Cui prodest?

După multe mitinguri pașnice, brusc au apărut violențele. Când ceva pare atipic, ieșit din logica lucrurilor, întrebarea e simplă: Cui prodest? Răspunsul e mai greu de dat, pentru că proștii din fiecare tabără sunt ferm convinși că celorlalți. Sigur, o explicație parțială rezidă în acumularea tensiunilor hrănite de exacerbarea vulgarității și a agresivității verbale, precum și a frustrărilor unei tabere că cealaltă nu pare să se sinchisească prea mult de ”voința poporului”.

Să plecăm de la rezultatele concrete ale incidentelor din 10 august. O mișcare intrată de multicel în amorțire e resuscitată brusc. Un miting care ar fi strâns, în mod normal, câteva sute de diasporezi și maxim 10.000 de bucureșteni, s-a transformat într-unul cu zeci de mii de participanți, urmat ca un cutremur, de două replici ceva mai mici, care n-ar fi existat altminteri. Relativa resemnare a unei părți a electoratului anti PSD în fața inexorabilității democrației a fost înlocuită iar cu furie și determinarea de a face orice pentru a se opune majorității. Camuflații prin diferite redacții interne și externe au avut iar motiv de a prezenta România ca neguvernabilă și instabilă, pretext de noi tratamente ”speciale” din partea unor cancelarii occidentale. Pe scurt, au fost remobilizați cei care, prin implicare vizibilă și bine promovată propagandistic, pot fi prezentați drept ”poporul”. Iar mitingurile, care erau până acum, împotriva unor inițiative ale puterii, au devenit pur și simplu împotriva ei. De acum nu va mai fi nevoie de pretexte (pedofili filmați care scapă sau violate obligate să dea ochi cu violatorii) pentru a-i strânge în piață.

Să vedem cine și-ar putea dori rezultatele astea. PSD-ul? Teoretic, e posibil, deși e rizibil. Dar n-ar fi prima dată când își dă singur cu tesla unde nu-i nevoie de ea. Cu toate astea, e improbabil. Chiar și fără consultanți capabili, liderii partidului și-au dat seama că proverbul cu ”…caravana trece” se aplică cel mai bine într-o societate în care nu există dorința de a discuta, așa cum nu se chinuie nimeni să găsească argumente, când înjurăturile sunt suficiente.

Partidele de opoziție? Da, ele sunt genul care să pescuiască în ape tulburi (vezi cum se calcă pe picioare la televizor ca să anunțe cum fac plângeri penale și o să aibă ele grijă să…), dar sunt mult prea firave ca să poate pune la punct o strategie din care proprii fani să iasă cu ochii roșii și gâturile inflamate.

Corporatișii și alți tineri frumoși și liberi care, când au văzut că e un grup violent care creează probleme, iar jandarmii încep să dea cu lacrimogene, și-au luat copiii și s-au grăbit să meargă în piață, acolo unde, nu-i așa, era cel mai înțelept să fii? Ca să poată apoi să se plângă că s-au folosit intenționat gaze care suferă de difuzie moleculară? Oameni care nu beau cafea decât la Starbucks, fac sport plimbându-se cu trotineta electrică și nu pot râde de ultimele meme dacă nu le văd pe ecran de iPhone s-ar fi lăsat umiliți de bună voie în postura de ”gazat”, doar ca să poată opina în continuare ”M… PSD”? Când le-a trebuit pretext pentru asta? Sigur, experiențele personale povestite pe facebook sunt în măsură să strângă like-uri, dar sunt doar adjuvanți artistici necesari în propaganda postfactum.

I-am înșirat pe cei care fie n-aveau mijloace, fie n-aveau motive să orchestreze tot ca să iasă cum a ieșit. Și-atunci cine? Americanii au o vorbă: ”follow the money”. Eu nu vreau să speculez ceva legat de cine-s cei care, intern sau extern, par să piardă în perioada asta multicei bani datorită deciziilor majorității. Și care vor ca nimeni de pe-aici să nu aibă suficientă putere pentru a avea curajul să ia decizii care-i dezavantajează.

M-aș fi așteptat să-și pună întrebarea din titlu și elitele ”intelectuale” ale națiunii, cele care înghit pe nemestecate orice teorie, oricât de elucubrantă, atunci când le justifică ura împotriva ”dușmanului”. Dar ele erau ocupate să distribuie poze cu jandarmi americani sau turci sau italieni care brutalizează… manifestanți români nevinovați. Ori, atunci când e nevoie de un nou val de manipulări penibile, știi că cineva nu e mulțumit complet de rezultat. Dar nu înteleg de ce. Mie mi se pare că s-a obținut tot ce se putea obține. Inclusiv un nou slogan de mare impact ”Și-au gazat poporul”, de folosit până în decembrie anul viitor!

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. Stiti ca intr-un stat democratic pe bune pentru a apara ordinea si linistea se folosesc si gloante de cauciuc?APARATI ACEASTA TARA

  2. Radu, cum poti sa ignori violentele comise de jandarmi in bucuresti bazandu-te pe 3 fake-ri care au rulat in conturile catorva neatenti ?
   De fapt poti. Follow the money parca spuneai.

   “Corporatișii și alți tineri frumoși și liberi care, când au văzut că e un grup violent care creează probleme, iar jandarmii încep să dea cu lacrimogene, și-au luat copiii și s-au grăbit să meargă în piață, acolo unde, nu-i așa, era cel mai înțelept să fii?”

   Imi place cum stii sa abati atentia.
   Ai ceva scoala sa faci asta.
   Nu, nu e ok sa-ti iei copii la protest.
   Eu am vrut sa merg si nu aveam cu cine sa o las pe fiica mea.
   Am chemat o nepata sa stea cu ea banuind ca vor fi violente asa cum au fost si la primul protest mare din 2017.
   Dar probabil ca nu toti au fost foarte atenti la aceste aspecte.
   Si nu s-a dus nimeni cu copii dupa 21-22 acolo.
   Ce se intampla la cordonul de jandarmi era alta poveste decat in restul de 99% din piata.
   Suntem acolo pentru un principiu.
   Ala ca nu mai vrem penali in conducerea acestei tari.
   Si, da, vrem legi dure pentru coruptie, abuzuri si furt.
   Sincer, crezi ca daca suta de mii dorea sa intre in cladirea guvernului n-ar fi reusit ?
   Nimeni insa, in afara de galerii sau provocatori, n-a dorit asa ceva.
   Crezi ca o majoritate obtinuta la vot ii da dreptul cuiva sa minta si sa deformeze realitatea asa cum face PSD?
   Acum vor sa-l suspende pe neamt.
   Cu ce e mai democratica initiativa lor decat protestul din piata ?
   Presedintele a fost ales cu un numar dublu de voturi fata de parlamentarii puterii iar acum un grup de 200 de politicieni decid suspendare pe un motiv obsurd.
   Ca nu esti de acord cu iesirea lui sau cu parerea lui e una dar sa-l acuzi de inalta tradare …
   Vei spuna ca si opozitia a facut-o.
   Da. e o prostie fara efect ce a facut Orban.
   Dar sa-l demiti pe presedinte in baza inei interpretari tendetioase si bolsevice e ceva ce te face sa urasti orice scoate omul acela si partidul pe gura si sa te intrebi daca sustinatorii lor nu sunt la fel de nebuni…

   Daca copiii tai ar merge la o scoala unde, in locul uni proces de invatare normal ar primi minciuni si-ar fi invatati sa fure tu ce ai face ?
   Ai spune ca a fost aleasa democrati conducerea scolii si ca astepti urmatoarele alegeri ?
   Ti-ar placea sa ti se raspunda la intrebarea “de ce faceti asta” cu “pentru ca putem” ?
   In fine, vad ca ai fani aici.
   Sunteti la fel ca in 90.
   Strainii au interese.
   Nu ne vindem tara.
   Strainii au pus la cale protestele.
   Asta vad ca merge cel mai bine la prosti.

   1. Haios cum te certi singur, fara nicio legatura cu ce am scris eu. Ai gasit doar un spatiu in care sa repeti obositele sloganuri ale propagandei!
    Ar fi fost interesante niste argumente impotriva a ce am spus eu, dar voi nu sunteti in stare decat de acuzatii jegoase! Aveti pretentia sa nu creada nimeni ca sunteti manipulati sau platiti sa mergeti in piata, in schimb oricine nu e cu voi e fie sluga cuiva, fie are nu stiu ce interese. Mi-e o sila de cum ganditi… ma rog, vorba vine!
    Si ma mai amuza cum pricipialii ca tine, care vreti sa salvati tara de penalii din capul vostru nu aveti macar curajul sa va semnati aberatiile insirate pe unde vi se permite!