță!

 

  • Să votezi cu învinsul are și o latură pozitivă. Nu te poți face de rușine după 5 ani, spunând că te-a dezamăgit și că-l disprețuiești.

 

PS. Sper, de fapt îmi doresc mult, ca acum, mulți oameni să revină între granițele decenței și ale bunului simț, mult prea grav și des violate în timpul acestei campanii. Chiar dacă asta nu le va face uitate prea curând derapajele.

Categorii: jurnal de campanie
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. Aunt de aceeasi parere cu tine, Radule. Adica, oamenii care l-au votat pe Iohanis nu pot fi si nu sunt prosti. Dar nici cei care l;-au votat pe Ponta nu pot fi prosti. Marele pacat,insa, este faptul ca zece ani am avut circ, iar acum urmeaza alti cinci ani cu acelasi spectacol grotesc. Cand Ponta va propune, Iohanis (Blaga, Videanu, Udrea, basescu et company) se va opune. Cand Iohanis (et company) va propune, Ponta (guvernul, Parlamentul) se va opune. Si da-i inainte , ca la pasopt coane Fanica….

    2. 2009 : “Ai lor au furat mai bine ca ai nostri”
      Parafraza
      2014: Ai lor au manipulat mai bine ca ai nostri
      1989: Un personaj care si-a dat doctoratul pe tema ” Manipularea maselor” a facut o lucrare practica a temei
      2014: Serviciile sunt foarte performante, dar trebuie si controlate corespunzator.
      Acesta campanie nu are nici legatura cu o campanie eelectorala dintr-un stat democratic normal a fost doar un lung sir de manipulari
      CONCLUZIE :
      GHICI GHICITOAREA MEA CINE A AVUT INTERSUL SA IASA ASA

      1. Romania are o noua prioritate mondiala absoluta: dupa 1989, prima Revolutie la TV – 2014, primul Presedinte ales pe Facebook. Din pacate, Revolutia nu prea ne-a dus unde ne asteptam, desi sunt totusi ceva visuri implinite (NATO, UE – chiar daca am intrat cam pe branci), probabil asa va fi si de data asta…

    3. :D. Da, fiecare cu gandirea lui.
      Dar eu vad aroganta la Poanta.
      Un individ care s-a gandit ca poate fi votat fara sa faca nimic, absolut nimic.
      Care a crezut ca daca toata ziua da vina pe Basescu si nu-si asuma nici cea mai mica responsabilitate, merge si asa. Care s-o gandit ca daca da cat mai multe pomeni electorale, merge si asa. Care s-o gandit ca daca arata ca si ACL-ul are coruptii lui, merge si asa. Care cu painea si cutitul in mana vine la alegeri fara nici cea mai mica idee de program electoral, merge si asa. Care s-o gandit ca daca face o campanie mizera si plina de minciuni merge si asa. ….. etc
      Uite ca spre surprinderea ta, altii au vazut asta si n-a mers is asa.

      Cu stima pt ideile voastre,
      B

      1. Pentru dl. Bogdandob:
        in 6 oct 2014″Tribunalul Bucureşti a admis, luni, cererea privind fuziunea prin contopire a Partidului Naţional Liberal (PNL) cu Partidul Democrat Liberal (PDL), noua formaţiune urmând să se numească PNL.”
        Chiar acum presedintele ales spune ca noul PNL (care ii are in componenta pe Blaga, Videanu, Anastase, Berceanu , etc) doreste guvernarea in 2015. Stimate domn, care spui ca ai vazut mare schimbare prin IOhannis- noul PNL, cat de naiv poti sa fii?

        Cu stima pentru ideile dobandite in principal via Facebook

        1. Îmbătați de o victorie care nu-i a lor, dar la care au pus serios umărul, mulți internauți (oare ar trebui să spun internăuci? sau chiar internaivi!) au început să inunde spațiul virtual cu mesaje de admirație pentru ceea ce eu aș numi primele derapaje autoritare și neconstituționale (sau, pur și simplu, băsiste?) ale abia alesului președinte (și care încă nici măcar nu e confirmat, mai are probleme cu incompatibilitatea etc. etc.). Este încă o expresie a ceea ce numeroși politicieni, istorici, oameni de cultură au denumit – indiferent de culoare sau orientare – în diferite moduri: blestem istoric, handicap cultural, tradiție orientală, nostalgie mioritică etc. etc. dar cel mai bine sintetizate în sintagma ”dorința de tătuc”.

      2. Fac o destainuire- de azi incep sa fiu activa pe bloguri. Am crezut ca lumea gandeste singura si ca nu este influentata de ideile “contagioase” de pe retelele de socializare. Din pacate, s-a dovedit cat de nocive pot fi unele informatii false, inoculate cu obstinatie pe aceste retele.

      3. Pentru dl. Bogdandob:

        Chiar acum in Parlament s-a ridicat imunitatea DOAR pentru senatorii si deputatii PSD, pentru deputatul PNL s-a respins. Oare de ce domnule Bogdandob? Acela nu era corupt, nu trebuia deferit justitiei? Cum a fost respectat indemnul lui Iohannis- papusa de paie a portocaliilor de a fii deferiti justitiei parlamentarii corupti?

    4. Buna, Radu ! Am sa incerc sa explic de ce l-am votat pe Iohannis. Omul asta imi place de multa vreme pentru ca am senzatia ca-i un tip serios , mai aproape de viziunea mea in ce priveste ‘ omul de baza’. Apoi , desi cu o zi inainte nu l-as fi votat, m-am speriat la gandul ca iar va exista un om cu enorm de multa putere in propriile maini ! Ma refer la Ponta. Las’ sa fie Iohannis presedinte si PONTA PREMIER ! SA NU CUMVA SA PLECE DE LA GUVERNARE ! Nu am pretentia de prea mare pricepere, dar asa am gandit eu. Si , ca mine, sunt enorm de multi! Cu doua zile inainte nici nu voiam sa ies la vot, iar la primul tur n-am fost!

      1. Magda, chiar tu ai spus ca ai senzatia… Exact asta e diferenta intre aparenta si realitatea pe care oamneii cu ceva mai multe informatii o cunosc (datorita specificului profesiei). Ma intreb ce vei spune cand, pe modelul deja patentat, vor incepe sa cumpere parlamentari la bucata pentru a rasturna guvernul. Poate nu vor reusi, dar daca tu crezi ca Blaga l-a facut presedinte pentru ca el sa ramana pe dinafara…

        1. A propos de Blaga, ce va fi in sufletul adevaratilor liberali care, in urma votului pentru Iohannis – care nu stiu de ce era presedintele PNL – se vor trezi cu el presedinte la partid? PNL – infiintat in 1875, condus de zeci de oameni uriasi, a dat prim-ministri de referinta in istorie… Blaga???

      2. Draga Magda, intr-adevar esti naiva, daca iti inchipui ca Blaga il mai lasa pe Ponta la guvernare. Cu astfel de naivi a castigat iohannis- papusa de paie a portocaliilor. Dar nu este drept ca pe “senzatiile” unor naivi sa mai stam chinuiti inca 5 ani.