floarea la butonieră

Pe principiul “Vreţi Tăriceanu? Na Iohannis!”, Antonescu face o mişcare surpriză şi anunţă intrarea în PNL-ul lui a primarului Sibiului. Care refuzase asemenea onoare cu ceva ani în urmă, chiar dacă acceptase să fie premierul unei alianţe liberalo-social-democrate adhoc. Păi de ce s-ar fi legat la cap atunci, dacă nu-l durea încă şutul lui TB în dos? Nu mai bine mai stă niţel, mai vede cum merg lucurile şi se bagă când or fi apele mai liniştite şi vremea mai frumoasă? Adică în februarie, pe la prânz…

Cum bătăliile cu PDL şi TB s-au cam încheiat, înregimentarea lui nu poate servi decât altor confruntări ale lui Antonescu. Cam care ar fi alea? Păi, prima e cea din propriul partid. Cu 3 zile înainte de congresul care-i va confirma şi întări statutul de lider maximo al PNL, el împuşcă doi iepuri dintr-o lovitură. Estompează (că de şters e greu) impresia făcută de concubinajul cu ciobanul-latifundiar-patron-de-echipă-de-fotbal şi dă o lovitură de imagine peste bot taberei, minoritare, dar vocale, care-l contestă. Reacţiile lui Tăriceanu şi Chiliman sunt elocvente. Ei se declară mai mult decât încântaţi de noua achiziţie. Ce să zică şi ei?

A doua confruntare e cea pe care o aşteaptă toţi, o prevăd toţi şi o s-o deplângă toţi. Mă rog, nu chiar toţi. Cea din USL, unde zîmbetele de la televizor ascut săbii în culise. Toată lumea pomeneşte, aşa, din întâmplare, de Oprescu, când vine vorba de prezidenţiale. Sigur, el nu vrea, PSD şi PNL au un acord clar şi trainic, Antonescu e candidatul… etc., etc. Dar nu-i strică deloc acestuia o floare la butonieră… cu care să defileze în cazul, improbabil, nu-i aşa, de rupere prematură a alianţei şi organizării de alegeri anticipate, concomitent cu cele prezidenţiale. Iar dacă improbabilul se produce mai devreme, Johannis poate fi numele care să convingă PDL-ul şi PPDD-ul să facă un guvern cu PNL-ul, trăgându-i lui Ponta Victoria de sub picioare.

Dar să ne întoarcem la edilul neamţ. Cum e greu de imaginat că a visat de mic să fie doar o variantă “just in case” a strategiei sinuoase de accedere la Cotroceni a preşedintelui liberal, e de presupus că a cerut şi a primit asigurări că rolul lui nu se va limita la atât. Nu cred că se deranja Iohannis să aibă carnet de membru de partid, doar ca să fie guvernator, sau pârcălab, sau ban al vreunei regiuni nou înfiinţate. De altfel, declaraţia (cam lipsită de eleganţă la adresa lui Ponta) că nu exclude să ajungă premier, e grăitoare. Iar locul 2 în partid, pe care-l va ocupa sâmbătă, îi deschide noi orizonturi. Putem, deci, specula că 2014 va găsi un USL rupt, iar alegerile vor consemna o partidă la dublu între duetul Antonescu-Iohannis şi cuplul Oprescu-Ponta. Sau, dacă uniunea rezistă şi Crin ajunge şef de stat, Johannis moşteneşte partidul la cheie şi poate trece la unificarea dreptei, sub conducerea sa teutonică. Sau putem imagina o situaţie în care, văzând că procentele sale scad prea mult în sondaje, periclitându-i poziţia de prezidenţiabil, Antonescu să propună substituirea sa cu primarul, pe modelul “dragă Stolo”, urmând ca el să aştepte, din umbră, vremuri mai bune. Culmea e că, în loc să limpezească apele, mişcarea face şi mai impredictibile evoluţiile viitoare de pe scena politică. Sunt convins că nu doar pentru analişti, ci şi pentru protagonişti.

***

Poţi primi direct prin mail informaţii despre orice postare nouă de pe blog. Nu trebuie decât să te abonezi la newsletter (în meniul din dreapta).

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Mi se pare extrem de complicat acest scenariu; s-ar putea sa aveti dreptate, poate nu. In orice caz, nici n-ar trebui sa asistam la atatea jocuri politice , oricum nu putem interveni la timp, sa faca ei tot feluri de planuri si sa nu ne mai streseze atat. Nici macar nu avem siguranta ca ei sunt cei mai buni, destepti, corecti, patrioti, etc., dar de unde sa apara altii? Asta e, zarurile au fost aruncate si de data asta, iar noi stam ca mieii la taiere… Imi pare rau, nu pot depasi starea de insecuritate in care ma invart; si nu cred ca sunt singura.

  2. Nu va fi prim-ministru, stimabilul Johannis, ci……….. doar un vice-presedinte sau chiar presedinte al PNL-ului, dupa castigarea presedentziei Romaniei de catre Antonescu! Ei stiu mai bine si e treaba lor, da? Este o chestie de politica interna a partidului PNL si e treaba lor, doar a lor!

  3. La cate a facut dl Tariceanu..ma gandeam ca o sa stea in “banca lui” o perioada mai lunga…sa nu uitam episodul cu apele teritoriale ale “Insulei Serpilor” nici nu se daduse hotararea tribunalului si domnia sa a si concesionat…?!!si oricum..datorita lui , a d-li=ui Patriciu, Catarama..nu uitam “lupii tineri” pusi pe “meserie” care doreau sa “taie coada cainelui” dintr-o data…nu puteau sa astepte la furat …se pierdeau ponturi, legaturi..trebuia totul facut repede sa nu se trezeasca “clasa muncitoare” din uimire”…unii s-au dat la fund..(Catarama) Patriciu ..la ce-i folosesc milioanele?? facute pe infometarea si disperarea sutelor sau miilor de muncitor?/si apoi..si cu moralitatea…parca prea s-au molipsit toti se insoara, se despart, maine poimaine parca vad ca o sa -i ajungem pe englezi si francezi sa legalizam si noi casatoriile intre pers de acelasi sex…tot am intrat in Europa (ce mai conteaza sexul) …BOR se ocupa de afaceri nu de sanatatea spirituala a poporului…etc…dar sa revenim la PNL..si Iohanis …ar fi de ras sa avem un prmier vicepremier am avut) de alta etnie…sau paote externalizm totul si functia de premier si pe cea de presedinte si luam din afara cu contract unul strain..(am mai “importat candva un print coate goale ” ai carui descendent are pretentii …halal..

  4. USL-ul a avut si are ca scop detronarea lui basescu. Idilic, ar trebui dupa sa continue impreuna, spre propasirea tarii si cetatenilor ei. Avand in vedere ca suntem in domeniul politic, nu exista idilic. Avem de-a face cu doua partide de la stanga si dreapta esicherului politic si mult timp nu pot merge, si cred ca nici n-ar trebui, in aceeasi barca. Exista doctrine, conceptii si, sa nu uitam, orgolii diferite.
   Personal, sunt incantat de iesirea la rampa a lui Iohannis, pentru ca este un politician care a demonstrat ceva, si Sibiul e dovada. Probabil ca Crin a vrut sa faca un pas mai pe repede inainte, pentru ca sunt convins ca nu peste mult timp se va intampla un alt eveniment politic, acela de revenire pe scena politica a lui Adrian Nastase, primenit si cu lipici la suflete dupa trecerea prin purgatoriul detentiei… Politica nu e o fata mare, asa ca nu va mirati, ca surprize au fost si vor mai fi… Ce este cu adevarat rau, este ca noi, cei multi, ne multumim permanent cu rolul de chibit, suporter si spectator, uitand ca avem o agenda cetateneasca, si permitand politicienilor s-o ia razna, uitand de promisiunile facute la precedentele alegeri…

   1. sa aiba Nastase ” curaj” sa iasa pe scena politica?
    acuma, din doua ,una: ori iese din puscarie si se relanseaza rapid pe scena politica, aparind in rol de victima, ori de lasa pagubas…daca lasa sa treaca timpul…la revedere.