de un an dau ştiri de la cub

“La cub”. Aşa e cunoscut în redacţie studioul de unde “se dau” ştirile de obicei. Şi sper că nu dezvălui cine ştie ce secret profesional :) Pentru mine, în ultimul an, Cubul a devenit parte integrantă a vieţii de zic cu zi. Pentru că azi, 26 septembrie, se împlineşte exact un an de când “am dat” prima dată ştirile de acolo. În acea perioadă era studioul Realităţii TV. Ulterior, în mai puţin de o lună, a devenit al României TV şi aşa a rămas până azi.

Aşadar, au trecut 365 de zile, cu mai bine de 550 de jurnale informative prezentate. Am fost în acest răstimp interfaţa prin care mii de ştiri au ajuns din redacţie la telespectatori. Şi acest lucru ar fi fost imposibil dacă n-ar fi muncit pentru asta atâţia oameni pe care, din păcate, cei de acasă nu-i cunosc. Reporteri, redactori, editori, producători, regizori, fetele de la machiaj şi garderobă, tehnicieni, sunetişti, luminişti, operatori şi toţi ceilalţi care pun şi menţin în mişcare acest angrenaj colosal care este o televiziune de ştiri. Şi fără de care eu n-aş avea de muncă :) Şi cărora nu ajung întotdeauna să le arăt cât le apreciez eforturile şi implicarea. Iată, încerc s-o fac acum: vă mulţumesc!

Vorbeam de mii de ştiri. Mai curând zeci de mii… Unele care nu-mi plac. Altele pe care n-aş fi vrut să le citesc. Altele care n-aş fi vrut să existe. Puţine pe care mă bucur că le pot împărtăşi celor de acasă. Unele importante, altele interesante. Dar, una peste alta, tabloul compus de ele nu diferă de cel al societăţii noastre în acest moment. Sunt prea vechi în această profesie ca să nu ştiu că nu poţi prezenta doar acele ştiri care-ţi plac sau care ţi se potrivesc. Dar, în acelaşi timp, încerc (şi editorii şi producătorii cu care lucrez mă cunosc deja) să păstrez un echilibru între efectele constrângerilor comerciale şi menirea pe care eu, prin educaţia mea, prin valorile în care cred, consider că trebuie s-o aibă informaţia şi mecanismul care a preia, o procesează şi o transmite mai departe, televiziunea!

Se pare că demersul meu nu este unul greşit, atât timp cât Jurnalul de la ora 23 reuşeşte, de la începutul lui 2012, să se păstreze pe primul loc în topul audienţei buletinelor de ştiri ale postului, în condiţii de inegală concurenţă cu Badea şi Banciu :) Şi pentru asta le mulţumesc şi celor de acasă care aleg România TV (şi) târziu în noapte!

PS. Click pe poze dacă vreţi să le vedeţi mai mari! Prima e de pe 26 septembrie 2011. A doua, desigur, de pe 26 septembrie 2012 :)

Categorii: anacronic
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Nici n-am realizat ca a trecut timpul atat de repede. Nu-i putin lucru sa fie cineva dincolo de “sticla” care sa- ti prezinte impartial /echilibrat evenimentele.Mult, mult succes in continuare, Radu!

  2. In urma cu ceva vreme , ai postat o poza cu tine la pupitru , iar deasupra ta era un …cub, care de altfel furniza lumina necesara pentru emisie. De acolo denumirea de cub, a studioului de stiri?
   Nu stiu daca ai urmarit un serial produs de crand de HBO…”The Newsroom” cu Jeff Daniels in rolul prezentatorului emblema a postului… exista puncte asemanatoare , ca si organizare , intr-o redactie de la ei cu una de la noi… a voastra de exemplu? Nu ma refer la continutul serialului, ci doar la partea de organizare a redactiei…

   1. Si deasupra si dedesubt (sub pupitru) e cate un cub. De acolo numele, intr-adevar. Nu m-am uitat la serial, nu-mi place sa vad cate un episod pe saptamana :) Astept sa se stranga cel putin o serie. Dar da, in linii mari, redactiile de stiri din Romania sunt inspirate din cele de peste ocean desi, daca ma intrebi pe mine, nu e neaparat si cea mai buna varianta :)

    1. Mi s-a parut o chestie faina si cred eu practica , cea cu cele 2 cuburi… nu cred ca e foarte raspandita in televiziune…Este gata primul sezon, adica primele 10 episoade, pot fi vazute, asa sudate intre ele , daca vei cauta pe net… e interesant.

  3. Mult , mult succes in continuare ! daca nu ma insel ai purtat aceias cravata sau cel putin acelas model . (ai aici un punct comum cu Esca ea poarta in fiecare an de 1.12. o jacheta visinie ) ma bucur ca aveti (ai) audienta !!!! si ma bucur ca nu suntem putini cei care aleg un echilibru o normalitate . ( eu nu te vad transformandu-te intr-un fel de anchetator , justitiar in direct cum se transorma unii sau unele dintre colegele tale de trust si de la alte trusturi -si doamne nu se vad ca pica uneori intr-un “sevraj” isterico-penibil ) In ce te priveste “cubul” are efecte mai mult sau mai putin … cauza o gasim in “cei 7 ani de acasa ” in educatia de dupa si bineinteles in experienta si ca de acolo de sus “d-na Jana ” te vegheaza . Succes si la multi ani !

  4. “La cub”? Asta poate insemna si putere:)…
   Inainte de toate, cubul este unul din cele 5 poliedre perfecte cunoscute si, zice-se de catre antici, era asociat unuia din elementele esentiale ale universului cunoscut atunci-pamantul. Asa ca numele de botez al studioului de emisie poate fi, inainte de toate, o exprimara involuntara a unui loc care se doreste sa tinda spre perfectiune sau in care sa se intample lucruri care sa se indrepte catre o atare directie.

   Da, uneori stirile nu sunt cele pe care ni le dorim a le auzi/vedea. Unele sunt greu de urmarit, altele par neimportante, altele par ca vizeaza prea mult frivolitatea. Probabil ca trebuie sa fie pe gustul mai multor categorii (presupuse, nu stiu de cine) de telespectatori. Cu timpul, se vor rafina, eu asa sper. Daca nu ne plac unele stiri nici noua, inseamna ca, macar telepatic, va transmitem in acel moment respectiva senzatie…

   Succes pe mai departe!