Dragă Hotnews…

Ca de obicei în perioade mai fierbinți, și ziua cu mitingul împotriva grațierii și amnistiei a suscitat o creștere a postărilor de pe facebook susceptibile a trezi reacții mai virulente, mai pasionale, mai iraționale. Ca orice cetățean care are dreptul de a-și da cu părerea despre ce se-ntâmplă în cetatea lui, am făcut și eu câteva considerații despre anumite aspecte mai ieșite din comun. De exemplu, participarea președintelui țarii la un miting neautorizat, aducerea la protest a unui sugar, audiențele care arătau că cei mai mulți oameni au aflat de doleanțele protestatrilor uitându-se la televiziunile pe care aceștia le vor închise. Mi-am păstrat stilul ironic elegant, chiar dacă știu că asta deranjează mult mai rău decât înjuriile și limbajul trivial. Asta nu m-a ferit, desigur, de comentarii vulgare și fără nicio legătură cu postările, cu acuzații care mai de care mai imunde, care dovedeau nu doar necunoașterea activității mele, ci și o rea credință crasă. Mă rog, nimic ieșit din comun :) La un moment dat, însă, numărul celor care mă înjurau ca la ușa cortului a crescut brusc. Mă durea deja mâna de la blocat neanderthalieni și șters zoaiele care mânjeau un spațiu decent și deschis dialogului, așa cum e  pagina mea. M-am întrebat, firesc, ce s-a-ntâmplat. Cine a dat semnalul? Am aflat rapid. Un articol de pe Hotnews, în care se prezentau reacțiile a trei membri CNA. Pentru că pe mine nu m-a sunat nimeni să mă întrebe ce părere am, apăreau în articol doar niște aprecieri la adresa presupuselor mele intenții. Am răspuns pe facebook, dar am decis să scriu și aici, ca să rămână. Aveți sub textul meu și captura cu articolul cu pricina. Nu dau link, nu vreau să le întorc favorul cu creșterea traficului.

”Dragă Hotnews, ştiu că doar din greşeală nu mi-ai cerut opinia despre ce urma să scrii despre mine, aşa că, în loc de un comunicat, îţi scriu aici, fiind sigur că o să găseşti postarea.
– Am fost numit în CNA cu sprijinul votului a 459 de parlamentari (din totalul de 476).
– Nicăieri nu am făcut vreo referire (pozitivă, neutrra sau negativă) la posibilele derapaje din programele TV din ultimele zile. Pentru că nu am obiceiul şi nici nu mi se pare normal să mă antepronunt. Şi asta o pot confirma jurnaliştii corecţi care m-au sunat. Prin urmare, această afirmaţie “Herjeu lasa de înţeles că Antena 3 şi România TV şi-ar fi îndeplinit rolul de a informa opinia publică” este o mizerie.
– Nicăieri nu am ironizat protestatarii. Dincolo de motivaţiile unora, gestul lor e firesc într-o democraţie. Deci, afirmaţia din titlu “Radu Herjeu – ironii pe seama protestatarilor” este o mizerie.
– E posibil să fi înţeles eu greşit mesajul scandărilor şi a pancartelor care cereau demisia guvernului, alegeri anticipate, închiderea parlamentarilor şi intervenţia DNĂ, precum şi referirea Preşedintelui ţării, participant la o manifestaţie fără autorizaţie, la “gasca penală” care conduce ţara. Dar sunt un cetăţean ca oricare altul, supus greşelii.
Nu pot spune că mă bucur că îmi atribui intenţii pe care nu le am, fără să-mi soliciţi punctul de vedere. Mai ales că este unul din obiceiurile posturilor româneşti de televiziune, obicei pentru care am propus amenzi usturătoare de fiecare dată. Că tot veni vorba, trimisul tău la CNA putea afla uşor că, în ultimii doi ani, mai bine de jumătate din amenzile date de instituţie au fost propuse de mine. Tot el putea strecura pe undeva că au fost amendate, la propunerea mea, toate posturile centrale de televiziune, fără discriminare, parti-pri-suri sau favoritisme. Sau putea afla cum, în doi ani, n-am lipsit decât de la două şedinţe, pentru că eram plecat în ţară, la posturile locale. A, şi că sunt singurul membru din istoria instituţiei care face asta. Mai putea spune şi că am avut 6 zile de concediu în doi ani. Şi ar mai fi putut vorbi despre eforturile mele publice pentru modificarea codului audiovizualului, pentru a închide portiţele prin care se strecoară, uneori, televiziunile ca să nu fie sancţionate. Dar asta n-ar fi dat bine, pentru că cititorilor tăi nu le-ar fi plăcut că “duşmanul” să nu fie chiar un ticălos vândut, nu? Nu l-ar mai fi putut înjura ca la uşa cortului, sau ameninţă cu DNA-ul sau corecţii fizice.
Dar, cum ţie nu-ţi poate cere nimeni închiderea pe bază de “informare corectă”, noi să fim sănătoşi.
PS. Pentru că observ că ţi-e mai greu cu documentarea şi cu interpretarea corectă a postărilor mele, îţi dau o mână de ajutor. Pe lângă filmele pe care le recomand cititorilor blogului meu (din textul tău reieşea că şi asta implică ceva suspicios), mai am şi obiceiul să îmi prezint activitatea în CNA. ”

Categorii: CNA, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Eu propun sa nu se mai organizeze niciodata alegeri in Romania.Sunt costisitoare si inutile.Una peste alta tot strada pune pe cine vrea.Sa aleaga asadar strada si dupa aceea sa fie pace 4 ani.Pe Ponta l-a dat jos desi fusese ales democratic.Tot asa se vrea si cu guvernul Grindeanu.Care-i rostul alegerilor?De ce sa mai fac un efort sa pun ştampila cand oricum se anuleaza votul in dreptmaritoarea strada?Cand Basescu taia salarii si fura cu Udrea dupa bunul plac,unde era strada?E bine ca se iese acum,cand,in sfarsit,s-au luat niste masuri importante.UNii se pare ca nu stiu sa piarda.

  2. Avand in vedere ca e un blog sunt curios de opinia dumneavoastra personala in legatura cu emisiunile A3 si RTV. Mai exact cat de bine respecta ambele legislatia audiovizuala. Multumesc anticipat.

   1. Tocmai pentru ca e un blog personal, de ce as incalca regulile, antepronuntandu-ma intr-un caz care nu a fost discutat in sedinta CNA?
    Daca esti curios asa, in general, gasesti raspunsultot pe blog, acolo unde sunt trecute toate amenzile propuse de mine.

    1. Ah, nu eram interesat de o antepronuntare, eu ma gandeam la o retrospectiva a ta asupra emisiunilor A3 si RTV. Am cautat si gasit intr-adevar toate amenzile propuse de tine. Cuantumul mi se pare foarte foarte mic – v-ati gandit sa mariti amenzile pentru fiecare recidiva? Sau nu e legal?

     1. Ba e legal. Trebuia sa si vrea 6 membri. Daca te vei uita, vei gasi dese cazuri de amenzi propuse de mine, nevotate de CNA, fiind reduse substantial. Asa e intr-un for colectiv, unde se voteaza.

    2. Incerc un reply aici, mai jos nu se putea.
     S-ar putea deduce din
     ‘dialogul’ cu hotnews faptul ca sesizati diferite feluri de propaganda in informarea media din Ro, adresata specific unor nivele de cunoastere? O oarecare imparteala injusta intre cei ce cred ca stiu si cei ce iau de buna orice minciuna grosolana? Multumesc.

     1. Sigur. Exista multe tipuri de manipulari. Le-am cam dezvoltat pe toate in cartea mea despre tehnici de manipulare in televiziune. Sunt cele grosiere, care prind la o anumita categorie de oameni. Sunt cele mai subtile, pentru care e nevoie de mai mult decat de o minciuna. Sunt cele nuantate. Acestea prind cel mai bine la cei care au senzatia ca sunt educati si nu pot fi victime ale manipularii. Iar modul in care internetul a creat “bule” informationale face ca eficacitatea acestui tip de manipulare sa fie mult mai mare decat a minciunilor grosolane.
      PS. Sigur ca manipularea din articolul din hotnews a fost penibila, adresata celor care cred absolut orice scrie site-ul respectiv, fara sa filtreze deloc. Pentru cei incapabili sa-si dea seama ca nu exista nicio legatura intre titlu si continutul articolului. Si care degeaba citesc o afirmatie, pentru ca nu pot intelege ca nu exista in ea nimic din ce “a inteles” autorul. Vor intelege si ei acelasi lucru, pentru ca li s-a spus deja ce e de inteles. IN aceasta privinta, nu exista nicio diferenta fata de telespectatorii unor posturi de televiziune.

  3. Intr-o tara in care Mircea Badea are emisiune, nici un membru CNA n-ar trebui sa se planga ca este injurat ca la usa cortului. Ce ati primit dvs este o mica parte din injuraturile pe care le primesc altii zi de zi, de ani buni.

   1. Faptul că Badea înjură nu e scuzabil. Însă el nu se ascunde în spatele unor etichete „cool” de om superior moral. Cel puțin așa mi se pare mie.

    Cei de la HotNews au pretenții de publicație „quality” ce se ridică, vezi Doamne, cu mult peste nivelul mocirlei media (și chiar sociale) din România.

    Ceea ce nu înțeleg partizanii bine neteziți pe creier este că HotNews este un instrument de propagandă al cărui scop principal e de a duce campanii de discretitare și de distrugere a reputațiilor.

    Asta e menirea lor!

    Asta mă deranjează pe mine personal. Măcar să nu vină cu pretenții de intelectuali superiori de dreapta când ei, de fapt, sunt niște mahalagii versați.

    Nu e de mirare că sunt acuzați de unii că ar avea epoleți!

    1. Ciudata inversiune de sensibilitate, daca te deranjeaza mai degraba ipocrizia decat injuratura insasi. Cum ar veni, daca un golan se bate un profesor, nu ai nimic cu golanul ca el bate sincer, ci mai degraba cu cu profesorul care abdica de la conditia sa daca raspunde cu un pumn. Iti dai seama ca astfel penalizezi pe cei mai buni si incurajezi pe cei mai rai?

     Probabil de asta e OK daca RealitateaTV scrie negru pe galben ca manifestantii sunt platiti cu 100 lei + extra pe catel, dar e moarte de om daca Hotnews nu l-a sunat pe Radu Herjeu ci i-a interpretat mesajele de pe Facebook.

     1. Nu ai înțeles. Eu făceam o comparație.

      În caz că nu te-ai prins, pe HotNews injuriile și invectivele curg râu (se revarsă chiar) la adresa: bugetarilor, asistaților, pensionarilor, a stângii, și a inamicilor poporului în general etc. Citește te rog comentariile și articolele într-un mod imparțial dacă poți.

      Doamne ferește să îndrăznești să comentezi ceva împotriva curentului că ești făcut troacă de porci de elitiștii de dreapta „bine crescuți” și „cu principii morale”.

      Deci asta e asemănarea! Diferența vine acolo unde ți-am spus mai devreme: hn are pretenția de a fi publicație „quality” și care are anumite standarde…

      Ceea ce este evident o minciună sfruntată. Sunt o altă față a aceleiași monede. Și un alt simptom al decăderii societății românești.

     2. Am inteles foarte bine, dar nu impartasesc aceeasi opinie privind rezultatul comparatiei.

      Din punctul meu de vedere, nu exista termen de comparatie intre manipularea Hotnews si manipulerea RomaniaTV / Realitatea / Antena3. Diferenta e mult prea mare.

      Din punctul meu de vedere, nu exista termen de comparatie intre manipularea invectivele de pe Hotnews, din subsolurile unor comentarii anonime, si invectivele cu subiect si predicat scuipate de Mircea Badea et comp, ne-anonime, ne-intamplatoare, de la inaltimea unui TV, nu din subsolul unui Html.

      Din punctul meu de vedere, nu exista termen de comparatie intre manipularea prin ne-sunarea lui Radu Herjeu, si manipularea prin afirmatia nbegru pe alb ca manifestantii sunt platiti cu 100 lei.

      De cate ori ai fi fost mai suparat astazi daca Hotnews, in loc sa nu-ti ceara opinia, ar fi scris negru pe alb ca te-ai vandut lui Soros sau altuia pe 100 lei, si raspunzi obedient la comanda aceluia? Eu asta am patit, si insist sa cred ca este de cel putin 10x mai ofensator decat ce ai patit.

     3. Diferenta e ca Hotnews a vorbit despre mine, ca persoana privata si publica, in schimb altii au vorbit despre multimea din care faceai parte.

     4. Cumva pari sa te plangi ca ai devenit tinta aceluasi tip de atac pe care unii il suporta de ceva timp si pe care tu ar trebui sa-l stavilesti. Doar constat ironia.

      Cum exista posibilitatea sa fii in minoritate in consiliul CNA imi cer scuze anticipat. Dar, pana la urma, de obicei cand injuram CNA-ul vorbim despre multimea din care faci parte, nu de tine ca persoana publica si privata. E o diferenta parca.

     5. Atat timp cat eu imi fac treaba in CNA, sa ma injuri la gramada cu ceilalti E un atac la persoana. Eu nu-mi permit sa spun ca toti protestatarii sunt niste prosti manipulati de propaganda sistemului. Desi sunt destui. Dar eu nu-mi permit asta, pentru ca am ceva bun simt.
      Iar eu nu ma plang, pur si simplu incerc sa lupt cu aceste mizerii nemeritate. Si da, e ironic sa fiu injurat si amenintat si calomniat fix de cei care se plang de astfel de practici in televiziuni. Desi e o ironie cam trista.

     6. Mass-media reflecta activitatea CNA asa cum este fiindca mass-media este reflectia activitatii CNA. Si derapajele din ultimul timp in toate directiile sunt urmarea directa a inactivitatii CNA.

      Bun, eu sunt facut albie de porci la gramada de anumite televiziuni. Tu spui ca asta e un atac la persoana si ar trebui sa existe o institutie care sa penalizeze asta.

      Pentru tine probabil e o situatie noua, dar cand esti injurat in fiecare zi la televizor te convingi ca ala e pur si simplu inca un canal de pe marginea drumului din care iese un miros urat. Si il inchizi. Oricum nu mai stii pe nimeni care sa se uite la televizor.

      Nu stiu ce faci personal, dar din punctul meu de vedere nu mai conteaza. Deja increderea in televiziuni, in CNA si in tot ce inseamna mass-media in general a fost pierduta de o generatie. V-ati pierdut scopul. Si multumita inactivitatii CNA va urma o minunata perioada in care o generatie intreaga isi va lua informatiile din surse alternative, chiar daca nu suntem pregatiti pentru asta, nu exista un cadru pentru verificarea lor si va insemna si mai multa dezinformare. Efectul ineficientei CNA-ului a dus la demonstrarea inutilitatii CNA-ului.

      Observ cu putin umor ca amenda primita de Romania TV e sub pragul de incriminare a abuzului in serviciu. Presupun ca in cazul asta fondurile pentru plata ei se pot obtine destul de repede si fara frica unor potentiale probleme juridice.

     7. E, daca nu stii ce fac eu personal, de ce sa nu comentezi pe blogul meu personal? Si sa-ti dai cu parerea despre o institutie despre care e clar ca nu stii absolut nimic. Si despre ce si cum ar trebui sa se comporte un membru al sau, despre care iar nu stii nimic :) Mult succes in viata, ce sa zic?