eşti cel mai tare, stai acasă! Şi plânge-te!

Vin iar alegeri şi e vremea, desigur, să ne lamentăm din nou de clasa noastră politică, să ne plângem de milă, să ne dăm ochii peste cap şi, cu mâna pe frunte, să decretăm ritos că nu merită să mergem la vot! Ba, dacă vrem să dăm dovadă de simţ civic, punem de-o campanie mică pe facebook, prin care să-i convingem şi pe alţii că statul acasă e soluţia optimă pentru România. În fond, toate marile revoluţii ale neamului au fost posibile tocmai pentru că marea lui majoritate era, în acele momente, în altă parte. Toţi politicienii sunt la fel, şi numai noi, cei care stăm pe margine şi chibiţăm, ne dăm seama de asta. Ceilalţi sunt nişte prostălăi cumpăraţi cu găleţi, care votează pentru că aşa le spun televiziunile. Sau popa. Sau primarul proaspăt înscris în PMP, după ce-a trecut pe la PSD, PNL, PRM, PDL, PPDD…

Numai noi suntem deştepţi, pentru că numai noi, în blazarea noastră, ştim că “e toţi o apă şi-un pământ” şi nu merită niciunul. Da, ieşim în stradă ca să salvăm planeta zdrăngănind pietricele în sticle de plastic, ne batem cu jandarmii comunişti cumpăraţi de capitalişti, dar nu ne mişcăm fundurile la urne pentru că asta ar fi o risipă inutilă de energie şi nu vrem să contribuim la democraţia pe care o invocăm atunci când dorim ceva de la ea. Evident, în capul nostru, statul acasă din frondă e cu totul altceva decât statul acasă din lene sau dezinteres. Chiar dacă seamănă. Conducătorii ăştia proşti, hoţi şi imunzi o să-şi dea seama de diferenţă şi o să cadă pe spate! Şi ce-o să facă ei, treziţi la realitate de acest refuz făţiş şi indubitabil al electoratului? O să se ducă acasă, să se culce? Sau o să profite de lipsa de implicare a cetăţenilor pentru a-şi perfecţiona strategiile de devalizare a societăţii?  Nu doar financiară, ci şi spirituală. O să se dea la o parte, lăsând locul celor cu adevărat valoroşi, care-or fi aceia, sau o să-şi îndemne găştile să-şi vadă de treburi, pe rând sau în combinaţii, fără teama că ar putea fi deranjate de exitul vreunui scrutin?

Spre deosebire de alţi ani, la aceste alegeri europarlamentare oferta pare mai variată. Nu-ţi plac ai lui Ponta, ai lui Băsescu, ai lui Antonescu, ai lui Blaga? Poţi da votul tău unuia dintre independenţi. Sunt 8. Chiar niciunul n-o fi bun? Sau măcar decent? Şi-atunci, cine-ar fi? Şi de ce nu intră în luptă? Poate pentru că vrea să vadă un milion de voturi anulate, care-l aşteptau pe el/ea. Nu un milion de smirocăiţi care stau acasă. Şi care vor avea veşnic mai multe pretexte să nu voteze decât motive să se uite în oglindă.

Şi mă gândesc că, în loc să-şi irosească energiile ca să-i convingă pe ceilalţi să stea acasă, mai bine i-ar determina să aibă o iniţiativă cetăţenească prin care să forţeze adoptarea unui amendament la legea electorală care să permită prezenţa pe buletinul de vot a unui dreptunghi în care să scrie: “Niciunul”. Şi, dacă acesta va fi ştampilat de cele mai multe ori, să oblige partidele nu doar să repete alegerile, ci să şi schimbe candidaţii. Poate, atunci, s-ar modifica ceva şi-n ţara asta!

PS. Nu e un secret că sunt adeptul votului obligatoriu. Dacă eşti obligat să dai bani la stat, ar trebui să fii obligat să te şi preocupi, nu doar din gură, de cei care îi vor gestiona. Plus că, spre deosebire de mersul la vot, plătitul taxelor nu e o dovadă de implicare, ci de respect al legilor.

Categorii: jurnal de campanie, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
  •  

    Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

    Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


    Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

    [fbcomments]

    Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


    1. da votul trebuie exercitat desigur dar ce facem cu principiul votam pe cine dorim si iese cine trebuie ???

    2. Ca sa incep cu ceva total diferit , m-as referi la cuvantul “expertiza” pe care romanii (oare cat de cititi ???) il folosesc in orice context in care se cere a fi utilizat cuvantele (tot … romanesti , dar nepreluate ca prostii din engleza si aruncate … ca nuca-n perete) “experienta” “rutina ” “cunostinte in domeniu …”
      In ce priveste votul as face niste constatari personale :
      -Am fost 7,4 milioane care am votat pentru suspendarea lui basescu si am ajuns sa fim catalogati ca infractori , etc si , cu tot votul masiv contra lui “chiorinarul”este tot acolo !?!
      -Tot aici comenta cineva constatrea lui Mark Twain :”Daca votul nostru ar putea schimba ceva , n-am mai fi lasati sa votam !?!
      – In ce priveste prima parte a articolului , da! suntem in permanenta inclinati sa uitam ca GUVERNANTII N-AU CAZUT DIN LUNA , EI PROVIN DIN ACEST POPOR , PURTAND CU EI TOATE TRASATURILE CLOR DIN CARE SE TRAG ….
      – Deci , atunci , ce facem ? votam , au ba !?!

      1. Pentru că expertiză este singurul cuvânt folosit de către mine şi dumneavoastră în comentariile de pe pagină vă pun la dispoziţie textul integral al studiului în care se face referire la respectivul cuvânt http://www.aiudeanul.ro/download/Sistemul-electoral-pentru-europarlamentare-21.pdf
        Chiar dacă personal şi eu consider că respectivul cuvânt nu este ales foarte bine în context, totuşi cei care l-au scris nu cred că au un IQ de două cifre şi nu sunt suficienţi de citiţi. Pe de altă parte vrem nu vrem limba română este în continuă evoluţie şi trebuie să acceptăm că folosim termenul de mouse şi nu şoarece (guzgan în varianta de peste Prut), că informaţiile sunt mai nou clasificate şi nu strict secrete. Celelalte cuvinte din categoria fiţe, de genul ”telefonul ăstă e un must have” nu pot să le ignor prezenţa şi le iau ca pe o consecinţă a diversităţii precum genul muzical denumit manele. Nu poţi să dai Mozart la tot cartierul!

    3. Eu impreuna cu familia ne gandim sa mergem la vot si sa-i votam pe toti. Am stat acasa la in ultimii ani si am constatat ca s-a votat masiv pe la Paris sau prin alta parte. Daca este votul meu ma gandesc ca este mai bine sa in exercit. Daca umplu de stampile formularul de votare imi creez impresia ca votul meu nu va fi exercitat de altcineva pentru a sustine un tert candidat. Dar, mai am un gand. sa-l votez pe Mircea Diaconu. Ar fi fost mult mai bine daca as fi avut posibilitatea sa votez specialisti (ingineri, economisti, proiectanti, arhitecti, medici, juristi, etc.), care sa stapaneasca 2,3 limbi straine precum Stefan Andrei, dar din pacate trebuie sa ma multumesc cu ce se ofera. Cred ca cea mai nimerita ar fi o mentalitate de gospodina: daca o gospodina se duce la piata sa cumpere carne si gaseste numai carne stricata, nu cumpara carne. Dar pana la urma trebuie sa cumpere ceva ca sa poata gati. Cam asa e si cu alegerile astea. Eu cred ca trebuie sa mergem la vot si sa-i votam pe toti. Doar asa putem da un mesaj puternic Europei, Americii si clasei politice romanesti. Cum ar suna la stiri: prezenta 80%; voturi anulate 90% din total voturi?

    4. Nu merg la vot. Nu am niciun fel de asteptari de le politicienii nostri, nici de la UE. Circul pe care ni-l ofera de prea mult timp si firimiturile pe care sunt capabili sa ni le arate m-au convins sa iau aceasta decizie. UE a sfidat prea multi cetateni ai acestei tari, iar cei care vor obtine un loc acolo nu vor avea in fata ochilor decat banii si privilegiile de care vor avea parte.

    5. Supararea pe toata clasa politica nu poate fi oscuza pentru neparticiparea la vot pentru ca sunt politicienii promovati tot de noi de-a lungul timpului. Trbuie sa invatam sa votam pe cine trebuie asa ca nu votati pe cei care va promit multe in campanie si nu au facut nimic inainte de aceasta.