de ce votez ”pentru” și de ce nu încerc să conving pe nimeni de nimic!

Problema cea mai mare a democrației românești nu e, așa cum se vehiculează, opțiunea pentru ”răul cel mai mic”, ci votul ”împotrivă”. Atât timp cât omul, ca întreg, este imperfect, atunci când vrei să-l încarci cu responsabilitatea pentru soarta unei societăți, e mult mai rațional să evaluezi mai degrabă defectele care l-ar face să provoace rău, decât calitățile aparente. În schimb, simptomatică și malignă s-a dovedit  înverșunarea de a pune ștampila contra cuiva și nu pentru cineva! În 1992 au votat ca să nu vină moșierii, în 1996, ca să nu iasă Iliescu, în 2000, să nu câștige Vadim, în 2004, să nu învingă Năstase, în 2009, să nu vină Vântu, Voiculescu și comuniștii, acum mulți votează doar ca să nu iasă Ponta. Mentalitatea de genul ”oricine, numai nu ăla” a născut cei 10 ani pierduți în marasmul celei mai pestilențiale mlaștini pe care a trebuit s-o traverseze România în ultimul sfert de secol. Să girezi un om, în ale cărui calități nu crezi, doar pentru că-ți displace profund un altul, e o dovadă de inconștiență care nu poate avea efecte benefice în nicio conjunctură.

Eu nu am votat niciodată ”împotrivă”, decât la referendumurile de demitere, când opțiunea mea nu se contoriza în dreptul altcuiva. Și nici n-o să mă auziți vreodată îndemnându-i pe oameni să meargă la urne ca să nu câștige vreun candidat! N-o să citiți la mine scenarii apocaliptice despre ce s-ar întâmpla dacă X ar ieși președinte, premier, primar sau șef de scară de bloc! Am votat mereu în favoarea cuiva. Poate am avut, uneori rețineri și îndoieli, dar întotdeauna am făcut o alegere pe baza raportului dintre calitățile și defectele celui pe care am pus ștampila..

Dar ceea ce mi se pare cel mai important de spus, mai ales în aceste zile, este că, indiferent de convingerile mele, nu mă veți vedea niciodată îndemnându-vă să votați ca mine! Iată motivele mele de bun simț!

În primul rând, un candidat la președinție nu e un mecanic auto care ți-a reparat mașina repede și ieftin, așa că te grăbești să-l recomanzi prietenilor sau străinilor de pe stradă, ca să le faci un bine! Dacă cei care, la fel ca tine, au avut acces la surse de informare, nu au reușit să-și facă o părere despre el, mi se pare incorect să încerci să le-o transferi pe-a ta. În fond, responsabilitatea actelor noastre ar trebui să ne aparțină. Poate, atunci, nu i-am mai acuza pe ceilalți că ”ne-au dezamăgit”.

În al doilea rând, să lupți pentru cineva înseamnă să fii pregătit să răspunzi tuturor acuzațiilor care i se aduc, oricât de aberante ar fi! Și, slavă domnului, românii au un talent unic în a inventa, prelua și crede cele mai năstrușnice invenții despre cei care nu le plac. Și, din păcate, acolo unde nu e nevoie de dovezi pentru a considera ceva drept adevărat, orice argument care se opune convingerii celuilalt e soriti eșecului.

În al treilea rând, dacă nu ești dispus să aperi fără discernământ orice face sau spune candidatul tău, echilibrul și nuanțele de care ai da dovadă în susținerea lui n-ar avea niciun efect asupra convingerilor unor oameni care judecă în alb și negru. Talibanizării nu i se poate opune decât talibanizarea. Iar eu nu fac parte din cei care se pot molipsi de așa ceva.

În ultimul rând, într-o lume care nu poate fi salvată decât cu chemarea la luptă ”puie monta”, orice apel la rațiune, logică și bun simț are efectul superlaserului de la Măgurele asupra numărului de cruci prestate de credincioși într-un minut.

Categorii: anacronic, jurnal de campanie, viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Simplu și pe înțelesul tuturor. Deși mă îndoiesc de faptul că ar avea vreo influență asupra electoratului, care adoră mizeria, minciuna, care votează mai repede pe unul care știe să înjure, să mintă, să bea, care născocește tot felul de aiureli, fără să știe nimic de fapt despre caracterul lui, intenții, proiecte, etc…

  2. E bine si normal sa votezi pentru si nu impotriva cuiva, doar ca acesti candidati sunt exponentii partidelor care ii sustin, nu sunt niste oameni veniti asa din neant, ale caror calitati si defecte trebuie puse in balanta. Unele partide se “bucura” de o imagine atat de… in mentalul colectiv, incat si daca ar propune candidatul ideal acela nu ar castiga. In plus, automat te gandesti “si daca va castiga, il va lasa partidul sa-si puna in aplicare intentiile care poate sunt bune?” Disciplina de partid poate intra in contradictie cu caracterul imaculat al unui om…. Stiu, presedintele devine independent de partidul care l-a propus, dar cat de mult se intampla asta… ramane de vazut. Deci, in concluzie, sa disociezi omul de partid si mai ales de trecutul si perceptia partidului este destul de greu, daca nu imposibil.

   1. Unul dintre motivele pentru care n-as vota niciodata cu blaga, boc, anastase, falca, flutur, videanu, berceanu, blejnar, duta, olteanu si orban. Sau cu omul lor.

  3. Gasesc tragica situatia poporului roman care AZI se GASESETE i CONFRUNTAT cu dilema alegerii presedintelui Romaniei . Profilul tip al candidatului la presedentia Romaniei ar fi trebuit sa fie pre-stabilit dupa cum urmeaza: origina etnica romana, religie crestina orhodoxa, casatorit cu copii, sotia fiind deasemenea de origine etnica romana si crestina ortodoxa, fora dubla nationalitate,cu studii superioare economice si politice, cu o vasta experienta si excelente rezultate profesionale anterioara, cunoscator al mai multor limbe de uzaj diplomatic, neapartinand unor grupori mafiotice , oculte, masonice, avand bune referinte referitoare la patriotismul si integritatea morala. Cei doi candidati nu corespund criteriilor de mai sus si deci poporul roman este in drept sa ceara anularea alegerilor. Rog pe bunul Dumnezeu sa se milostiveasca si sa apere poporul roman, popor atat de vitrgit dealungul istoriei sale. Traiasca ROMANIA si POPORUL ROMAN,nemuritori dealungul secolelor si mileniilor .Ajuta Doamne ! Amin ! Laurentiu Mateescu

  4. Asta simt si eu, ca romanii voteaza astazi “Sa moara si capra vecinului”, dar chiar si asa sunt impresionata de atata implicare…

  5. Iti multumesc din nou! Ma regasesc in toate argumentele. Vazand si reactiile celor care, ca si mine, te urmaresc cu admiratie si respect, ma simt mai putin singura.