“inteligenților”, nu există ”dreptul de a defăima”!

Am crezut sincer că va fi extrem de greu de depășit gradul de stupizenie al ”argumentelor” împotriva legii interzicerii fumatului. Care, la rândul lor, le-au egalat pe cele care susțineau păstrarea câinilor comunitari pe străzi. Dar m-am înșelat. Mareea de idioțenie care vrea să înece la mal actul normativ care sancționează defăimarea te face să-ți pui întrebări serioase despre nivelul IQ-ului unora (nu, asta nu e defăimare :) ). Și despre societatea noastră, în general!

Ca de obicei, tonul l-a dat internetul. Hipsterașii feisbuchiști, bloagării, pseudojurnaliștii și alți ”lideri de opinie” au luat foc auzind că, de mâine, vor trebui să fie mai responsabili atunci când își dau cu părerea despre cineva. Și dă-i și luptă, și înjură-l pe ăla de vrea să bage pumnul în gură poporului, să-i ia libertatea de exprimare, să-l împiedice să-i mai critice pe corupții și ticăloșii care-i sug sângele. Evident, n-a lipsit vânturarea ”comunismului” pe post de bau-bau psihedelic. Și, așa cum se-ntâmplă de obicei, marea masă de gură-cască care înghit orice rahat mestecat întâi de ”ăi deștepți”, a rostogolit aberațiile până când o adevărată isterie a cuprins opinia publică. Citindu-le postările îți dai seama din prima că habar n-au despre ce scrie în lege și, mai grav, nici ce înseamnă cuvântul ”defăimare”.

De fapt, lucrurile sunt extrem de simple și de normale într-o Europă a secolului 21. Nu ai voie să jignești sau să acuzi pe cineva de nasoale, doar pentru că aparține unui anumit grup sau comunități. Adică doar pentru că e femeie, eventual blondă, negru, țigan, homosexual, evreu, ortodox, ateu, imigrant, are sindromul Down sau e autist, dacă e țintuit într-un scaun cu rotile sau suferă de schizofrenie. Cu alte cuvinte, vor fi sancționați cei care sunt xenofobi, rasiști, antisemiți, homofobi, misogini etc. și se manifestă ca atare în spațiul public.

Ca să înțeleagă și cei cărora li se cam târăsc melcii prin mansardă: poți spune (mă rog, nu poți spune, dar asta n-are legătură cu prezenta lege) despre o femeie că e proastă, dar nu pentru că e blondă. Poți afirma despre un cetățean că e avar, dar nu pentru că e evreu. Poți chiar spune despre el că vrea să controleze lumea, dar nu pentru că nu crede că Isus a fost fiul lui Dzeu. Poți spune despre un individ că e pedofil, dar nu pentru că e gay. Poți susține că un altul e hoț sau că violează, dar nu pentru că e imigrant musulman. Sau rom. Sau, ca să înțeleagă și naționaliștii de mucava: poți clama lenea și incorectitudinea unui om, dar nu atribuindu-le ”calității” lui de român! E clar?

Sigur, e de înțeles reacția furibundă a celor care din asta își câștigă pâinea sau, măcar, notorietatea. Cum o să mai obțină ei aplauzele extremiștilor medievali, aruncând anateme la grămadă, asupra unui grup de oameni, doar pentru că au în comun religia, orientarea sexuală, culoarea pielii sau naționalitatea? Cum o să mai poată pune la zid un om, doar pentru că aparține unui asemenea grup? Cum o să supraviețuiască toate site-urile care promovează talibanismul ortodox și care cer zilnic arderea pe rug a celor care ies din tiparele dogmei? Cum o să se mai manifeste ”toleranța” proverbială a românului neaoș? În sfârșit, cum o să se simtă bine unii în pielea lor, dacă nu vor mai putea să-i anatemizeze pe cei diferiți de ei?

Sigur, nu e firesc să civilizezi o națiune cu forța. Dar, dacă educația (de acasă sau din școală) e ineficientă în această privință, ceva trebuie făcut. Chiar dacă asta înseamnă o lege care prevede sancțiuni pentru derapaje publice. Și care, culmea, are mult mai multe prevederi legate de promovarea prin educație a toleranței. Cei mai destupați la minte vor înțelege cum a ajuns America să aibă un președinte negru, la mai puțin de jumătate de secol după perioada în care el n-ar fi avut voie să se așeze pe scaunele din față ale unui autobuz! Ceilalți vor avea reacția tipică: Al dracu’, Dragnea, vrea să ia românilor dreptul sacru de a bălăcări un om cum le vine la gură, dar nu pentru ceea ce face sau ce spune, ci pentru ceea ce este!

PS. Citiți legea înainte de a vă isteriza!

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular: