contra smetia

Pentru că aşa e între prieteni, o smetie cere un răspuns pe măsură. După ce Ponta l-a atins public, cu vârful degetelor, pe Antonescu (vezi aici), acesta îi întoarce favoarea copreşedintelui său, cu un delicat bobârnac. Ce să mai, o adevărată hârjoneală amicală, între cei doi protagonişti ale căror roluri încep să capete trăsături distincte.

Modul în care Comisia Europeană a înţeles să se bage în treburile interne ale României, în timpul iureşului referendumului de anul trecut, a fost pentru mulţi (nu doar pentru cei care-şi vedeau spulberat visul de a scăpa ţara de TB) o dovadă că suntem priviţi ca o naţiune de mâna a doua, care are dreptul să-şi decidă soarta doar atât timp căt asta nu contravine intereselor politice şi, probabil, economice ale altora. Să nu ne iluzionăm, aşa a fost mereu. Unirea Principatelor, ca şi cea mare, din 1918, au fost posibile doar pentru că le-au permis-o conjunctura internaţională şi jocul de putere şi influenţă între marile imperii.

Deci nu e de mirare că frustrarea istorică împotriva Înaltei Porţi, indiferent unde s-a situat ea de-a lungul vremii, la Istanbul sau la Moscova, la Viena sau la Bruxelles, a răbufnit în ultima vreme. Alimentată şi de senzaţia că ni se aplică dubla măsură, că ni se impută încălcarea de principii ad-hoc, că nu contează ce vrea majoritatea românilor ci doar ce spun câţiva fideli ai preşedintelui, că suntem ţinuţi în postura copilului nevoit să stea cuminte pe scaun, cu mâinile pe genunchi, dacă vrea să mai primească de mâncare.

Antonescu nu face decât să-i dea glas, ştiind că atitudinea sa va avea ecou în minţile multor români, bucuroşi că cineva spune cu voce tare ce gândesc ei. Noi am stat mereu bine la capitolul revoltă interioară, mult mai slab la cel al manifestării exterioare. Am tăcut şi-am înghiţit, cu capul plecat, cam tot ce ne-au servit marile cancelarii europene. De aceea nouă, de pe margine, desigur, ne-au plăcut mereu haiducii, care nu prea se temeau de stăpânire. Din acelaşi motiv, am simpatizat liderii care au ştiut să se facă purtătorii de cuvânt ai dorinţei noastre de a nu ne mai simţi umiliţi. Felul ăsta al nostru de-a fi ţine mai mult de orgoliu decât de patriotism.

Spune Antonescu: “Noi parcă mergem cu un complex acolo (la Bruxelles). Şi premierul Ponta pare a suferi de asta, de parcă am fi spart ceva pe acolo.” Şi are dreptate. Poate, atitudinea asta avea motivaţie în vara şi toamna anului trecut, când exista temerea (poate şi pericolul) că, zgândărite, anumite cercuri externe vor decide nu doar că TB trebuie să rămână în funcţie, dar şi să recapete toată puterea politică de dinainte de căderea guvernului MRU. Acum, când alegerile din decembrie au arătat democratic şi cam fără posibilitate de tăgadă, cine sunt cei care vorbesc în numele românilor, ea nu mai este justificată. De data asta, nu mai e vorba de o putere tranzitorie, ajunsă la butoane în urma unor jocuri de culise din Parlament şi pripită în tentativa de a scăpa de TB. Ea nu mai trebuie să caute legitimitate la Bruxelles şi nici să umble pe coji de ouă de teama vreunui funcţionar european, superficial şi neinformat, care numără miniştrii corupţi precum Pristanda steagurile.

Aşa că, poate n-ar strica dacă le-am transmite un mesaj nuanţat, dar ceva mai ferm: Poate nu suntem cei mai muncitori, ordonaţi, corecţi, responsabili dintre europeni. Poate nu ştim exact la ce foloseşte fiecare tacâm şi nici bolul cu apă de trandafiri de după copanul de pui apucat cu degetele, dar, dacă tot ne-aţi primit la masă, nu ne băgaţi furculiţa în mână atunci când vi se pare vouă că n-o folosim cum trebuie.

PS. Pe proştii care vor vedea în textul acesta o dovadă a antieuropeismului meu îi invit să citească acest articol.

***

Dacă ţi-a plăcut această postare, te poţi abona la newsletter (în meniul din dreapta) pentru a fi printre primii care vei afla, printr-un mail, ce articole noi au mai apărut pe blog.

Categorii: viaţa cetăţii
 
      Ţi-a plăcut?
Şi împarte cu prietenii tăi! Facebooktwitter

Vrei să fii informat rapid despre noile postări de pe blog? Simplu! Abonează-te la newsletter!
 •  

  Ai un comentariu de făcut? Be my guest!

  Nu voi aproba apariţia comentariilor nelegate de subiectul postării, fără logică, fără argumente, emanaţie a vreunui talibanism, indiferent de tabără, cu invective, indiferent de destinatar. Și, desigur, nici pe a celor care nu respectă regulile de bun-simţ, decenţă şi corectitudine, ale unei comunicări dintre oaspete (tu) şi gazdă (eu)!


  Dacă ai cont de Facebook, poți comenta în acest box. Dacă nu, ai altă opțiune mai jos:

  [fbcomments]

  Dacă nu ai cont de Facebook, folosește acest formular:


  1. De acord. Interpretare corecta a problematicii in discutie. Se pune problema daca mai conteaza ce spunem sau ce vrem noi sau daca mai avem autoritatea si vointa de a ne sustine punctul de vedere. Poate ca dorinta, uneori orbeasca, de a intra in anumite structuri fara o analiza pertinenta a plusurilor si ,mai ales, a minusurilor pentru noi dar, mai mult faptul ca ne-am distrus economia si sistemul financiar ne face vulnerabili si ne pune in postura de a accepta aproape orice ni se ,,dicteaza,,.

  2. Felicitari pt articol!Ma bucur ca in sfarsit cineva a reusit sa scrie ceea ce multi romani gandesc si doresc .Trebuie sa ridicam capul sus ,capul plecat la un moment dat se usca si cade singur …Suntem romani si ar trebui sa fim mandrii de asta !

  3. Basescu – propagandistul lichea
   In gandirea comuna, marimea unui milliard (109) este greu de perceput. Ca sa inteleaga oricine cat de mult inseamna un miliard de euro, am facut un calcul foarte simplu. Sa presupunem ca as datora unui prieten naiv 1 miliard de lei. Daca m-as juca la fel de ticalos cu cifrele precum propagandistul de la Cotroceni, i-as propune amicului meu sa-i returnez banii foarte, foarte repede :
   – Iti voi restitui cate un leu pe secunda, timp de 24 de ore pe zi si 365 de zile pe an.
   Naivul se si vede cu mana intinsa inhatand cate un leu pe secunda, pana la plata completa a datoriei. Neintelegand ce inseamna un miliard, neghiobul va trebui sa stea cu mana intinsa timp de 11.574 de ani pana sa-si primeasca ultimul leu datorat…
   Cand vrei sa prostesti prostii faci ca D-ul Basescu. Folosesti valori relative in locul cifrelor absolute. Cum sa vina El in fata natiunii si sa spuna ca Romania a pierdut din cauza Lui pentru exercitiul bugetar 2014-2020, noua miliarde de Euro, din prostie si supusenie. Din contra, vine si ne explica cum a facut El sa creasca cu 18% cota Romaniei. 18% dintr-un buget diminuat anterior din cauza aderarii noastre la UE pe parcursul unui exercitiu bugetar incomplet. Nu D-ule Basescu, nu ati crescut cu 18% cota Romaniei, ci ati privat Romania de 9 MILIARDE de Euro pentru anii 2014-2020 ! Daca pe atunci veti fi la puscarie (ceea ce sincer va doresc), penitenciarele nu vor avea nici bani de gamele. O sa va beti ratia de apa din palma manjita de atatea nelegiuiri si ticalosenie. Sa auzim de mai bine !
   Darie, 09.02.2013

  4. E o diferenta de abordare, asa cel putin o vad eu. In timp ce Ponta pare ca umbla cu manusi sa nu sparga cristalurile la palat, Antonescu are inca o campanie de dus si oricum, permanent, a fost “politistul rau” din tandem, folosind fara menajamente discursurile cele mai taioase! Este si adeversarul cel mai temut de basescu. Merg in continuare pe mana lui si sper sa ajunga presedinte mai devreme de scadenta. In primul rand pentru ca nu vreau ca slugoiul sa-si duca mandatul la cap, beneficiind de avantajele pe care i le-ar atribui tara pe care a dispretuit-o permanent, si in al doilea rand pentru ca pare singurul care-si arata coloana vertebrala dreapta in fata celor de afara. Sper sa nu fiu iar dezamagit, pe politicieni nu te poti baza niciodata… nu cred ca trebuie sa nominalizez…